top of page

21 de țări de pe întreg globul nu au niciun caz de coronavirus


În primele trei luni ale acestui an, un număr de 200 de țări de pe întreg globul pământesc au raportat cazuri de infectare cu noul coronavirus. Dacă unele dintre acestea încă mai beneficiază de „privilegiul” de a se lupta cu un număr relativ scăzut de infectări, altele au ajuns într-o situație dezastruoasă în care medicii se îmbolnăvesc și mor contaminați, decesele sunt de ordinul miilor, morții nu mai au parte de slujbe, crematoriile au ajuns la epuizare, populațiile sunt ținute în carantină, supermarketurile vând alimente cu porția, oamenii sunt dați afară de la muncă pentru că anumite afaceri s-au închis în această perioadă iar autoritățile se simt copleșite de această situație.

Dacă inițial, China părea singura victimă a acestui virus misterios despre care, nici la ora actuală nu se știe cum a apărut sau cum se poate opri, în scurt timp, mai multe state au raportat primele cazuri de îmbolnăvire. Nu a durat mult și Italia a devenit „peste noapte” cel mai mare focar al pandemiei de Covid-19 din Europa. Astăzi, la nivel mondial, sunt înregistrate 785.000 de cazuri de infectare cu coronavirus și peste 35.000 de decese. Veștile care anunță noi cazuri de contaminare și decese noi par să nu mai ia sfârșit fapt pentru care, autoritățile sunt din ce în ce mai îngrijorate, în timp ce oamenii au început să se plictisească în izolare.

Cu toate acestea însă, există și anumite excepții de țări care până la ora actuală nu au fost afectate de pandemie. Coincidență sau nu, există 21 de țări din Africa și Asia, sau microstate din Oceanul Pacific unde virusul nu a ajuns încă. Dintre acestea, țările cu un număr mare de locuitori (fiecare cu peste 25 de milioane de suflete) care nu sunt afectate de Covid-19 sunt Coreea de Nord și Yemen. Cu toate că fac graniță directă cu Coreea de Sud și China, unde s-au înregistrat foarte multe cazuri dar și decese, nord-coreeni au fost printre primii care și-au închis frontierele și au început să ia alte măsuri împotriva răspândirii pandemiei. Yemenul, cel mai sărac stat din lumea arabă, trece deja printr-un război civil, fapt care afectează țara atât de mult din punct de vedere al foametei și bolilor încât criza umanitară de aici nu a mai avut loc și pentru coronavirus. În timp ce Iranul a raportat peste 41.000 de cazuri cu Covid-19 și 2.700 de morți, țara vecină, Turkmenistan este ferită de coronavirus. Datorită acestui fapt, autoritățile din Turkmenistan au decis să ajute poporul iranian cu provizii medicale și alimentare. Tot în Asia, Tajikistan nu are niciun caz de infectare cu noul virus.

Pe glob, alte țări care nu au fost atinse încă de coronavirus, cel puțin oficial, sunt din Africa și Oceania, multe dintre ele fiind state insulare. Dacă în Africa, Sundanul de Sud, Burundi, Sierra Leone, Lesotho, Malawi, Insula Comoros și insulele Sao Tome și Principe sunt norocoasele care nu suferă de pe urma efectelor pe care Covid-19 le înregistrează în peste 200 de țări infectate, în Oceania insulele Marshall, insulele Solomon, Kiribati, Micronezia, Nauru, Palau, Samoa, Vanuatu, Tonga și Tuvalu sunt toate țări insulare unde coronavirusul nu a pășit.

Cu toate că acestea încă se bucură de libertatea de deplasare, cumpărare sau muncă, multe au decis totuși să recurgă la măsuri drastice de izolare pentru a împiedica apariția virusului pe teritoriile lor. Chiar dacă țările amintite nu au înregistrat cazuri de Covid-19, în clipa de față, toate continentele pământului sunt afectate. Pe unele, cum ar fi Europa, niciun stat nu a scăpat neafectat. În lume, cea mai recentă prezență pe lista țărilor cu coronavirus este Botswana, din Africa, intrând chiar ieri în acest grup, cu 3 cazuri.

Potrivit datelor oficiale, două țări au înregistrat doar un singur caz de Covid-19 și anume, Papua Noua Guinee și Timorul de Est.

În prezent, Statele Unite ale Americii au raportat cele mai multe cazuri de infectări, iar Italia rămâne țara cu cele mai multe decese înregistrate din cauza Covid-19. Conform experților, ziua în care Italia va începe să înregistreze scăderi în ceea ce privește numărul de cazuri, întreaga planetă poate să spere la o ameliorare a situației. Astfel, întrebarea care stă pe buzele tuturor este „când se va încheia epidemia de coronavirus în Peninsulă?”. Bazându-se pe estimările analiștilor italieni, cotidianul italian Corriere della Sera a informat că în cazul în care calculele nu sunt greșite, s-ar putea ca epidemia de coronavirus să se încheie în perioada 5-16 mai. „Aceasta este fereastra de timp care s-ar putea deschide în urma eforturilor depuse de o întreagă țară, cu 60 de milioane de locuitori: ziua 0 când nu se va mai înregistra nicio infecție nouă sau vor fi foarte puține și izolate. Unele regiuni din Italia ar putea să reușească să pună capăt epidemiei mai repede decât altele. Astfel, în regiunea Trentino-Alto Adige, epidemia s-ar putea încheia pe 6 aprilie, Basilicata pe 7 aprilie, Valle d’Aosta pe 8 aprilie, iar Puglia pe 9 aprilie. Totuși, sunt regiuni în care epidemia ar putea să dureze mai mult, fiind vorba despre cele mai afectate zone ale țării, cum ar fi Veneto, unde epidemia ar putea lua sfârșit pe 14 aprilie, Lazio (16 aprile) sau Calabria și Campania, câteva zile mai târziu” scrie corriere.it.

În cursul zilei de ieri, un expert al Organizației Mondiale a Sănătății a declarat că izolarea în casă și alte măsuri stricte care sunt în vigoare în Italia de două săptămâni ar trebui să conducă curând la o stabilizare a pandemiei, însă este nevoie în continuare de precauție. „Sperăm într-adevăr că Italia și Spania sunt aproape de o stabiliare a situației, dar virusul nu va dispărea de la sine. Va trebui îndepărtat prin eforturi de sănătate publică”, a precizat într-o conferință de presă la Geneva, doctorul Mike Ryan.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page