top of page

Trump a tăiat finanțarea pentru Organizația Mondială a Sănătății


Experții au confirmat astăzi că pandemia de coronavirus a afectat până în prezent mai mult de două milioane de oameni în întreaga lume, ucigând peste 127.000 de oameni. Din acest total, peste un milion de cazuri de infetctare cu Covid-19 sunt oficial înregistrate în Europa, reprezentând astfel mai bine de jumătate din totalul la nivel mondial. Totuși, potrivit acelorași experți, numărul real de contaminări este probabil mult mai mare, având în vedere că nivelul de testare variază de la o țară la alta.

Statele Unite rămân în continuare cea mai îndoliată țară din lume din cauza pandemiei de coronavirus. În ultimele 24 de ore, americanii au înregistrat un bilanț record de 2.228 de decese, cel mai mare număr zilnic de morți la nivel mondial. Numărul total al deceselor a ajuns aici, la peste 26.000. În lupta cu acest inamic invizibil, Statele Unite vor propune partenerilor din NATO să creeze un depozit de materiale care s-ar putea dovedi crucial în gestionarea unor crize precum cea provocată de Covid-19. „Vom cere liderilor NATO şi liderilor militari să prezinte planuri pe baza a ceea ce am învăţat din această criză. De exemplu, vom sugera să avem un depozit în care să nu existe bunuri perisabile, ci lucruri despre care ştim cu toţii că lipsesc în această epidemie. NATO are cu siguranţă capacitatea de a crea un astfel de depozit, precum şi de a inventaria şi transporta cele necesare pe cale aeriană, feroviară sau rutieră, ceea ce le-ar permite aliaţilor să se coordoneze şi să dispună de materiale mult mai rapid”, a declarat marţi într-o conferinţă de presă, ambasadoarea americană la NATO, Kay Bailey Hutchison.

De altă parte, potrivit specialiștilor de peste ocean, americanii ar putea să dea piept cu interdicția de a ieși din casă fără un motiv întemeiat, în următorii doi ani. Aceste opinii sunt total în contradicție cu previziunile venite de la Casa Albă unde președintele Donald Trump vrea o relaxare a măsurilor de carantină încă din această vară. „Câștigăm această luptă. Câștigăm acest război. Urmează să anunțăm unele lucruri foarte bune, în viitorul apropiat. Publicul american a fost minunat, mult mai minunat decât s-ar fi așteptat oricine”, a declarat Trump. În același timp, liderul de la Washington a tăiat finanțarea pentru Organizația Mondială a Sănătății (OMS) motivând că a luat de bune datele anunțate de China și a pus politica înaintea salvării vieților.

Pentru gesturile și deciziile sale extrem de controversate, președintele american este din ce în ce mai criticat cu fiecare zi care numără decese „inutile” provocate de Covid-19. Potrivit unei anchete publicate de cotidianul New York Times, timp de 3 săptămăni, președintele ar fi ignorat și minimalizat avertismentele primite de la responsabilii din sănătate.

În Moscova, autoritățile ruse au introdus un sistem pentru controlarea mișcării locuitorilor. În Spania (ca și în Italia) numărul de cazuri cu coronavirus se reduce. Apropiindu-se de 19.000 de decese și 180.000 de infectări, autoritățile spaniole au decis la începutul acestei săptămâni să relaxeze măsurile de circulație. „Nu prea vezi pe nimeni circulând în centrul Madridului, dar locul începe să revină la viaţă. Pot fi auzite zgomote de pe şantiere din toate direcţiile, după ce sute de mii de lucrători neesenţiali s-au putut întoarce la muncă de luni. Cei cu care am vorbit sunt mulţumiţi că şi-au reluat activitatea după 2 săptămâni de carantină”, informează Scott McLean, corespondent CNN.

De altă parte, potrivit dr. Peter Drobac, expert global în sănătate de la Oxford Said Business School „oricine va încerca să ridice carantina mai devreme de câteva luni își va asuma un mare risc”. De acord este și președintele Cataloniei care a catalogat decizia de a permite revenirea la muncă a 300.000 de lucrători drept una nesăbuită și chiar iresponsabilă.

Marea Britanie a ajuns la aproape 98.476 de cazuri active și 12.900 de decese, însă acest bilanț nu îi include și pe cei care au murit în afara spitalelor. „Se pare că raportările zilnice privind decesele din Marea Britanie nu au fost pe de-a-ntregul corecte pentru că iau în calcul doar decesele din spitale. Acum apar informaţii și despre victimele pandemiei din afara spitalelor, în special decesele din cămine de bătrâni. În ultima periodă, în aceste cămine au murit cu 15% mai mulţi oameni decât în mod obişnuit”, informează Max Foster, corespondent CNN. În căminele de bătrâni din Regatul Unit, rata de infectare cu coronavirus s-ar putea ridica până la 70%. În ultimele 24 de ore, englezii au anunțat 761 de decese, o cifră în scădere față de ziua anterioară când fuseseră raportate 778 de morți.

În ultimele 24 de ore, Germania a decis prelungirea restricțiilor impuse pe timp de pandemie, până la 3 mai, Olanda a depășit pragul de 3.000 de decese, Iranul a ajuns la 4.777 de morți, Danemarca a redeschis grădinițele, școlile și creșele, Franța a impus restricții mai dure până pe 11 mai, iar Organizația Mondială a Sănătății a transmis că măsurile de izolare trebuie ridicate în etape de câte două săptămâni.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page