top of page

Bilanțul victimelor făcute de coronavirus forțează guvernele europene să extindă măsurile de izolare


În timp ce pandemia de coronavirus pare să nu dea semne de încetinire, guvernele lumii caută să lupte din răsputeri cu efectele Covid-19 și răspândirea noului virus. În acest sens, cu fiecare zi care trece, țările lumii își schimbă strategia și iau măsuri și mai drastice pentru a salva un număr din ce în ce mai mare de persoane. Un exemplu este oferit de președintele rus, Vladimir Putin care a decis în această dimineață, prelungirea perioadei nelucrătoare a rușilor până pe 30 aprilie inclusiv. Practic, liderul de la Kremlin a hotărât să ofere rușilor o vacanță prelungită, timp în care toată lumea își va păstra salariul. „Am decis să prelungesc regimul zilelor nelucrătoare până în 30 aprilie inclusiv. Această măsură, în vigoare din 28 martie în Rusia, a permis să se câştige timp, dar vârful epidemiei în lume nu a fost încă depăşit, inclusiv în ţara noastră. Epidemia atinge un prag diferit în regiunile ruse, unele fiind ocolite, astfel că liderii regionali vor putea să aleagă care întreprinderi şi societăţi vor fi autorizate să lucreze şi ce fel de izolare vor impune populaţiei regiunii lor. Până la sfârşitul săptămânii, guvernatorii vor trebui să hotărască un ansamblu specific de măsuri preventive pentru teritoriile lor, în acelaşi timp în domeniile sănătăţii, securităţii populaţiei, stabilităţii economice şi infrastructurilor. Totuși, nu exclud măsuri suplimentare în funcţie de evoluţia situaţiei. Dacă situaţia o permite, vom ajusta perioada anunţată de zile nelucrătoare în sensul unei reduceri. Nu trebuie să uităm cât de important este să menţinem locurile de muncă şi salariile populaţiei”, a subliniat preşedintele rus. Până astăzi, Rusia a înregistrat 3.548 de cazuri de contaminare și 30 de decese.

În Germania, țară cu aproape 74.000 de cazuri de îmbolnăvire, armata a anunțat că va pune la dispoziție 15.000 de soldați care pot fi desfășurați în cadrul reacției țării la pandemia de coronavirus. Potrivit autorităților, soldaţii vor putea fi desfăşuraţi într-un interval cuprins între 12 şi 72 de ore de la momentul solicitării. De altă parte, Cancelarul german, Angela Merkel a decis extinderea măsurilor de distanțare socială până după Paște.

Cu toate că se pot mândri cu un sistem de sănătate excepțional, Germania a raportat astăzi un număr de 6.200 de cazuri noi de contagiere și alți 140 de morți. În total, bilanțul deceselor de aici se ridică la 872. Folosindu-se de strategia de a testa preventiv un număr cât mai mare de persoane, nemții au dat dovadă de o solidaritate ieșită din comun și au preluat 113 pacienți infectați cu Covid-19 din state membre ale Uniunii Europene. Conform Ministerului german de Externe, dintre pacienţi, 85 provin din Franţa, 26 din Italia şi doi din Olanda. Alte 81 de paturi pe tot cuprinsul Germaniei au fost rezervate pentru bolnavi din Italia şi 13 pentru pacienţi din Franţa.

În Belgia, numărul deceselor cauzate de pandemia cu coronavirus au depășit 1.000, în timp ce numărul cazurilor de infectare a trecut de 15.000. Potrivit purtătorului de cuvânt al autorităților medicale federale belgiene, Emmanuel Andre, „în spitalele belgiene se află internate 6.716 de persoane infectate cu noul coronavirus, cu 584 noi pacienţi în ultimele 24 de ore. Dintre persoanele decedate, 93% aveau vârste de peste 65 de ani”.

Britanicii au extins activitatea de testare pentru noul coronavirus, pe care de altfel, o consideră ca fiind o măsură esențială în eforturile de combatere a pandemiei de Covid-19. „Creştem masiv şi testarea. Vreau să mă refer în mod special la testare pentru că este atât de importantă. Aşa cum am spus săptămâni de-a rândul, aceasta este modalitatea în care putem debloca enigma coronavirusului, în acest fel îl vom învinge în cele din urmă”, a afirmat şeful executivului britanic într-un mesaj video filmat în reşedinţa sa din Downing Street, unde se află în izolare după ce a fost testat pozitiv cu noul virus. În prezent, Regatul Unit a raportat un număr de 29.474 de cazuri cu Covid-19 și 2.352 de decese. Tot astăzi, Prințul Charles a anunțat că a fost declarat vindecat și a ieșit din izolare, după ce săptămâna trecută moștenitorul tronului britanic a fost depistat pozitiv. „Este o experiență ciudată, frustrantă și adesea deranjantă, în care prezența familiei și a prietenilor nu mai este posibilă, iar structurile normale ale vieții sunt înlăturate brusc. Nimeni nu poate spune când acest lucru se va termină, dar se va termina. Până atunci, să încercăm să trăim cu speranță și credința în noi înșine”, a explicat Prințul Charles.

În Grecia, autoritățile au plasat în carantină o tabără de migranți după ce 20 de solicitanți de azil au fost testați pozitiv. Până în prezent, guvernul elen a înregistrat 1.415 cazuri de coornavirus și 5 decese.






Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page