top of page

Statele Unite a ajuns pe primul loc în lume la numărul de cazuri cu coronavirus


Când pandemia de coronavirus era doar o epidemie cu care China se confrunta inițial, întreaga planetă privea eforturile draconice ale autorităților asiatice de a opri răspândirea acesteia la toată populația. Dând un exemplu aproape perfect de cum se tratează un astfel de pericol inopinant care a îngenunchiat 80.000 de chinezi, fără ca vreun specialist să poată descoperi cum s-a luat Covid-19, cum se transmite și care este metoda de a-l opri, China a ridicat spitale în numai 10 zile, a renunțat la serbarea Noului An, a închis fabricile, a acceptat întreruperea relațiilor externe cu celelalte țări ale lumii după ce companiile aeriene și-au suspendat zborurile din și către China și a trebuit să facă față unei scăderi drastice a economiei din cauza noului coronavirus. Din păcate, nu a durat mult până când primele cazuri de infectare au ajuns și în Europa sau în restul lumii, formând alte noi focare ale pandemiei. Acuzând Statele Unite că ar avea o legătură cu răspândirea acestui coronavirus, chinezii, au sărit între timp, în ajutorul a multe dintre statele afectate de Covid-19.

Încrezător că populația sa este ferită de amenințarea virusului, Donald Trump a dat vina pe China pentru lipsa de transparență în descoperirea acestei pandemii, fapt carea r fi putut încetini răspândirea sau cel puțin ar fi pregătit celelalte state pentru un eventual pericol. La mai puțin de trei luni de când China a fost îngenunchiată de acest virus „misterios”, Statele Unite a ajuns oficial pe primul loc în lume la numărul de cazuri cu coronavirus. Astăzi, conflictul dintre Beijing și Washington pare să nu mai aibă niciun sens, în condițiile în care pandemia a copleșit întreaga planetă. Important este, potrivit specialiștilor, nu de ce a pornit și cine este de vină pentru pandemie, ci cum se poate salva omenirea în momentul de față.

Dacă inițial Italia era a doua cea mai afectată țară din lume de numărul excesiv al cazurilor confirmate pozitiv cu coronavirus, mulți credeau că Spania îi va ajunge din urmă, devenind cel mai mare focar al pandemiei în Europa. Între timp, neașteptat de repede, Statele Unite au depășit China, Italia și Spania la numărul de îmbolnăviri, ajungând pe primul loc în topul nefast al țărilor afectate de coronavirus. Conform autorităților de peste ocean, în doar 24 de ore au fost înregistrate peste 15 mii de noi cazuri, ridicând bilanțul la peste 85.000 de îmbolnăviri și 1.300 de decese. În SUA, New York-ul rămâne în continuare orașul cu cea mai gravă situație, după ce, aici s-au înregistrat peste 300 de decese, spitalele sunt arhipline, iar cadrele medicale iau în calcul să nu îi mai resusciteze pe bolnavi de teamă să nu se infecteze și ei. „Din păcate, am putea ajunge să facem alegeri. Vin mulți oameni care nu supraviețuiesc, mor și trebuie să pui ventilatorul alcuiva”, a declarat un medic din metropola americană. „11 Septembrie a fost o nimica toată, comparativ cu asta. Spitalul aştepta pacienţi, dar aceştia nu veneau. Acum vin într-una şi sunt de toate vârstele. Să nu credeţi că doar vârstnicii vor muri sau se vor infecta. (Pacienţii, n.r.) sunt de toate vârstele”, a declarat Steve Kasspidis, doctor ICU.

Potrivit expertului principal al administrației americane în problema epidemiei de Covid-19, situația din New York se poate repeta în alte state americane. „Epidemia accelerează. Sunt alte regiuni ale ţării unde trebuie să ne lămurim ce se întâmplă. Şi vom face asta mărind numărul de testări şi identificându-i pe oamenii care sunt infectaţi. Îi izolăm, îi scoatem din circulaţie şi apoi vedem cu cine au intrat în contact”, explică Anthony Fauci. În acest sens, în Louisiana, autoritățile se tem că spitalele vor fi arhipline până la începutul lunii viitoare.

Cu toate acestea, liderul de la Casa Albă se arată optimist și susține că Statele Unite vor reveni la curând la normalitate. „Am putea să facem asta pe regiuni ale ţării. Sunt zone mari din ţară care sunt foarte puţin afectate de ceea ce se întâmplă şi sunt altele care sunt grav afectate. Până de Paşte vom veni cu o recomandare”, a transmis Trump.

De altă parte, experții atrag atenția asupra unei alte probleme și anume, numărul mare de șomeri. Potrivit autorităților americane, peste 3,3 miloane de americani au depus actele de șomaj reprezentând o cifră record în istoria Statelor Unite.

Un alt efect al pandemiei de coronavirus peste societatea americană este nivelul record al prețului la ouă. Conform Reuters, „creşterea cererii pentru ouă în SUA a dus la explozia preţurilor în ultimele săptămâni, pe măsură ce consumatorii se grăbesc să îşi facă stocuri înainte de a fi izolaţi din cauza coronavirusului”. Astfel, conform Urner Barry care monitorizează evoluţia zilnică a preţului produselor alimentare, preţul angro al ouălor de tip Midwest large a atins joi un nivel istoric de 3,09 dolari pentru o cutie de 12 ouă, triplu faţă de preţul înregistrat la începutul lunii martie, înainte ca preşedintele Donald Trump să declare stare de urgenţă naţională. Creșterea prețului la ouă ar putea avea consecințe importante asupra consumatorilor având în vedere că ouăle sunt de regulă un produs necesar de proteine și un aliment de bază pentru 93% din gospodăriile americane.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page