top of page

Peste un miliard de persoane din întreaga lume sunt izolate la domiciliu


La finalul săptămânii trecute, aproape întreaga planetă s-a mobilizat în fața pandemiei de coronavirus, după ce mai multe guverne au luat măsuri și mai drastice împotriva răspândirii Covid-19. Numărul de cazuri cu infectări dar și al deceselor rămâne, din păcate în creștere. Intensificând ordonanțele de urgență care le cere oamenilor să rămână cât mai izolați, mulți lideri mondiali cred că izolarea rămâne cea mai importantă măsură de prevenție. Cu toate acestea, Organizația Mondială a Sănătății le amintește că mai important decât atât este să se găsească la timp purtătorii de coronavirus și toate persoanele cu care aceștia au intrat în contact, pentru a fi plasați în carantină și tratați repede.

Weekendul trecut însă, a adus în multe colțuri ale lumii, o vreme extrem de frumoasă, ispitindu-i pe oameni să iasă afară și să uite de datoria de a păstra distanța unii față de alții. În timp ce astăzi, mai multe guverne au înăsprit măsurile limitând și mai mult opțiunile oamenilor de a se deplasa, datele oficiale arată că pandemia nu are de gând să se oprească acum. La nivel mondial, în momentul față sunt înregistrate peste 330.000 de contaminări cu Covid-19 și mai mult de 14.000 de decese. Astăzi, Italia și Spania sunt țările către care toți ochii și toate inimile Europei se întreaptă cu durere. Numărul morților cauzate de coronavirus dar și cazurile noi de infectare., ating recorduri de la o zi la alta.

Spania a depășit pragul de 2.000 de decese ajungând la un număr fix de 2.182, iar în ceea ce privesc cazurile de îmbolnăvire, acestea au crescut la 33.089. Printre cei infectați, se numără și celebrul tenor spaniol Placido Domingo. Italia însă, rămâne cea mai groaznică imagine a pandemiei. Conform corespondenților de știri din nordul Italiei, spitalele sunt stivite sub povara pacienților. „Sălile de operaţie s-au transformat acum în unităţi de terapie intensivă. În afară de penuria de paturi şi ventilatoare, există şi problema îmbolnăvirii medicilor. Un doctor a avut o singură zi liberă în ultimele 6 săptămâni”, informează ProTv.

Între timp, pe străzile din Italia se continuă oprirea fiecărei mașini și cercetarea motivului pentru care aceasta se deplasează. Weekendul acesta, premierul Giuseppe Conte a decis închiderea tuturor fabricilor care nu produc bunuri esențiale.

Potrivit specialiștilor, peste un miliard de persoane din întreaga lume sunt rugate să rămână în izolare la domiciliu. Practic, cetățenii din peste 50 de țări și teritorii au fost rugați astăzi să rămână în izolare la domiciliu pentru a contribui la lupta împotriva răspândirii accelerate a Covid-19. Dintre acestea, 34 de țări și teritorii se confruntă cu instituirea obligatorie a izolării, afectând mai mult de 659 de milioane de persoane. Printre aceste țări se numără Franța, Italia, Argentina, California, Irak, Grecia și Rwanda.

În România, din noaptea acesta va intra în vigoare o nouă ordonanță de urgență prin care deplasarea românilor va fi restricționată la anumite condiții. Cu 576 de persoane infectate, țara noastră a înregistrat weekendul trecut primele desece din cauza Covid-19, ajungându-se în momentul de față, la 4. Germania, Iran și Marea Britanie au transmis în această dimineață cetățenilor lor că trebuie să rămână la domiciliu, limitându-și la maximum deplasările și contactele. Iranul continuă din păcate, să ocupe poziția patru în topul celor mai afectate țări de pandemie, după ce, bilanțul oficial de decese a urcat la 1.812. Conform purtătorului de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Kianouche Jahanpour, în ultimele 24 de ore în Iran au fost identificate 1.411 de cazuri noi de contaminare cu coronavirus. Până în prezent, numărul total al cazurilor de Covid-19 din Iran este de 23.049, conform datelor oficiale. În Franța, mai mulți cercetători testează patru tratamente experimentale împotriva coronavirus. Potrivit Ministerului france al Sănătății, „un studiu clinic european ce va fi realizat pe un total de 3.200 de pacienți a fost lansat în șapte state membre ale Uniunii Europene, cu obiectivul de a testa patru tratamente experimentale împotriva Covid-19”.

„Cele patru tratamente testate pe scară largă vizează următoarele molecule: Remdesivir, Lopinavir în combinaţie cu Ritonavir (care poate fi sau nu asociat cu interferon beta) şi Hidroxiclorochină. Studiul va include 3.200 de pacienţi europeni din Belgia, Olanda, Luxemburg, Marea Britanie, Germania şi Spania, poate şi din alte ţări, inclusiv cel puţin 800 din Franţa, spitalizaţi din cauza COVID-19 într-un serviciu medical sau direct la reanimare”, potrivit unui comunicat publicat de Institutul Naţional de Sănătate şi Cercetări Medicale (INSERM), organismul care coordonează cercetările medicale în Franţa.

În Germania, adunările mai mari de două persoane în spațiul public au fost interzise timp de cel puțin două săptămâni. Cancelarul german, Angela Merkel, mai cere și o distanță minimă de 1,5 metri care să fie respectată în public. Polonia începe să ia în considerare înăsprirea interdicțiilor pentru cetățeni după ce școlile, cinematografele și teatrele au fost închise, iar adunările publice au fost limitate la maxim 50 de persoane. Grecia, de altă parte, se confruntă cu izolarea generală. „Am dat ordin să fie luată orice acţiune adecvată în vederea aplicării interdicţiei oricărei mişcări inutile în ţară”, a anunţat duminică, într-un mesaj televizat adresat naţiunii, şeful Guvernului grec. Bilanțul cazurilor de contaminare cu noul coronavirus a ajuns la 530, iar numărul deceselor, la 13.

Cu toate că la început, cel mai puternic om de pe planetă se arăta destul de încrezător în ceea ce privesc șansele Statelor Unite de a nu deveni o victimă a pandemiei, în ultimele sale declarații de presă, Donald Trump a adoptat o poziție sobră, exprimându-și tristețea pentru ce trăiesc americanii în acest prim trimestru al lui 2020. Cunoscut sub numele de „orașul care nu doarme niciodată”, New York-ul este astăzi, aproape paralizat din cauza celor peste 4.500 de cazuri de infectare. Pentru că se răspândește cu o viteză care îi ia prin surprindere pe oficiali, Covid-19 a schimbat dramatic stilul de viață al americanilor. Bilanțul total în Statele Unite indică mai mult de 400 de persoane decedate și peste 32.000 infectate.



Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page