top of page

Bill Gates își investește averea în găsirea unui vaccin anti-Covid-19


În prezent, pandemia de Covid-19 afeactează în proporție de 95% întreaga planetă, fapt pentru care recomandările specialiștilor devin precum crezuri pentru populația lumii. Cu peste un milion opt sute de cazuri confirmate și peste 114.000 de decese, Covid-19 a devenit în trei luni çi jumătate o bombă biologică care înghenunchează de la guverne și companii până la toate vârstele de oameni. În lupta cu acest inamic invizibil dar extrem de periculos pentru sistemul imunitar, oamenii sunt izolați la domiciliu, mulți dintre ei, fără joburi și fără niciun venit. Guvernele, luate prin surprindere de această pandemie, abia mai fac față rezistenței venite din partea cetățenilor care nu pot respecta în totalitate cerința de a rămâne acasă. În timp ce oamenii își pierd răbdarea, economiile și pe alocuri, credința, experții lucrează la foc continuu pentru a găsi un vaccin împotriva Covid-19.

Pentru cei care încă mai trebuie să se deplaseze în afara domiciliului, distanța socială, măștile și mănușile de protecție sunt obligatorii pentru prevenirea răspândirii coronavirusului. Din păcate, atât măștile cât și mănușile sunt din ce în ce mai greu de găsit în magazine. Mai mult, potrivit directorului Organizației Mondiale a Sănătății, „măștile nu ar reprezenta soluția miracol împotriva pandemiei de Covid-19”. Astfel spus, directorul OMS consideră că cea mai bună soluție în momentul de față o reprezintă fără dar și poate, statul acasă și evitarea unor deplasări inutile. „Nu există o soluție miracol. Doar purtarea acestor măști nu oprește pandemia. Folosirea lor este justificată numai în cazul în care celelalte măsuri sunt imposibil sau dificil de pus în practică” a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferințe de presă.

Pentru că au început deja să se resimtă efectele negative ale pandemiei atât asupra oamenilor cât și asupra economiei, în momentul de față aceiași luptă intensă pe care o duc medicii și poliția în prima linie, este susținută în paralel și de experții care lucrează de zor în laboratoarele lumii pentru a găsi un vaccin anti-Covid-19. Potrivit directorului Organizației Mondiale a Sănătății, cercetările pentru dezvoltarea vaccinurilor și tratamentelor pentru combaterea coronavirusului au accelerat cu o viteză incredibilă. Peste 70 de țări s-au alăturat procesului inițiat de OMS pentru a descoperi antidotul coronavirusului. „Aproximativ 20 de instituții și companii se întrec pentru a dezvolta un vaccin. Genomul viral a fost cartografiat la începutul lunii ianuarie și împărtășit la nivel mondial, ceea ce a permis dezvoltarea testelor și începerea cercetării privind vaccinul”, a transmis Tedros.

Dacă va fi găsit un vaccin care să combată Covid-19, OMS va avea grijă ca acesta să fie distribuit echitabil, tuturor. „Când un vaccin sau un medicament este gata, trebuie să-l putem livra în întreaga lume. Nu ar trebui să existe nicio diferență”, a declarat directorul OMS. În urmă cu o lună, statul american New York, a început primul studiu clinic pe scară largă care privește hidroxiclorochina ca un posibil tratament pentru coronavirus.

Un alt candidat în lupta de a descoperi soluția miraculoasă la noul coronavirus a intrat și o companie americană susținută de Bill Gates. După ce Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a acceptat o cerere de la Inovio Pharmaceuticals în cadrul programului de investigare New Drug, un nou „medicament” intră în faza 1 de testare umană. Astfel, „Inovio intenționează să injecteze primul subiect voluntar de testare cu acest posibil vaccin, AND INO-4800, pe care l-a dezvoltat în urma rezultatelor promițătoare ale studiilor preclinice efectuate pe animale, care au indicat un răspuns imun crecsut. Conform ProTv, „posibilul vaccin ADN Inovio funcționează prin injectarea unei plasmide special concepute (o structură genetică mică și independentă) pe un pacient, astfel încât celulele să poată produce un anticorp, care să lupte împotriva unei infecții specifice. Vaccinurile ADN, deși sunt disponibile și aprobate pentru mai multe infecții animale în medicina veterinară, nu au fost încă aprobate pentru uz uman”.

Inovio a reușit să ajungă până în acest punct datorită susținerii Fundației Bill și Melinda Gates, precum și datorită finanțării pe care a primit-o de la mai multe organizații non-profit.

Tot Bill Gates pare să fi avut un rol important și în avertizarea planetei cu privire la o pandemie în urma căreia milioane de oameni ar putea muri din cauza unui virus extrem de contagios. Invitat în cadrul unei conferințe TED Talk, în 2015, miliardarul Bill Gates a menționat că cel mai mare risc privind o catastrofă globală nu este un război, cu un virus extrem de contagios. „Cel mai mare risc în ceea ce privește o catastrofă globală nu arată așa (n.r. - imaginea unei bombe nucleare). În schimb, arată așa (n.r. - imaginea virusului gripal). Dacă ar fi ceva care să ucidă peste 10 milioane de oameni în următoarele decenii, cel mai probabil este vorba despre un virus extrem de contagios, mai degrabă decât un război. Nu rachete, ci microbi. Unul dintre motivele pentru care s-ar putea întâmpla asta, este pentru că am investit o sumă enormă în armament nuclear. Însă, am investit foarte puțin într-un sistem ce ar putea opri o epidemie. Nu suntem pregătiți pentru următoare epidemie. Haideți să ne uităm la Ebola. Sunt sigur că toți ați citit despre asta în presă și, dacă ne uităm la ce s-a întâmplat, problema nu a fost că a existat un sistem care nu a funcționat bine, ci problema a fost că nu avem deloc un sistem”, spunea Bill Gates, în 2015.

Astăzi, fondatorul Microsoft și filantropul Bill Gates crede că numai un vaccin împotriva noului coronavirus ar putea readuce viața la normal. „Lucrurile nu se vor întoarce cu adevărat la normal până când nu vom avea un vaccin care să ajungă, practic, la întreaga lume”, a afirmat Gates la Fox News.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page