Pandemia de coronavirus a depășit pragul psihologic de un milion de infectări
La începutul anului când mass media internațională vuia cu știri despre situația copleșitoare cu care se confruntă China din cauza noului coronavirus, niciun guvern din lume nu s-a gândit că în scurt timp, această epidemia va deveni o pandemie și că altă țară poate deveni lider în lista celor mai afectate. Din păcate, strategia de luptă a autorităților chineze i-a salvat pe aceștia, dar puterea de răspândire a virusului a îngenunchiat alte state. Italia a devenit astăzi, cimitirul cu cele mai multe decese cauzate de Covid-19 (aproape 14.000) în timp ce Statele Unite sunt copleșite de numărul mare de cazuri cu infectări (peste 200.000).
Conform Organizației Mondiale a Sănătății, 95% din totalul persoanelor decedate în toată lumea din cauza coronavirus, au peste 60 de ani. Totuși, o statistică a OMS confirmă că nici tinerii nu sunt invincibili. „Știm că peste 95% din toate decesele sunt persoane peste 60 de ani. Peste 50% din decese sunt persoane peste 80 de ani.10-15% din toate cazurile sub 50 de ani au infecții moderate spre severe”, a declarat Hans Kluge, OMS.
În Europa, dacă România a raportat 3.183 cazuri de infectare și 118 decese, țările vecine continuă să înregistreze o creștere a persoanelor afectate de Covid-19. În Bulgaria, numărul persoanelor confirmate cu coronavirus a ajuns la 457, o cifră în creștere cu 35 de cazuri noi față de ziua anterioară. Ungaria a atins în dimineața aceasta numărul de 623 de cazuri, în timp ce până în prezent sunt înregistrate și 26 de decese. Conform koronavirus.gov.hu, autoritățile medicale ungare au efectuat până în prezent 17.769 de teste. Și în Republica Moldova numărul cazurilor de îmbolnăcire cu Covid-19 continuă să crească. 39% dintre cazurile confirmate (199 de persoane) sunt din Chișinău, în timp ce raioanele Soroca a raportat 14% din cazuri (71 de persoane) iar Ștefan-Vodă 11% (57 de cazuri). În regiunea transnistreană s-au înregistrat 32 de cazuri confirmate (reprezentând 6%). În Serbia sunt până în prezent 1.171 de cazuri iar Ucraina a raportat 804 contaminări și 20 de decese. Cele mai multe cazuri sunt la Kiev (160), regiunile Cernăuţi (143), Ternopil (106) şi Ivano-Frankovsk (74). Potrivit autorităților ucrainiene Laboratorul Centrului de sănătate publică de la Kiev şi laboratoarele regionale au efectuat 3.834 de teste.
În Spania, ultimele 24 de ore a adus alte 900 de decese, ridicând bilanțul total al morților la 10.935. În ceea ce privesc cazurile de îmbolnăvire acestea numără 117.000 de persoane purtătoare de coronavirus. Situația rămâne în continuare una devastatoare în Madrid. Cu toate acestea, nici Barcelona nu este o excepție. Parcarea unei firme de pompe funebre din Barcelona a fost transformată într-o morgă provizorie pentru sutele de sicrie care-și așteaptă rândul la crematorii. „Transformăm acest spațiu într-un depozit uriaș, cu sistem de aer condiționat, iar asta înseamnă că încercăm să prevenim situația din Madrid. Am căpătat experiență și încercăm să nu se mai întâmple la fel și în Barcelona (să nu mai existe locuri de depozitare pentru sicrie, n.r.).” Cu cât îi scoatem mai repede pe cei decedați din spitale, din aziluri, din case de bătrâni sau din locuințe, cu atât mai repede vom avea paturi disponibile pentru pacienții care au nevoie de ele. Suntem la capătul lanțului sanitar, dar avem o misiune foarte importantă în această criză”, a transmis Fernando Sanchez Tulla, de la o agenție de servicii funerare.
Și în Marea Britanie, bilanțul deceselor a crescut cu încă 569 de persoane declarate moarte în ultimele 24 de ore. De când este izolat la domiciliu pentru că a fost testat pozitiv cu Covid-19, premierul britanic, Boris Johnson transmite zilnic mesaje pe internet. „Este nevoie imperioasă să intensificăm testarea, testele propriu-zise, dar și așa-numitele teste rapide, care determină anticorpii și îți indică dacă ai avut deja virusul. Astfel, poți să mergi la muncă încrezător că nu ai fost infectat sau că îi poți infecta pe alții”, se arată în ultimul mesaj postat de liderul de la Londra.
În cursul acestei dimineți, un spital imens de campanie a fost deschis într-un centru de conferințe in Londra. Amenajat în mai puțin de zece zile pentru a face față afluxului în creștere de bolnavi cu coronavirus, spitalul are în momentul de față o capacitate de 500 de paturi, putând ajunge la 4.000. „Cu un personal prevăzut de 16.000 de cadre medicale, acest spital uriaş, fără echivalent pe teritoriul britanic, încearcă să răspundă accelerării pandemiei, care a contaminat oficial 33.718 persoane, făcând 2.921 de morţi în Regatul Unit”, informează ProTv.
În Franța, o nouă zi a adus cu ea încă 471 de decese înregistrate în spitalele franceze, la acestea adăugându-se alte 884 de morți înregistrate în azilurile de bătrâni, de la începutul pandemiei și până acum. „Am comandat măști în China. E multă tensiune acolo, mulți șmecheri și, peste toate astea, o putere străină a plătit de trei ori prețul pe care-l plătisem noi pentru transport, chiar pe pistă, înainte să plece avionul, așa că regiunea care a făcut comandă nu a mai primit nicio mască”, a explicat guvernatorul francez, Renaud Muselier.
La nivel mondial, în prezent sunt confirmate peste un milion de contaminări și 54.000 de decese.