top of page

Organizația Mondială a Sănătății admite că „pandemia se accelerează, totuși încă mai sunt șanse pent


În timp ce un număr din ce în ce mai mare de omanei stau astăzi în izolare la domiciliu, luptând împotriva răspândirii pandemiei de coronavirus, bilanțul global al victimelor răpuse de Covid-19 a ajuns la peste 16.000 iar cazurile de coronavirus confirmate, au depășit 381.000. Dintre toate țările la nivel monial, Spania și Italia par să nu mai vadă „lumina de la capătul tunelului” și se tem mai mult ca niciodată de viitorul cetățenilor. După ce a înregistrat recorduri peste recorduri în ceea ce privesc decesele și numărul de cazuri confirmate pozitiv cu Covid-19, Spania pare disperată. Numai ieri, aici s-au înregistrat 514 morți, ridicând cifra totalului de decese la 2.696. În cazul testelor pozitive cu noul coronavirus, bilanțul a crescut la 39.673, poziționând Spania pe locul patru în lume după, China, Italia și Statele Unite.

În Iran, alte 122 de persoane au murit ieri din cauza coronavirusului, ridicând numărul total al morților la 1.934. Mai grav este că în ultimele douăzeci și patru de ore au fost confirmate alte 1.762 de cazuri noi. În Islanda, autoritățile au făcut public primul deces provocat de coronavirus. „O femeie de 60 de ani, care lupta deja cu o boală cronică, a decedat luni, 23 martie, la serviciul de boli infecţioase. Acest deces s-a produs din cauza patologiei în cauză, în combinaţie cu infectarea cu noul coronavirus”, a explicat într-un comunicat spitalul din Reykjavik, capitala Islandei. Cu un total de aproximativ 360.000 de locuitori, Islanda a înregistrat până în prezent 588 de cazuri confirmate de COVID-19.

În ciuda crizei epidemiologice care a înconjurat pământul în ultimele săptămâni, autoritățile trebuie să se confrunte acum și cu probleme de ordin medical, social, religios, cultural, tehnologic și financiar. O altă veste proastă vine astăzi din Germania, unde o purtătoare de cuvânt a Ministerului federal al Apărării a declarat că circa 6 milioane de măști de protecție destinate Germaniei au dispărut în Kenya. „Măştile de tip FFP2 - standardul recomandat de OMS pentru personalul medical - au dispărut de pe un aeroport din Kenya la sfârşitul săptămânii trecute. Ele urmau să fie livrate în Germania la 20 martie”, a explicat purtătoarea de cuvânt. De altă parte, germanii caută să nu își arate frustrarea ci dimpotrivă, să rămână optimiști și solidari cu celelalte națiuni care sunt în aceiași situație. Astfel, după ce a luat deja în îngrijire medicală bolnavi din Franța, Germania așteaptă acum șase persoane infectate cu noul coronavirus în Italia pentru a fi internați în spitalele germane. „Cred că este un semn foarte, foarte important că noi îi sprijinim şi, de asemenea, îi ajutăm pe ceilalţi atunci când putem face asta. Am discutat cu mai mulţi medici şi ne-au spus că au capacitatea de a acorda îngrijire acestor pacienţi, în timp ce numărul morţilor din Italia a depăşit pragul de 6.000”, a declarat Michael Kretschmer în curusl unei conferinţe de presă. Cei șase pacienți vor fi transportați cu avionul spre spitale din Dresda şi Leipzig, cele mai mari oraşe ale acestui land situat în fosta RDG.

În Statele Unite, soția celui mai puternic om al planetei, a fost testată negativ pentru Covid-19. „Doamna Melania Trump a fost testată în aceeaşi noapte în care a fost testat şi preşedintele Donald Trump, din precauţie. Testul a fost negativ”, a declarat luni la CNN secretarul de presă al Casei Albe, Stephanie Grisham.

Aseară, târziu, premierul britanic, Boris Johnson a decretat izolarea la domiciliu a populației, pentru cel puțin 3 săptămâni. Cu o serie de măsuri mult mai stricte, liderul de la Londra a transmis: „Trebuie să stați în case! Este esențial să se oprească răspândirea virusului dintr-o casă în alta. Acesta este motivul pentru care oamenii vor avea voie să părăsească locuința numai în următoarele condiții foarte limitate: cumpărături pentru necesități de bază și cât mai rar posibil, exerciții fizice doar o dată pe zi, de exemplu, o alergare, o plimbare sau mersul cu bicicletă, fie singur, fie cu membri ai familei restrânse, orice nevoie medicală de a oferi îngrijiri sau de a ajuta o persoană vulnerabilă și doar în cazul deplasărilor la și de la serviciu, dar numai dacă este absolut necesar și nu puteți lucra de acasă. Dacă nu respectați regulile, poliția va avea puterea să se asigure că vor fi aplicate, având dreptul să dea amenzi și să împrăștie grupurile de oameni”. Tot în decretul de aseară, Boris Johnson a ordonat închiderea tuturor magazinelor care nu vând produse esențiale.

În plus, premierul britanic a ordonat închiderea magazinelor care nu vând produse esențiale și le-a cerut celor aproximativ un milion de britanici care se află în străinătate să își scurteze vacanțele și să se întoarcă în țară pentru că există riscul să nu o mai pot face în curând întrucât numeroase companii aerien își suspendă zborurile de la o zi la alta.

De la o zi la alta, guvernele mai multor țări adoptă restricții și mai dure în lupta pentru prevenirea răspândirii pandemiei de Covid-19. Cu toate acestea, directorul Organizației Mondiale a Sănătății admite că „pandemia se accelerează”. Totuși, în opinia sa, „încă mai sunt șanse pentru ca traiectoria ei să fie modificată”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page