top of page

„Americanii să se pregătească pentru o săptămână șocantă”


În timp ce în Europa, Italia, Spania, Franța și Marea Britanie ocupă primele locuri în ceea ce privesc pagubele produse de pandemia de coronavirus, în lume, Statele Unite ale Americii rămân de departe, cea mai afectată țară de Covid-19. Dacă inițial, erau ocupați să dea vina pe chinezi acuzându-i că nu au dat dovadă de suficientă transparență în situația cu Covid-19 permițând astfel și altor state să se pregătească din timp de un val „ucigaș” al pandemiei în lume, iată că americanii au devenit acum cea mai agresivă victimă a coronavirusului. Numai în ultimele 24 de ore, autoritățile americane au raportat peste 1.200 de cazuri noi de îmbolnăvire, adăugându-se bilanțului total de 337.072 de contaminări. În ceea ce privește numărul de decese, SUA deplânge 9.633 de morți. Din păcate însă, președintele american, Donald Trump, i-a avertizat aseară pe cetățenii săi că trebuie să se aștepte la un bilanț „teribil” de morți în vârful neatins încă, al pandemiei.

„Va fi șocant” confirmă experții americani care stau cu ochii pe bilanțul îmbolnăvirilor și deceselor în plină expansiune. New York rămâne în continuare cel mai afectat stat unde în prezent, autoritățile cer disperate ajutor, spitalele nu mai pot face față numărului mare de pacienți și lipsa echipamentului este una acută. Din nefericire, într-un timp relativ scurt, New York-ul a ajuns să aibă aproape același număr de infectări ca Italia sau Spania. Cu un bilanț de peste 4.000 de decese, spitalele din New York se confruntă cu lipsuri pe toată linia. „Rămânem fără provizii în toate departamentele. Spitale care erau obișnuite să aibă rezerve pentru 60 de zile, pentru 90 de zile, au acum rezerve pentru trei sau patru zile, a mărturisit Andrew Cuomo, guvernatorul statului New York. În aceiași notă, Bill de Blasio, primarul metropoleu a adăugat: „vom avea nevoie de încă 45.000 de medici și asistente”.

Cunoscând faptul că o dată cu vârful pandemiei va începe și drumul anevoios al vindecării, specialiștii îi avertizează pe americani că astăzi începe o săptămână critică pentru întregul sistem medical american. „Lucrurile se vor înrăutăți și trebuie să fim pregătiți pentru asta. Va fi șocant pentru unii. Cu siguranță, e tulburător să vedem toate astea”, a declarat Anthony Fauci de la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase. În același context, viceamiralul Jerome Addams, Chirurgul General al SUA a confirmat: „va fi cea mai dificilă și cea mai tristă săptămână pentru cei mai mulți dintre americani, va fi momentul nostru Pearl Harbor, momentul nostru 11 Septembrie. Nu va fi ceva localizat, se va întâmpla peste tot în țară”.

Efectele pandemiei de coronavirus sunt atât de devastatoare în SUA încât șefa echipei federale de specialiști care coordonează lupta împotriva noului virus le-a cerut americanilor să nu mai meargă nici măcar până la magazin. „Acesta e momentul să nu mai mergeți la magazinul de alimente, să nu mai mergeți la farmacie și să faceți tot ce se poate ca să vă țineți familia și prietenii în siguranță, iar asta înseamnă ca toată lumea să păstreze distanța de doi metri și să se spele pe mâini”, a subliniat Dr. Deborah Birx, șefa echipei federale de specialiști.

Situația a devenit atât de disperată încât pandemia are un bulversant efect de egalizare între oameni. Bogați și săraci, tineri sau bătrâni, toți sunt la fel de vulnerabili în lupta pentru salvarea vieții. Sub deviza „scapă cine poate”, americanii par să recurgă la orice este nevoie pentru a nu suferi pagube uriașe. Din păcate, Franța și Germania acuză autoritățile americane de „piraterie modernă, demnă de Vestul Sălbatic, după ce americanii au supralicitat și au deturnat un transport de 200.000 de măști care ar fi trebuit să ajungă în Berlin.

În restul lumii, bilanțul infectărilor de coronavirus crește cât vezi cu ochii. În Iran, autoritățile au anunțat un nou bilanț față de cel anterior: 3.739 de decese și 60.500 de infectări. Austria, pe de altă parte, intenționează să redeschidă magazinele mici începând de săptămâna viitoare cu condiția ca cetățenii să continue să respecte cu strictețe măsurile actuale de izolare. „Scopul nostru este o revenire la normal, pe etape. Fac apel la disciplină”, a declarat cancelarul austriac, Sebastian Kurz. Spania a raportat în această dimineață, încă 637 de decese. Totuși, acest număr este cel mai scăzut număr de morți înregistrat din 24 martie. În total, autoritățile iberice au înregistrat peste 135.000 de infectări și 13.055 de decese. Cu 4.273 de cazuri noi de contaminări, Spania anunță totuși și mai mult de 40.000 de vindecări. În India, contagierile s-au dublat într-o săptămână ajungând la 4.067 de cazuri. Tot azi de dimineață, Republica Moldova a ajuns la 17 morți, Bulgaria la 21 și Ungaria la 38. În Rusia, ultimele 24 de ore au raportat aproape 1.000 de cazuri noi cu coronavirus iar Germnia se apropie de pragul psihologic de 100.000 de contaminări (în prezent înregistrând peste 95.500 de cazuri și mai mult de 1.400 de decese).

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page