top of page

„Criza Covid-19 va întări Uniunea Europeană”


Ultimii cinci ani au fost umbriți cu multe provocări pentru Uniunea Europeană, fapt pentru care de multe ori s-a pus întrebarea dacă această alianță a celor 27 de state membre mai poate rezista în fața amenințărilor sau dimpotrivă, va claca curând. Inițial, criza umanitară declanșată de valul refugiaților și migranților veniți din țările aflate sub conflict militar în Orientul Mijlociu dar și țările din nordul Africii, a reprezentat un prim factor de amenințare pentru Blocul comunitar. De aici, decizia Bruxelles-ului de a forța guvernele țărilor membre să primească cote de extracomunitari a transformat criza umanitară într-o criză de încredere în instituțiile UE. Mai multe state au răspuns negativ strategiei liderilor europeni, iar Marea Britanie a decis să părăsească Blocul comunitar. Cu timpul, Brexitul a inspirat și mai multe țări europene să se răzvrătească la adresa Parlamentului, Consiliului și Comisiei Europene.

După cinci ani în care a trebuit să își consolideze imaginea pătată, Uniunea Europeană s-a trezit peste noaptea cu o altă problemă, de data aceasta, una care afectează întreaga planetă în același timp. Pandemia de coronavirus a pus într-o poziție tensionată relațiile dintre țările membre ale UE, când la incipientul său, acestea și-au manifestat interesul pentru a închide granițele cu Italia în ideea de a opri răspândirea virusului. Astăzi, întreaga Europă a devenit un focar de infecție iar guvernele europene au decis să își închidă frontierele, izolându-și populația la domiciliu. Criza determinată de numărul mare de infectări și decese, dar și lipsa acută de echipament medical pentru a-i salva pe oameni a devenit în scurt timp o problemă copleșitoare pentru Europa. Nepregătită pentru o astfel de situație, Uniunea Europeană a sărit în ajutor cum putea mai bine și anume, oferind împrumuturi de milioane de euro țărilor membre pentru a face față pandemiei care a paralizat întreaga planetă.

Cu toate că în momentul de față se speculează lipsa de solidaritate între cele 27 de țări UE, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este de părere că Blocul comunitar se va întări după această criză de coronavirus. „Sunt convinsă că Europa va ieşi mai puternică din această criză”, a declarat aceasta, pentru postul francez de radio Europe E1, anunțând că imediat după Paște (12 aprilie), Uniunea Europeană va lua o decizie privind eventuala redeschidere a frontierelor externe.

După ce au apropat în unanimitate, la 17 martie, propunerea Comisiei Europene de interzicere pe o perioadă de o lună de zile, intrarea persoanelor din afara Uniunii, Ursula von der Leyen a transmis că „suntem pe cale de a consulta toate statele membre, pentru a decide după Paște ce este de făcut în continuare. Aceasta a fost măsură foarte bine primită de către statele membre. Toată lumea a înţeles necesitatea ei. Este oricum o idee foarte proastă să călătorim de prisos, să ne ducem în UE, dacă nu este necesar. Obiectivul acestei măsuri este de a împiedica oamenii care nu locuiesc în UE să vină la îngrijiri medicale în Europa, în contextul în care sistemul sanitar este total saturat”.

De asemenea, șefa executivului european a menționat că înțelege semnalul de alarmă tras de unul din predecesorii săi, francezul Jacques Delors, care consideră că lipsa de solidaritate între europeni este un pericol mortal pentru Uniunea Europeană. „Pericolul este mare, dar un alt mare francez, Jean Monnet a spus că Europa se călește în crize. Îmi place fraza asta, cred că este un adevăr. S-a prevestit adesea moartea Europei (…) Astăzi suntem încă aici (…) Am ieșit întotdeauna cu bine din crize. Cele 27 de ţări din Uniunea Europeană nu vor putea funcţiona autarhic şi nu vor învinge virusul separat, ci numai prin colaborare, care poate că nu funcţionează întotdeauna perfect, dar e mai bine decât fiecare pentru el. La începutul crizei anumite state membre s-au gândit doar la problemele lor şi a dezaprobat închiderea frontierelor interne din UE sau interdicţiile de export de echipamente medicale. Am făcut multe ca să schimbăm aceste mentalităţi. Astăzi, aceste probleme au dispărut şi se observă multe semne de solidaritate’, a susţinut preşedinta Comisiei Europene.

Ieri, într-un articol publicat în cotidianul italian La Republica, preşedinta Comisiei Europene prezenta scuze Italiei, recunoscând că „astăzi Europa se mobilizează alături de Italia, dar lucrurile nu au stat întotdeauna astfel. Trebuie să recunoaştem că, în primele zile ale crizei, confruntaţi cu nevoia unui răspuns european comun, foarte mulţi s-au gândit doar la propriile probleme de acasă”. Ca reacție la declarația șefei Comisiei Europene, în dimineața aceasta, premierul Italiei, cea mai afectată țară din Europa de pandemia Covid-19 a îndemnat UE să fie mai ambițioasă, unită și curajoasă în fața crizei de coronavirus. „Este momentul să dăm dovadă de mai multă ambiţie, de mai multă unitate şi curaj. Trebuie să efectuăm un salt calitativ care ar permite calificarea drept uniune politică şi socială, nu doar economică. Solidaritatea trebuie să fie cerneala cu care scriem această pagină de istorie. Proiectul de a aloca până la 100 miliarde de euro ţărilor cele mai afectate, începând cu Italia, pentru a compensa scăderea veniturilor celor care au un program de lucru mai scurt, proiect evocat de preşedinta Comisiei, Conte a apreciat că trebuie mers dincolo de această cifră. În faţa unei furtuni precum COVID-19 care ne vizează pe toţi, nu este nevoie de o vestă de salvare pentru Italia, ci de o solidă barcă de salvare europeană care să ducă ţările noastre unite într-un loc sigur”, a mai spus Giuseppe Conte.

În ceea ce privesc îngrijorările pentru situația economică de după criză, Ursula von der Leyen a promis un nou „Plan Marhsall”, finanțat din bugetul Uniunii Europene.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page