top of page

Doliul italian pare unul fără sfârșit


Patria imperiului roman, de unde legea și frumusețea lumii părea să izvorască în istoria omenirii, a devenit astăzi una dintre cele mai îngenunchiate focare ale pandemiei de coronavirus. În Italia, a treia cea mai afectată țară din lume de Covid-19, bilanțul morților a depășit 6.000 de persoane, iar cazurile de îmbolnăvire înregistrate au ajuns la 63.927. De la o zi la alta, autoritățile italiene se confruntă cu recorduri ale numărului de decese, temându-se astfel că finalul pandemiei de coronavirus este departe. „La fiecare caz descoperit sunt alte zece nedescoperite. Este un raport credibil. Virusul este mult mai rapid decât birocrația noastră. Zilnic primesc multe mailuri în care sunt întrebat despre medicamente. Din prima zi, v-am asigurat că voi spune adevărul”, a recunoscut șeful Protecției Civile, Angello Borreli. De acord cu acesta, s-a arătat recent și Massimo Galli, directorul secției de boli infecțioase a spitalului Sacco, din Milano. „Mă tem că teoria lui Borrelli este foarte aproape de realitate. Chiar dacă nu avem date sigure pentru a putea spune acest lucru, numărul celor infectați este mult mai mare decât cel înregistrat oficial”, a susținut Galli. Conform cifrelor oficiale, în Italia sunt aproape 64 de mii de persoane infectate cu Covid-19, dar conform noilor estimări numărul acestora ar fi cu adevărat de peste 600.000.

Din păcate, doliul italian pare unul fără sfârșit. În timp ce camioanele militare transportă sicrie cu morți pe străzile Peninsulei, guvernul de la Roma nu mai știe ce să facă pentru a-i forța pe cetățeni să rămână izolați la domiciliu. O ultimă măsură care să restricționeze deplasările acestora în afara casei, se referă la închiderea tuturor activităților considerate ne-esențiale. Potrivit premierului italian, Giuseppe Conte, în lupta împotriva pandemiei de coronavirus este nevoie de un efort colectiv. În tot acest timp, pacienții infectați luptă din greu cu virusul, fie din spitale unde sunt internați, fie de acasă, de unde urmează un tratament. Potrivit Protv, „în Bergamo, carabinierii ajută la distribuirea tuburilor de oxigen către cei care au nevoie de acest ajutor în lupta cu virusul. Carabinerii au colectat numai ieri 250 de tuburi goale de la locuinţele celor deja vindecaţi ori decedaţi şi le-au dus la compania care le reîncarca. Tuburile vor fi apoi livrate la domiciliul altor bolnavi”.

Experții caută soluții care ar putea să îi ajute pe oameni atât în prevenire cât și în tratarea infectării cu coronavirus. Totuși, în ciuda eforturilor a zeci de țări pentru a descoperi un vaccin miraculos, singurele date oficiale pe care le au specialiștii în momentul de față, sunt cele referitoare la profilul victimelor. Astfel, potrivit unui studiu care îi vizează pe cei decedați din cauza Covid-19, vârsta medie a pacienților este de 80,5 ani. Conform Journal International de Medecine, studiul care a fost realizat pe cei 2003 pacienți decedați în Italia până la data de 17 martie, arată că niciuna dintre victime nu avea mai puțin de 30 de ani. „Doar cinci dintre aceștia aveau între 30 și 39 de ani, 12 între 40 și 49 de ani, 56 între 50 și 59 de ani, 173 între 60 și 69 de ani, 707 între 70 și 79 de ani , 852 între 80 și 89 de ani și 198 peste 90 de ani. În plus, numai 3 pacienți nu au prezentat o patologie preexistentă, în vreme ce aveau 25,1% o patologie, 25,6% două patologii și 48,5% trei patologii. Majoritatea decedaților sufereau și de alte complicații. Printre cele mai des întâlnite se numără hipertensiunea arterială (76,1%), diabetul de tip 2 (35,5%) și boala cardiacă ischemică (33%)”, informează Protv.

Ieri, „pacientul 1” din Italia a fost externat dintr-un spital din Pavia, fiind considerat vindecat. În vârstă de 38 de ani, bărbatul identificat numai cu prenumele Mattia, a fost primul caz confirmat de transmitere a coronavirusului în Italia, pe 20 februarie, în oraşul Codogno. După ce a fost internat în spital în noaptea dintre 21 și 22 februarie, acesta a petrecut mai multe săptămâni la Terapie Intensivă în spitalul San Matteo din Pavia. „Am foarte norocos că am reuşit să mă vindec”, a comunicat el prin intermediul autorităţilor din provincia Lombardia, mulţumind totodată medicilor că i-au permis „să revină la viaţă” după 18 zile de terapie intensivă. Din păcate însă, tatăl pacientului 1 nu a reușit să învingă lupta cu coronavirusul, acesta murind la finalul săptămânii trecute. Totodată, soția lui Mattia, însărcinată în luna a opta și diagnosticată cu coronavirus, s-a vindecat înaintea soțului ei. Medicii au transmis că fiica lor va fi bine.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page