top of page

Spania a întrecut China la numărul de decese cauzate de Covid-19


Lupta împotriva răspândirii pandemiei de coronavirus devine din ce în ce mai dificilă atât pentru cadrele medicale din întreaga lume, cât și pentru autoritățile care nu știu ce măsuri să mai adopte pentru a se asigura că numărul de noi îmbolnăviri și decese, se va opri miraculos. Dacă în restul țărilor cu un număr relativ mai mic de cazuri confirmate, oamenii încă mai au libertatea de a se plimba pe afară, în Italia, Spania, Iran sau Franța, situația pare una dintr-un film horror. Cu toate că oamenii trebuie să rămână izolați în case spre binele lor, mulți sunt în pragul anxietății, răbdării și depresiei. Iar numărul raportat de către oficiali, privind noul bilanț al îmbolnăvirilor, pare să nu le aducă prea multe speranțe; Mai mult, imaginile care vin din Italia, considerată inițial, epicentrul pandemiei în Europa, îi neliniștește foarte mult pe europeni. Pentru mulți, soarta bătrânului continent depinde de cum evoluează lupta împotriva Covid-19, în Peninsulă. Până în momentul de față, Italia a înregistrat 7.503 decese cauzate de coronavirus, iar dacă la început, nordul țării părea să fie „zona roșie”, Roma a devenit în scurt timp, locul unde spitalele nou amenajate (cinci la număr) se umplu de pacienți de la o zi la alta. Ultimul inaugurat exact ieri, are deja 9 dintre cele 13 camere disponibile, ocupate cu bolnavi de coronavirus.

„Realitatea este că acest virus lovește toate vârstele. Este atât de agresiv încât trebuie să fim foarte atenți. Absolut toată lumea! Este o idee falsă, este o iluzie că sunt afectate doar persoane în vârstă și, prin urmare, mai fragile”, a avertizat Antonino Marchese, Directorul sipitalului din Roma, COVID 3. Mai grav decât atât, este faptul că peste 5.000 de cadre medicale sunt în prezent infectate cu coronavirus în Italia. „Sunt zile groaznice pentru comunitatea noastră. În fiecare zi suntem nevoiți să înregistrăm noi morți. Este o durere pentru comunitatea noastră care își pierde oamenii cei mai fragili, cei mai vulnerabili. Este o durere care se repetă constant. Nu ne-am gândit niciodată, că în aceste vremuri vom urmări şiruri întregi de camioane încărcate cu sicriele concetățenilor noștri. Vi se permite să ieșiți din casă doar pentru următoarele motive: sănătate, muncă sau necesități”, a reamintit Giuseppe Conte, premierul italian. Conform Organizației Mondiale a Sănătății, săptămâna aceasta şi primele zile ale săptămânii viitoare ne-ar putea arăta dacă măsurile de izolare decise de guvernul italian dau rezultate şi dacă se va atinge astfel vârful epidemiei în Italia.

“Lansăm un apel la adresa tuturor ţărilor să folosească acest răgaz pentru a ataca virusul. Să le ceri oamenilor să rămână în case şi să opreşti mişcarea oamenilor reprezintă metode prin care câştigăm timp şi reducem presiunea asupra sistemului de sănătate. Dar aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a opri epidemia. Scopul acestor acțiuni este de a permite să se ia măsuri mai precise care sunt necesare pentru a opri transmiterea și a salva vieți”, a transmis aseară, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS.

Tot de la italieni a venit astăzi informația că un prelat italian care locuiește în aceiași reședință cu papa Francisc, în Cetatea Vaticanului, a fost testat ieri cu noul coronavirus. După ce acesta a fost transportat la un spital din Roma, Vaticanul a adoptat măsuri ce vizează dezinfectarea clădirii.

Din păcate, mai grav decât în situația Italiei, a ajuns Spania. Depășind numărul de decese ale Chinei (4,089 în total, compatariv cu 3.281 câte a înregistrat China), autoritățile spaniole întregistrează zilnic peste 500 de morți. În ceea ce privește numărul de cazuri confirmate, bilanțul a ajuns la 56.188. În lupta pentru a preveni răspândirea contaminării, guvernul spaniol a aprobat prelungirea stării de urgență cu 15 zile, până pe 12 aprilie. „Nu este uşor să prelungeşti starea de urgenţă. Sunt convins că singura opţiune eficientă împotriva virusului este izolarea socială”, a declarat premierul Pedro Sanchez în parlament.

Potrivit unui corespondent CNN, în Spania, situația se înrăutățește în loc să se îmbunătățească. „Sunt Scott McLean și mă aflu în Madrid. În ultimele 24 de ore, Spania a înregistrat cel mai mare număr de persoane decedate de coronavirus, peste 3.400. Astfel, virusul a ucis mai mulți oameni decât a făcut-o în China, acolo unde a început această pandemie. Poate că pentru mulți acest lucru nu e surprinzător. Spania are un deficit atât de mare de echipament de protecție și ventilatoare încât acum au cerut ajutorul la NATO. Totodată, Spania a încheiat un acord cu China pentru a primi materiale sanitare în valoare de aproape o jumătate de miliard de euro. Aici sunt incluse 550 de milioane de măști și aproape o mie de ventilatoare. O parte din aceste echipamente vor ajunge săpămâna aceasta, dar achizia completă va fi abia în luna iunie. ”În acest moment, cel mai mare spital din Madrid nu este de fapt un spital, ci un centru de expoziții, în care încap paturi pentru 5 mii de persoane infectate cu coronavirus. Dar nici morga nu e de fapt o morgă. Cel mai mare patinoar din Madrid a fost transformat pentru a primi trupurile neînsuflețite ale celor care mor cu sutele în fiecare zi. Trupurile sunt aduse aici pentru că serviciile funerare de stat nu mai pot colecta morții din lipsa de echipamente de protecție. Armata a preluat această misiune.

Azilurile și căminele pentru bătrâni sunt focare de Covid-19. La Cadiz, câteva zeci de rezidenți în vârstă dintr-un asemenea stabiliment au fost evacuați și transportați spre un spital de lângă Gibraltar. Potrivit presei, doar la căminul respectiv au fost infectați 60 la sută din membrii personalului și aproximativ 40 de rezidenți. Câțiva membrii ai familiilor abia au apucat să le facă semne cu mâna, de la distanță”, a informat jurnalistul.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page