top of page

Întreaga Europă se roagă pentru Italia și Spania în lupta cu Covid-19


În pofida faptului că autoritățile globale luptă draconic împotriva răspândirii pandemiei de coronavirus, ultimele 24 de ore au înregistrat alte victime crescând numărul cazurilor de infectare și a cel al deceselor. În prezent, experții raportează un bilanț de peste 940.000 de contaminări și aproape 50.000 de morți. Astfel, de la apariția sa în decembrie, în China, noul coronavirus a îmbolnăvit 944.030 de persoane în 187 de țări și teritorii. Cu toate că oficial, cel puțin 187.700 din aceste persoane sunt considerate vindecate, specialiștii recunosc că numărul cazurilor de infectare ar putea fi mult mai mare în condițiile în care multe persoane pot purta virusul dar sunt asimptomatici. De altă parte, nu există suficiente teste rapide de depistare a bolii, fapt pentru care, mulți oameni pot fi îmbolnăviți, dar stau acasă.

Schimbând locul cu China în poziția celor mai afectate țări din punct de vedere al pagubelor umane, Italia a ajuns la aproape 14.000 de decese din 115.242 de cazuri înregistrate. Oficialii din Peninsulă confirmă totuși un număr de 16.847 de vindecări. După Italia, Spania ocupă locul doi la numărul morților cauzate de Covid-19. Cu 10.003 morți din 110.238 de cazuri, spaniolii sunt de-a dreptul copleșiți de situația din spitale. În prezent, Statele Unite se află pe locul trei cu 5.137 de decese din 216.721 de cazuri, urmată de Franța (cu 4.032 de morți din 56.989 de cazuri) și China continentală (3.318 morți din 81.589 de cazuri de infectare).

În ultimele 24 de ore, Italia a înregistrat un nou val de decese. Încă 760 de oameni și-au pierdut viața din cauza noului coronavirus de ieri și până astăzi, un număr mai mare decât ziua precedentă când în Peninsulă erau raportate 728 de morți. Cu toate că și numărul cazurilor noi de infectare a crescut cu 4.668, autoritățile italiene speră să fi lăsat în urmă ce a fost mai rău. „Agenţia italiană de protecţie civilă a raportat că numărul de noi cazuri continuă să crească, dar într-un ritm mai mic. De asemenea, au anunţat că numărul pacienţilor cu Covid-19 internaţi acum la terapie intensivă reprezintă o treime din numărul celor din urmă cu cinci zile”, explică Ben Wedeman, corespondent CNN la Roma.

De altă parte, potrivit lui Angelo Villani, un medic pediatru din Italia, în momentul de față, „dacă am ajuns sau nu în vârful pandemiei e un argument care ne interesează prea puțin. Suntem într-o stare de urgență, ca într-un război, și trebuie să respectăm la literă regulile care ne-au fost impuse”. Din păcate, nordul Italiei a devenit un cimitir în timp ce de-a lungul întregii Peninsule, mii de familii sunt în doliu. Conform ProTv, „o întreagă generați, numită în presa din Italia cea ajucătorilor de dame, a fost ștearsă de pe fața pământului în numai câteva săptămâni. Cele mai multe victime sunt oameni în vârstă care, în multe cazuri, și-au susținut cu pensiile și economiile lor copii și nepoții aflați în dificultăți economice”.

În Spania, a doua cea mai afectată țară din Europa, noul coronavirus a provocat peste 10.000 de decese. Conform Ministerului Sănătății, numai în ultimele 24 de ore, s-au înregistrat o cifră record de 950 de morți. În disperarea cu care luptă să salveze cât mai multe vieți, personalul medical trebuie să aleagă între cine va primi șansa la o luptă cu Covid-19 și cine nu. În acest sens, autoritățile sanitare din regiunea autonomă spaniolă Catalonia i-au sfătuit pe medici să nu interneze în Unitățile de Primiri Urgențe (UPU), deja suprasolicitate, pacienți cu coronavirus cu vârste peste 80 de ani. Potrivit unui document citat, „pacienții de peste 80 de ani vor primi doar terapie cu oxigen de înaltă concentrație, dar dacă starea lor de sănătate nu se îmbunătățește în 15 minute, poate fi luat în calcul tratamentul de confort cu morfină pentru a calma senzația de dispnee”. Datele oficiale publicate de Ministerul Sănătății din Spania arată că peste 85% dintre persoanele decedate în această țară din cauza Covid-19 aveau peste 70 de ani, iar șase in zece aveau peste 80 de ani.

În momentul de față, unitățile de terapie intensivă sunt punctul critic al sistemului sanital spaniol, ajungând la capacitatea maximă de funcționare. Unele dintre acestea, în Madrid și Catalonia, sunt chiar la limita colapsului.

Astăzi, jurnaliștii spanioli au surprins în cimitirul unui sat din apropiere de Madrid, o tânără cu mască pe față ce transmitea prin apel video înmormântarea bunicii ei pentru rudele care nu au putut să ia parte la funeralii din cauza restricțiilor de izolare impuse de autorități. Din păcate, astfel de scene sunt din ce în ce mai repetate în mai multe localități spaniole.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page