Covid-19 se răspândește de la o zi la alta. În prezent, la nivel global sunt raportate peste 700.000
De la o zi la alta, autoritățile din fiecare stat care a luat măsuri de combatere a răspândirii pandemiei de coronavirus așteaptă ca personalul medical să anunțe din ce în ce mai puține cazuri de îmbolnăvire și decese cauzate de Covid-19. Totuși, în ciuda eforturilor depuse dar și a pagubelor înregistrate de pe urma pandemiei, un număr tot mai mare de țări anunță creșteri ale numărului de victime, îngrijorând și mai mult populația izolată. Până în prezent, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, întreaga planetă înregistrează peste 700.000 de cazuri cu noul coronavirus, mai mult de 30.000 de decese, dar și aproape 150.000 de vindecări confirmate.
Astăzi, Olanda a raportat 93 de noi decese cauzate de Covid-19, ridicând bilanțul morților la 864, în timp ce numărul de cazuri confirmate cu coronavirus a ajuns la 11.750. Între timp, arena sportivă din Rotterdam, Ahoy Rotterdam, care urma să găzduiască cea de-a 65-a ediție a concursul muzical Eurovision, va fi folosită pentru a primi pacienți cu Covid-19. Momentan, se crează un spațiu special pentru găzduirea a 88 de pacienți, însă există posibilitatea extinderii acestuia la o capacitate de 680 de paturi. Potrivit ProTv, „Ahoy Rotterdam poate găzdui, de asemenea, pacienţi care nu suferă de COVID-19, însă care nu au mai putut beneficia de îngrijiri medicale în alte clinici din cauza supraaglomerării spitalelor olandeze pe fondul pandemiei. Ca urmare a acestei situaţii, autorităţile locale au decis ca mai multe spaţii din Rotterdam să funcţioneze pe post de clinici de urgenţă”.
Germania continuă pe de altă parte să rămână un exemplu pentru întreaga Europă în ceea ce privesc măsurile de combatere a răspândirii pandemiei. Confirmând că succesul numărului relativ mic de decese și cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 se datorează testelor pe care le fac din timp, autoritățile au declarat că Germania practică deja între 300.000 și 500.000 de depistări săptămânal, un ritm mai mare decât al multor vecini europeni. Potrivit Cancelarului german, Angela Merkel, nemții nu au de gând să se oprească aici ci intenționează să atingă cel puțin 200.000 de teste pe zi. Conform unui document de la Ministerul de Interne, de acum, autoritățile îi vor testa pe toți cei care cred că sunt atinși de Covid-19 dar și toate persoanele susceptibile să se fi aflat în contact cu un bolnav.
De altă parte, Consiliul înțelepților – cei cinci economiști care sfătuiesc Guvernul de la Berlin – au atras atenția că pandemia de coronavirus va provoca Germaniei cea mai severă recesiune de la criza financiară globală din 2009. „Chiar dacă majoritatea restricţiilor de circulaţie sunt ridicate la mijlocul lunii mai, permiţând economiei să se redreseze pe perioada verii, PIB-ul Germaniei ar urma să se contracteze cu 2,8% anul acesta, şi să crească în mod potenţial cu 3,7% anul viitor. Dacă restricţiile durează mai mult sau producţia va fi şi mai mult timp oprită, cea mai mare economie europeană ar putea înregistra un declin de 5,4%”, se arată în raportul Consiliului german al experţilor economici care avertizează că oricare dintre variante tot este o problemă pentru Germania.
Belgia se confruntă și ea cu peste 500 de decese și aproximativ 12.000 de cazuri de îmbolnăviri cu Covid-19. Dacă în weekend au fost înregistrate 160 de decese, conform purtătorilor de cuvânt ai autorităților responsabile pentru gestionarea răspunsului la pandemie, creșterea numărului de spitalizări și de internări la terapie intensivă legate de aceastăă boală a cunoscut o ușoară încetinire în ultimele 24 de ore. Iranul a raportat în dimineața aceasta încă 117 decese, ridicând bilanțul total la 2.757 de morți. „În cursul ultimelor 24 de ore, am avut 117 noi decese și 3.186 de cazuri confirmate de îmbolnăvire cu coronavirus” a anunțat Kianush Jahanpur, purtătorul de cucânt al Ministerului Sănătății din Iran. Conform aceleiași surse citate, numărul cazurilor de îmbolnăvire a ajuns la 41.495.
India a trecut pragul de 1.000 de cazuri iar până acum, guvernul nu a indicat nicio intenție de prelungire a stării de izolare la nivel național decretate pentru o perioadă de trei săptămâni. Tot aici, Covid-19 a făcut deja 29 de decese. Bulgaria în schimb a anunțat amânarea aderării la moneda euro până în 2021 din cauza pandemiei. „Calendarul pentru participarea la mecanismul ratelor de schimb şi la uniunea bancară nu mai este unul realist. Aceasta nu înseamnă că eforturile noastre pentru aderare trebuie să se oprească. Dacă vom continua să lucrăm aşa cum am făcut până acum... în pofida mediului dificil şi complex în care ne aflăm, o întârziere până în 2021 nu va fi fatală”, a explicat guvernatorul Băncii Centrale, Dimitar Radev.
În ciuda respingerii unei astfel de măsuri de către președinte, Israelul a decis să îi evacueze pe bătrâni din spitale pentru a face loc pacienților cu Covid-19. „Vârstnicii noştri, inclusiv cei care sunt într-o stare fragilă de sănătate, au fost aici şi ne-au ajutat mult timp. Între ei se află cei care au construit această ţară, supravieţuitori ai cenuşii Holocaustului, carne din carnea noastră. O astfel de mutare ar presupune o perturbare gravă şi intolerabilă pentru vârstnici”, a atras atenţia preşedintele Reuven Rivlin, care a cerut ca vârstnicii „să nu fie abandonaţi în acest moment dificil”. Între timp, premierul israelian, Benjamin Netanyahu a fost testat pozitiv pentru coronavirus. Până acum, Israel a raportat 4.374 de contaminări și 15 decese. În Rusia, guvernul vrea să extindă la întreaga țară modelul carantinei obligatorii aplicate în Moscova. Marea Britanie aduce vești bune în această perioadă anunțând că pandemia de coronavirus dă semne de încetinire, iar testele de anticorpi ar putea fi gata „în câteva zile”. Potrivit epidemiologului Neil Ferguson, profesor de biologie matematică la Imperial College London, „o treime sau chiar 40% din populație nu prezintă simptome și probabil doar 2-3% din populația Regatului Unit a fost infectată”.
Emiratele Arabe Unite au inaugurat weekendul trecut un centru de depistare a noului coronavirus ce permite șoferilor să fie testați fără să își părăsească mașinile. Cu o capacitate de testare a 600 de persoane pe zi, centrul oferă rezultatul în circa 5 minute. Albania și-a adus aminte cât de mult a ajutat-o Italia în trecut, fapt pentru care premierul a decis să trimită 30 de medici și infiermieri în Peninsulă pentru a o ajuta în lupta împotriva Covid-19. „Poate că unora în Albania li se pare ciudat că 30 de medici şi infirmiere din mica noastră armada îmbrăcată în alb pleacă astăzi în prima linie a focului în Italia. Dar ştiu că şi acolo este casa noastră, de când fraţii şi surorile italiene ne-au salvat, ne-au adoptat şi ne-au primit în casa lor atunci când Albania suferea enorm. Acesta este un război care nu poate fi câştigat pe cont propriu. Iar acest război este şi al nostru. Italia trebuie să-l câştige, atât pentru noi, cât şi pentru întreaga lume”, a mai transmis premierul albanez, Edi Rama.