top of page

Reversa pandemiei: Covid-19 curăță Europa de poluare


Dacă în primul trimestru al anului 2020, omenirea este îngenuncheată de un virus despre care se zvonește ba că ar fi fost pus cu intenție, ba că ar fi fost luat de la un animal, conform specialiștilor, planeta respiră un aer mai curat de când peste jumătate din populația ei stă în izolare. Astfel, în timp ce autoritățile și personalul medical din aproape 200 de țări se luptă din răsputeri cu măsuri drastice de împiedicare a răspândirii pandemiei de coronavirus, natura se simte lăsată să trăiască la capacitatea sa maximă. Dacă inițial se vorbea despre China ca țara unde Covid-19 și măsurile de combatere a acestuia au eliberat străzile aglomerate, cernând aerul de poluare, iată că a venit și vremea Europei să aibă parte de acest tratament. Potrivit celor mai recente date publicate de specialiști, imaginile satelitare arată să poluarea aerului s-a redus în zonele urbane din Europa în timpul perioadelor de izolare adoptate pentru combaterea coronavirusului.

În perioada 5-25 martie 2020, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, în orașe precum Frankfurt, Milano, Madrid, Paris și Bruxelles s-a observat o reducere a nivelurilor medii de dioxid de azot nociv. Unul dintre motive pentru care s-a înregistrat acest efect benefic asupra aerului este faptul că autoritățile europene au restricționat transportul rutier, cunoscută ca cea mai importantă sursă de oxizi de azot, și s-a redus activitatea producătorilor industriali.

La începutul acestei săptămâni, Agenția Spațială Europeană (ESA) a publicat imagini din satelit care demosntrează densitatea în schimbare a dioxidului de azot, un gaz ce poate provoca probleme respiratorii și cancer. Interpretate de organizația nonprofit Alianța Europeană pentru Sănătatea Publică (EPHA), imaginile beneficiază de un nivel ridicat de calitate, după ce specialiștii au decis să le realizeze pe o perioadă de 20 se zile, având în vedere că evenimentele meteorologice zilnice pot influența poluarea atmosferică. Din acest motiv s-a acordat un număr mai mare de zile, excluzând momentele în care norii influențau negativ calitatea datelor.

Faptul că autoritățile europene au decis să suspende zborurile dintre țări, să impună condiții de deplasare, să închidă frontierele și să izoleze populația la domiciliu au influențat foarte mult calitatea aerului în această perioadă. Un exemplu concret îl reprezintă orașul Madrid, unde nivelurile medii de oxid de azot au scăzut cu 56% la o săptămână după ce Guvernul spaniol a interzis deplasările neesențiale, la 14 martie.

Potrivit EPHA, persoanele care trăiesc în oraşele poluate ar putea avea un risc mai mare de a contracta COVID-19 deoarece expunerea prelungită la aerul nociv poate slăbi sistemul imunitar, îngreunând combaterea infecţiei. „Această asociere este foarte probabilă. Dar, pentru că boala este nouă, trebuie totuşi demonstrată”, a declarat un responsabil din cadrul EPHA, Zoltan Massay-Kosubek. În schimb, se cunoaște cu siguranță, faptul că poluarea aerului poate provoca sau agrava cancerul pulmonar, afecțiunile respiratorii și accidentele vasculare cerebrale.

Dacă poluarea aerului și încălzirea globală erau de mulți ani, temele principale ale organizațiilor mondiale dar și a unor anumite guverne care s-au angajat să lupte pentru reducerea dioxidului de carbon din aer, noul coronavirus a reușit în numai trei luni, ceea ce autoritățile nu au putut face în timp, cu toate resursele necesare. În fapt, conform specialiștilor, era nevoie de Covid-19 pentru ca oamenii să se supună unor condiții de izolare la domiciliu, pentru a ajuta, involuntar și planeta să respire mai curat.

Legătura dintre imaginile satelitare a unei Europe mai curate și pandemia de coronavirus este demonstrată și de faptul că în unele regiuni din Polonia, nivelurile de dioxid de azot au rămas relativ ridicate în această perioadă, cel mai probabil din cauza pevalenșei utilizării combustililor fosili pentru încălzire. În Regatul Unit dar și alte țări europene care au adoptat mai târziu măsuri de izolare a populație, reducerea poluării este așteptată în săptămânile următoare. Conform datelor oficiale ale EEA, poluarea aerului provoacă aproximativ 400.000 de decese premature în fiecare an în Europa.

În ceea ce privesc pagubele produse de pandemia de coronavirus, până în prezent, pe întregul glob sunt confirmate peste 700.000 de cazuri de noul coronavirus și peste 30.000 de decese. În Europa, Italia și Spania rămân cele mai afectate țări, urmate de Franța, Germania și Marea Britanie. La ora actuală, Italia a înregistrat peste 97.500 de cazuri de îmbolnăvire și aproape 11.000 de decese. Spania a raportat peste 85.000 de confirmări pozitive cu Covid și 7.300 de morți.






Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page