top of page

Bilanțul global al efectelor Covid-19 a ajuns la 491,623 de contaminări și 2,168 de decese


Cu toate că afectează întregul glob pământesc, pandemia de coronavirus înregistrează efecte diferite de la țară la țară. În lupta pentru împiedicarea răspândirii acesteia, majoritatea guvernelor au decis izolarea la domiciliu a populației, permițânu-i-se să părăsească casele doar pentru a merge la supermarket, farmacie, la serviciu pentru cei care nu pot lucra de acasă, să își plimbe animalul de companie și să facă maxim o formă de sport, precum alergarea. În timp ce poliția (și armata în câteva țări) patrulează pe fiecare stradă pentru a se asigura că aceste ordonanțe sunt respectate, oficialii înregistrează de la zi la zi, un număr și mai mare de cazuri de contaminări și decese. În Marea Britanie, unde până în momentul de față se cunoaște oficial că sunt 9.529 de îmbolnăviri și 464 de decese, un studiu al cercetătorilor Universității Oxford relatează că noul coronavirus ar fi putut infecta deja jumătate din populția Regatului Unit. Dacă rezultatele studiului se vor confirma, înseamnă doar una la 1.000 de persoane infectate cu noul coronavirus prezintă forme atât de grave încât să necesite tratament la spital, afirmă Sunetra Gupta, profesor de epidemiologie teoretică şi coordonatorul studiului.

„Trebuie să începem rapid studiile serologice pentru a evalua în ce stadiu epidemic ne aflăm acum”, a explicat acesta. Mai mult, modelul de simulare al grupului Ecologiei Evoluţionare a Bolilor Infecţioase, afiliat Universităţii Oxford, susține că COVID-19 ar fi ajuns în Marea Britanie la jumătatea lunii ianuarie, fapt care ar presupune că virusul s-ar fi răspândit cu mai mult de o lună înainte ca primele cazuri de infecție din Marea Britanie să fie confirmate la sfârşitul lunii februarie.

În Londra, spitalele publice se confruntă cu un tsunami continuu de bolnavi aflați în stare gravă din cauza Covid-19. Din păcate, și britanicii admit că un procent „fără precedent” de îmbolnăviri în rândul personalului medical, la fel ca în multe alte țări. „Această presiune asupra sistemului de sănătate britanic este accentuată de faptul că procentul din personalul medical absent pe motive de boală este de 30%-40% şi, în anumite clinici, chiar de 50%”, a explicat din partea Serviciului Național de Sănătate britanică (NHS), Chris Hopson.

În Statele Unite, numărul deceselor provocate de Covid-19 a atins un nou record. Cu 1050 de morți și aproape 70.000 de îmbolnăviri, SUA înregistrează efectele pandemiei de coronavirus în absolut toate statele federale. Dintre toate, New York, rămâne focarul pandemiei cu aproape 370 de cazuri fatale. „Cei mai mulți oameni din statul nostru care au fost testați pozitiv până acum au 40 de ani. Și avem copii chiar de 10 luni care au contractat virusul”, a declarat Larry Hogan, guvernator al Maryland. Pe măsură ce pandemia de coronavirus cuprinde Statele Unite, Casa Albă și Senatul au încheiat un acord pentru cel mai mare pachet de ajutor economic din istoria modernă a Americii. „Da, este de departe cel mai mare realizat vreodată”, a transmis președintele Donald Trump, făcând referire la cele peste două mii de miliarde de dolari care au fost alocate pentru familiile americane. „Practic, acesta este nivelul de investiție pe timp de război acordat națiunii noastre”, a adăugat Mitch McConnell, senator. Conform acordului, majoritatea americanilor pot primi ajutoare de până la 1200 de dolari. Iar persoanele căsătorite pot primi chiar 2400 de dolari, în funcție de venitul pe gospodărie. De asemenea, un supliment de 500 de dolari se adaugă pentru fiecare copil.

În lume, Iranul a anunțat încă 157 de decese, ajungându-se acum la un total de 2.234 de când pandemia de coronavirus a început pe teritoriul său. În ceea ce privește bilanțul cazurilor de infectări, autoritățile iraniene au publicat 29.406 de contaminări. În Filipine, nouă medici au murit din cauza coronavirusului. Situația este atât de critică și în Filipine încât, trei mari spitale din Manila au anunţat miercuri că au atins capacitatea maximă şi nu mai pot primi noi persoane infectate cu coronavirus. În Coreea de Sud, autoritățile îi avertizează cu expulzarea sau cu închisoarea pe cei care nu respectă carantina. „Vom aplica principiul toleranţei zero în luarea de măsuri împotriva celor care părăsesc autoizolarea fără motive legitime. Străinii vor fi repatriaţi forţat, iar cetăţenii coreeni vor fi raportaţi la poliţie pentru penalităţile corespunzătoare şi vor pierde sprijinul financiar acordat celor care au respectat carantina de 14 zile”, a afirmat într-o conferinţă de presă Yoon Tae-ho, director general pentru politici de sănătate publică din cadrul Ministerului Sănătăţii. În India, statul democratic cu cei mai mulți locuitori, autoritățile au ordonat celor aproximativ 1,3 miliarde de locuitori să rămână în case pentru a opri răspândirea coronavirusului. Pe internet au apărut imagini în care un grup de bărbați prinși că încălcau regulile cu privire la adunările publice au fost fiind obligați să se ghemuiască în cercuri de cretă trase pe sol pentru a le arăta ce înseamnă distanțele minime obligatorii. În Georgia, un copil în vârstă de 5 sau 5 ani, a fost găsit alături de mama sa decedată din cauza Covid-19, iar în Statele Unite, o casă funerară vrea să implementeze participarea virtuală la înmormântări.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page