top of page

Jurnalul pandemiei de coronavirus în ultimele 24 de ore


Cu două săptămâni înainte de Paște, planeta rămâne în continuare izolată în case, sperând ca misteriosul virus pornit în China, la finalul lunii decembrie, să treacă precum un nor de ploaie, permițându-le celor peste 7 miliarde de suflete să se întoarcă la viața de dinainte de Covid-19. Din păcate, estimările specialiștilor avertizează că sărbătoarea Învierii Domnului va fi petrecută tot în izolare, departe de cei dragi și lipsită de o bucurie deplină. În multe dintre cele 200 de țări afectate de pandemia de coronavirus, numărul de cazuri cu contaminări dar și decese, crește de la o zi la alta. În prezent, Italia, Spania și Statele Unite ale Americii rămân cele mai mari focare ale pandemiei care involuntar, confirmă evoluția luptei cu acest „inamic invizibil”.

Dacă ieri, datele oficiale ale experților în statistică anunțau puțin peste 35.000 de decese cauzate de Covid-19 la nivel mondial, în numai 24 de ore, pandemia provocată de noul coronavirus a înregistrat 42.000 de morți. În ceea ce priveșe bilanțul persoanelor infectat, acesta a ajuns la peste 860.000.

În lume, Iranul a mai anunțat în această dimineață un număr de 138 de decese noi, ridicând cifra morților de Covid-19, la 3.036. „Am avut 2.987 de noi cazuri de infectare în ultimele 24 de ore, în timp ce 15.473 de persoane cu coronavirus s-au vindecat”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Sănătății, Kianush Jahanpur. În Republica Islamică sunt înregistrate astăzi, 47.593 de cazuri de infectare cu noul coronavirus. Tot astăzi, Spania a depășit 100.000 de cazuri de contaminare. Astfel, în timp ce ieri, bilanțul persoanelor infectate era de 94.417, în dimineața aceasta, autoritățile iberice au raportat 102.136 de contaminări. Din nefericire, și numărul deceselor a atins un nou record, după ce 864 de persoane au fost declarate moarte din cauza coronavirusului.

În lupta intensă cu această pandemie, oficialii spanioli se simt la capătul puterilor dar și la final de resurse. „Unul din principalele sindicate care reprezintă personalul medical afirmă că unii dintre membrii săi refuză să lucreze la spitalul de campanie amenajat în centrul de conferinţe din Madrid, pentru că oamenii nu respectă distanţa de un metru, iar materialele şi personalul sunt total insuficiente”, explică Scott McLean, CNN Madrid.

Ținta unor știri internaționale pentru faptul că în ciuda creșterii numărului de infecții confirmate cu Covid-19, oamenii încă se pot bucura de libertatea absolută de circulație, Japonia a recunoscut că „nu poate” decide închiderea completă a țării. „Dacă sunt întrebat dacă putem impune izolarea așa cum a făcut Franța, răspunsul meu este că nu putem”, a declarat premierul nipon, Shinzo Abe. Cu 2.971 de cazuri cu coronavirus, unii parlamentari și experți medicali i-au solicitat lui Shinzo Abe să declare stare de urgență. Tot astăzi, Turcia a expediat transporturi de materiale medicale către Spania și Italia, cele două țări grav afectate de către pandemie. „ Un avion militar de transport, încărcat cu combinezoane de protecţie, măşti şi gel hidroalcoolic a decolat de la Ankara spre Spania, de unde va zbura spre Italia” se arată într-un comunicat al Ministerului turc al Apărării. Gestul este și mai de apreciat în condițiile în care însăși Turcia se confruntă cu 13.500 de cazuri și 214 decese provocate de Covid-19.

În Marea Britanie, ministrul pentru locuințe, comunități și guvernare locală, Robert Jenrick a transmis că până la jumătatea lunii aprilie, Regatul Unit și-a propus să testeze 25.000 de persoane pe zi pentru coronavirus, dublând numărul de teste zilnice pe care le efectuează în prezent. „Acum avem capacitatea de a testa 12.750 de persoane în fiecare zi. Conform sfaturilor medicilor, ne-am concentrat asupra persoanelor în stare critică”, a menționat Jenrick.

De altă parte, mărturia unei tinere asistente din Republica Moldova care lucrează de cinci ani la Royal London Hospital, care deține cel mai mare centru de Triaje, Resuscitare și Urgențe din Londra, confirmă faptul că spitalele britanice sunt copleșite de numărul de victime care vin. „Pacienții vin și vin și vin. Secția noastră este plină în acest moment. Tratăm câte patru în aceeași încăpere, același salon, pentru că deja sunt pozitivi și nu are rost să-i izolăm pe fiecare separat, dar pacienții doar suspecți sunt tratați în camere separate și se face testul de trei ori ca să fim siguri că pacientul este pozitiv. Există o problemă care nu este de astăzi în sistemul medical din UK, lipsa de cadre medicale. Avem paturi dar nu avem cadre medicale”, descrie Tatiana Matei.

În ultimele 24 de ore Vietnamul a declarat epidemie de Covid-19 la nivel național, China a raportat cazuri asimptomatice de infectare cu coronavirus, un vas de croazieră cu 383 de pasageri a fost plasat în carantină în portul grec Pireu, șeful ordinului medicilor din Bergamo susţine că primele semne ale epidemiei ar fi apărut încă din ianuarie în regiune, guvernul Thailandei a emis un avertisment împotriva glumelor de 1 aprilie despre coronavirus iar Olanda a prelungit măsurile de închidere a școlilor și localurilor publice până la sfârșitul lunii aprilie.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page