top of page

Avertizat că SUA ar putea să deveni noul epicentru global al pandemiei de coronavirus, Donald Trump


În luptă cu pandemia de coronavirus de mai bine de o lună, Italia a ajuns la 6.820 de morți și aproape 70.000 de îmbolnăviri, rămânând în continuare, epicentrul pandemiei în Europa. Cu toate că cetățenii Peninsulei sunt forțați să stea izolați la domiciliu, mulți dintre aceștia nu se supun ordinului dat de guvernul de la Roma, fapt pentru care, numărul de noi cazuri de la o zi la alta nu este o surpriză pentru autorități. Din păcate, pentru că nu toți italienii iau în serios acest inamic invizibil, Covid-19 se răspândește pe zone mai largi, spre frustrarea celor care stau deja de două săptămâni în carantină, sperând ca pandemia să treacă repede. Înțelegând că cetățenii nu cooperează în lupta împotriva răspândirii noului virus, guvernul italian a înăsprit amenzile și potrivit unui nou decret, cei care încalcă izolarea ar putea scoate din buzunar între 400 și 3.000 de euro. Evident, cei care iau în serios rugămintea premierului italian, Giuseppe Conte, de a rămâne în case pentru a da timp suficient cadrelor medicale să trateze pacienții deja infectați, sunt italienii din nordul Italiei, acolo unde pandemia a făcut ravagii printre oameni.

La polul opus, cetățenii din centru și sudul Peninsulei par să nu înțeleagă cât de gravă este situația. Un exemplu în reprezintă un grup de 16 români cărora nu le-a trecut prin cap că în această perioadă, adunările sunt interzise, și s-au decis să organizeze o petrecere. „S-a întâmplat în Sicilia, chiar în localitatea condusă de primarul care a lansat zilele trecute un apel disperat, prin care îi ruga pe oameni să respecte ordinele Guvernului. Potrivit presei italiene, românii, 12 adulți și 4 minori, sărbătoreau ziua de naștere a unuia dintre ei, și au fost denunțați de vecinii deranjați de gălăgie. Carabinierii au intervenit pentru a-i amendă pe petrecăreți”, informează ProTv. Tot un grup de românii au fost și victimele carabinierilor din Bologna, după ce, 5 prieteni au ieșit să joace fotbal într-ul parc, deși astfel de activități sunt interzise.

Printre veștile îngrijorătoare, pe ici pe colo, mai răsar și informații care-i bucură mult pe oameni. Ieri, o navă spital care a acostat în portul Genova, a internat deja primii pacienți infectați cu Covid-19. „Această navă spital permite decongestionarea spitalelor din regiune, e că o gură de oxigen pentru sistemul sanitar local. Dacă situația se înrăutățește, putem amenaja la bord inclusiv paturi de terapie intensivă”, mărturisește bucuroasă, Isabella Cevasco, director la un spital din Genova. O altă veste bună este faptul că autoritățile chineze a decis să sprijine Italia în lupta cu temutul virus și a trimis în Peninsulă, alte 25 de tone de echipamente medicale esențiale.

Peste ocean, specialiștii spun că mai mult de 50% din populația Statelor Unite ale Americii va fi obligată să stea în izolare, după ce bilanțul a ajuns la aproape 800 de morți și mai bine de 54.000 de cazuri confirmate cu coronavirus. Conform unor declarații făcute de Organizația Mondială a Sănătății, este posibil ca SUA să devină noul epicentru global, depășind astfel Europa, unde Italia și Spania sunt țările cu cele mai multe victime ale Covid-19. Totuși, în ciuda faptului că New York-ul a devenit un oraș fantomă după ce a înregistrat cele mai multe cazuri de coronavirus iar oamenii au fost plasați în izolare la domiciliu, președintele american, Donald Trump pare din ce în ce mai nerăbdător să ridice măsurile de prevenție a răspândirii virusului. Preocupat de faptul că ar putea pierde poziția de lider mondial al economiei, Trump este dispus să pună în pericol sănătatea oamenilor doar pentru a reporni economia. „Țara noastră nu e menită să stea închisă, paralizată. La sfârșitul celor 15 zile de carantină vom decide în ce direcție o luăm”, a informat liderul de la Casa Albă. Îngrijorător este faptul că Trump are susține și din partea consilierului său economic, Larry Kulow, care încearcă să convină populația că „leacul nu poate depăşi în gravitate efectele bolii, va trebui să facem un compromis foarte dificil”. În opinia acestuia, „ economia americană nu poate fi oprită săptămâni sau luni la rând”.

În momentul de față, 13 state și 16 municipalități se află în carantină total, urmând ca în cursul acestei săptămâni, restricțiile să intre în vigoare ți în alte cinci state americane, unul dintre ele fiind Texas.

„Ce se întâmplă din punct de vedere matematic se poate sintetiza astfel: dacă infectați două sau trei persoane, ele la rândul lor infectează alte două sau trei persoane și tot așa. Matematica acestui virus escaladează dramatic. Și când crește dramatic, atunci lucrurile scapă de sub control. Și exact asta încercăm să evităm în orașul Houston”, a declarat Marc Bloom, doctor la un centru medical din SUA. Potrivit guvernatorului statului New York, rata noilor îmbolnăviri se dublează o dată la trei zile. „Am achiziționat aproximativ 7.000 de ventilatoare. Avem nevoie, cel puțin, de încă 30.000 de ventilatoare. Nu le putem cumpăra pentru că nu le putem găsi. Fiecare stat încearcă să le obțină. Alte țări încearcă să le obțină. Capacitatea este limitată. Sunt echipamente tehnice. Nu sunt fabricate în două zile sau patru zile, sau șapte zile sau în 10 zile. Este o nevoie critică și disperată de ventilatoare”, a explicat Andrew Cuomo.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page