Pandemia de coronavirus descoperă adevărata față a țărilor lovite
Cu peste 1.700 de decese și 21.000 de cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19, Iranul este a patra cea mai afectată țară din lume în pandemia de coronavirus, după China, Italia și Spania. Cu toate că lupta autorităților este una aprigă, noul coronavirus pare să îngenuncheze țara musulmană cu peste 80 de milioane de locuitori, punând-o într-o situație nemaiîntâlnită. Chiar și așa însă, președintele iranian, Hassan Rouhani refuză asistența umanitară pe care Washingtonul a oferit-o. Înțelegând gravitatea situației Iranului, unde la fiecare 10 minute o persoană moare din cauza virusului, Washingtonul s-a oferit săptămâna trecută să ofere asistență umanitară Iranului, în ciuda faptului că între cele două țări există încă un nivel ridicat de tensiune.
În schimb, Iranul i-a transmis Administrației Donald Trump, că dacă își dorește să ajute Iranul, este suficient să ridice sancțiunile economice impuse după ce Statele Unite ale Americii s-a retras din Acordul nuclear, în 2018. „Liderii americani mint ... Dacă vor să ajute Iranul, tot ce trebuie să facă este să ridice sancțiunile... Atunci putem face față focarului de coronavirus”, a spus Rouhani într-un discurs televizat.
În Italia, Instituto Superiore di Sanita, o instituție asemănătoare cu Direcția de Sănătate Publică din România, a centralizat datele persoanelor infectate cu coronavirus care au decedat, iar rezultatul a scos la iveală faptul că media vârstei pacienților este de 80,5 ani (79,5 ani petru bărbați și 83,7 la femei), 70 % dintre pacienți sunt bărbați, din totalul de 2003 pacienți (până la data de 17 martie 2020), niciunul nu a avut vârsta sub 30 de ani, 5 pacienți au între 30 și 39 de ani, 12 pacienți au între 40 și 49 de ani, 56 pacienți au între 50 și 59 de ani, 173 pacienți au între 60 și 69 de ani, 707 pacienți au între 70 și 79 de ani, 852 pacienți au între 80 și 89 de ani, și 198 de persoane au peste 90 de ani. În plus, doar 3 din cei 2003 de pacienți nu au patologii pre-existente. Conform studiului, cea mai comună co-morbiditate este hipertensiunea (76,1 %), diabetul de tip 2 (35,5 %) și boli cardiace (33%).
De altă parte, fiind printre cele mai afectate țări europene, Germania a stârnit curiozitatea experților datorită numărului foate mic de victime ale coronavirusului. Potrivit acestora, deși Germania și Italia au cei mai mulți cetățeni de peste 65 de ani din Uniunea Europeană, acestea sunt afectate în mod diferit de pandemia de coronavirus. În timp ce în Italia, media deceselor pentru persoanele infectate cu Covid-19 este de 9%, în Germania este de doar 0,3 %. Dacă în Italia, bilanțul persoanelor afectate de Covid-19 este de 59.138 de persoane și 5.476 de morți, Germania a înregistrat un număr de aproape 22.672 de cazuri, dintre care 86 de persoane și-au pierdut viața. În acest sens, oficialii germani susțin că avantajul pe care îl au față de Italia este eficicacitatea sistemului de sănătate. Cu toate acestea însă, potrivit Lothar Wieler, președintele Insitutului Robert Koch, principala instituție guvernamentală a Germaniei în domeniul sănătății, pe termen lung situația Germaniei ar putea deveni asemănătoare cu cea din Italia. În prezent, succesul Germaniei se datorează și numărului mare de teste efectuate, fapt care a dus la identificarea mai multor cazuri și la o pondere mai mică a deceselor. „Avantajul nostru este că am demarat procedurile încă de la primele cazuri. Am câștigat timp pentru a pregăti clinicile înainte de sosirea furtunii”, a spus Marylyn Addo, specialist în boli infecțioase de la Universitatea din Hamburg.
Strategia Germaniei a fost aceea de a testa chiar și pacienți cu simptome ușoare, efectuând astfel 12 mii de persoane pe zi, mai mult decât a efectuat România de la declanșarea pandemiei, și până la 160.000 de persoane pe săptămână. „Probabil că în Italia un număr important de tineri a fost infectat fără să se cunoască acest lucru”, a avertizat Christian Drosten, virusolog la un spital din Berlin.
În China, un set de date clasificate ale guvernului chinez arată că numărul celor infectați cu Covid-19 poate fi mult mai mare decât s-a crezut inițial. Potrivit acestor date, la finalul lunii februarie peste 43.000 de persoane ar fi fost depistate pozitiv fără a avea vreun simptom. „Numărul persoanelor infectate cu COVID-19 care au prezentat foarte târziu sau nu au simptome ar ajunge la o rata de 1/3 dintre persoanele care au fost confirmate pozitiv”, relatează , adăugând că oamenii au fost plasaţi în carantină, dar cu toate acestea nu au apărut în rapoartele oficiale.
De altă parte, cercetărorii nu reuşesc deocamdată să se pună de acord în privinţa rolului pe care îl au pacienţii asimptomatici în răspândirea virusului şi cât de contagioase sunt aceste persoane. Astfel, din ce în ce mai mulți cercetători au început să pună la îndoială informaţiile oficiale publicate de Organizaţia Mondiale a Sănătăţii potrivit cărora transmiterea asimptomatică este extrem de rară.
Organizația Mondială a Sănătății clasifică toate persoanele care testează pozitiv ca cazuri confirmate, indiferent dacă au simptome sau nu. Totuși, Statele Unite, Marea Britanie și Italia pur și simplu nu testează oameni fără simptome, în afară de personalul medical care este expus prelungit la virus.