top of page

În timp ce armata română patrulează pe străzi pentru a se asigura că românii respectă ordonanța mili


În timp ce Spania devine ținta îngrijorărilor tuturor specialiștilor și autorităților din Europa, nici celelalte țări nu par să o ducă mai bine în lupta cu împiedicarea răspândirii pandemiei de coronavirus. De la o zi la alta, bilanțul cazurilor cu infectări crește iar numărul deceselor din cauza Covid-19, nu are de gând să se oprească. La fel de preocupată pentru cetățenii săi este și România, care în numai câteva săptămâni de la primul caz, înregistrează în momentul de față, 906 persoane infectate și 13 decese. Încercând să îi facă tot ce este mai bine pentru populație, guvernul Orban, împreună cu specialiștii de la Direcția de Sănătate Publică (DSP) și președintele Klaus Iohannis, au decretat până acum trei ordonanțe militare. Românii sunt astăzi, ținuți acasă, în timp ce poliția și armata patrulează pe străzi pentru a se asigura că oamenii respectă noile prevederi. „Militari din mai multe structuri ale Forțelor Terestre Române au plecat în misiune. Toate măsurile sunt luate în vederea limitării răspândirii virusului. Împreună suntem mai puternici! Ieșiți doar dacă aveți urgențe și nu uitați să aveți la voi documentul de identitate și adeverința sau declarația pe proprie răspundere”, transmite MApN.

În momentul de față, românii pot ieșii doar la supermarket, farmacie, să își plimbe animalul de companie, să facă jogging sau să se ducă la serviciu, dacă este necesar. Pentru primele două variantele dar și ultima amintită, românii sunt nevoiți să poarte cu ei o adeverință sau o declarație pe propria răspundere în care se va menționa datele persoanei în cauză, destinația și timpul estimativ pe care îl va petrece afară. Între timp, doctorii și asistenții depun eforturi considerabile pentru a-i trata pe cei infectați.

Spania însă, preia atenția lumii de la Italia, devenind în momentul de față, statul european care îngrijorează întregul continent. După ce a înregistrat 514 decese în ultimele 24 de ore, autoritățile spaniole au cerut imediat ajutorul NATO. Cel mai recent bilanț al ibericilor arată peste 42.000 de cazuri confirmate cu coronavirus și 2.696 de decese. Un lucru care îi îngrijorează pe spanioli este că numărul de cazuri noi progresează de la zi la zi, în loc să stagneze sau să se reducă. În timp ce specialiștii lucrează la foc continuu pentru a înmulți testele, armata spaniolă a cerut ajutorul Organizației Tratatului Nord-Atlantic pentru a interveni cu 500.000 de teste rapide, 1.5 milioane de măști chirurgicale și 450.000 de măști de protecție de tip FFP2 și FFP3. „Suntem în săptămâna dificilă, în care aşteptăm să vedem dacă, prin izolarea strictă a populaţiei, vom reuşi să atingem vârful pandemiei şi să vedem reducându-se numărul de cazuri. Din fericire, în fiecare zi avem în total mai multe persoane vindecate decât morţi”, a explicat directorul Centrului de alerte sanitare, Fernando Simon, în cursul briefingului cotidian de presă, adăugând că pe întreg teritoriul ţării, numărul bolnavilor aflaţi la terapie intensivă se ridică la 2.636, iar al persoanelor vindecate la 3.794. Cu toate acestea, situația în Spania este una alarmantă, drept pentru care, guvernul socialistului Pedro Sanchez a decis ieri să prelungească până la 11 aprilie izolarea spaniolilor. Conform Protv, „spaniolii au voie să-şi părăsească locuinţa, individual şi păstrând distanţa, numai pentru a cumpăra produse de primă necesitate, a merge la locul de muncă atunci când telemunca nu este posibilă sau pentru a-şi plimba câinele pentru scurt timp”.

Cea mai afectată zona în Spania rămâne în continuare capitala Madrid și împrejurimile acesteia. Aici, spitalele sunt atât de pline încât pacienții stau întinși pe jos. De altă parte, după gărzi epuizante în care duc o luptă interminabilă cu noul virus, medicii spanioli se bucură enorm când văd că eforturile lor dau roade. Unele imagini apărute pe internet arată cum doctorii se emoționează atunci când un pacient aflat în stare critică reușește să resăire singur, încurajându-l cu o rundă zgomotoasă de aplauze. Potrivit acestora, lipsa de echipamente de protecție rămâne din păcate, cea mai cronică situație din spitale. Întrebat de reporter, dacă se simte în singuranță la muncă, un asistent medical a răspuns: „Nu, deloc. Dar am ajuns nici să nu ne mai gândim la asta. Altfel n-am mai putea trata pacienții”. Conform acestuia, personalul medical trebuie să reutilizeze măștile de unică folosință pentru că nu sunt suficiente. „Oficial, una din zece persoane infectate cu coronavirus în Spania este cadru medical. De fapt sunt sigur că numărul este și mai mare pentru că pe noi nu ne mai testează. Măsurile de protecție devin tot mai slabe pe măsură ce rămânem fără echipament. Acum folosim chiar și saci de gunoi”, a adăugat acesta.

Un alt medic spaniol a declarat că este aproape de epuizare, și chiar prezintă simptome moderate care pot indică prezența coronavirusului, dar că nu are de ales și trebuie să meargă la muncă. „Spitalele sunt suprasaturate. Probabil că au ajuns la 180, poate 200% din capacitate. Cea mai dificilă parte este să decizi cine va supraviețui și cine nu. Să nu aloci resurse pacienților care ar putea rezistă cu ventilație mecanică. Trebuie să le spunem oamenilor că rudele lor vor muri pentru că nu avem resurse să-I ajutăm”, a povestit medicul.

La fel de „epuizate” sunt și crematoriile din Madrid care au ajuns să nu mai facă față ritmului de incinerări.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page