top of page

Din cauza fricii de coronavirus, hârtia igienică a devenit mai prețioasă decât aurul


Panica creată de teama că pandemia de coronavirus îi va izola la domiciliu pe o perioadă nedeterminată, i-a împins pe oameni să meargă în supermarketuri și să epuizeze stocurile de congelate, conserve, legume, fructe și produse sanitare. Dintre toate acestea, hârtia igienică pare să aibă cel mai mare succes într-o perioadă în care populația lumii se simte lipsită de control în fața acestui inamic invizibil dar extrem de periculos, cum este coronavirusul. Imaginile cu oamenii alergând prin magazine și umplându-și cărucioarele de cumpărături cu baxuri de hârtie igienică și șervețele au devenit virale. Din păcate, ele nu fac referire doar la o singură societate sau o singură țară, ci peste tot în lume se înregistrează aceiași situație. În acest sens, premierul Olandei a transmis un mesaj cetățenilor săi, asigurându-i că nu există deficit de hârtie igienică. „Da, au din nou pe rafturi hârtie igienică. Avem destulă hârtie igienică în toată țara pentru următorii 10 ani. Putem să ne facem nevoile liniștiți”, a spus Mark Rutte unui cumpărător într-un schimb informal de replici în timp ce vizita un supermarket pentru a arăta sprijin lucrătorilor. Supermarket-urile din Olanda au trebuit să se reîncarce în mare parte cu hârtie igienică după ce săptămâna trecută au fost golite.

Tot în acest sens, polițiștii din statul american Oregan le-a cerut cetățenilor îngrijorați de pandemia de coronavirus să nu mai sune la 911 dacă rămân fără hârtie igienică. „E greu de crezut că trebuie să scriem asta. Nu sunaţi la 911 (numărul de urgenţă – n.r.) doar pentru că nu mai aveţi hârtie igienică. Veţi supravieţui şi fără ajutorul nostru”,au publicat pe pagina lor de Facebook poliţiştii din acest mic oraş din statul Oregon.

Cu toate că fac profit de pe urma creșterii cererii de hârtie igienică, producătorii nu se bucură așa cum era de așteptat. Aceștia încearcă să își limiteze producția de teamă ca muncitorii să nu se îmbolnăvească, iar alții care lucrau deja la capacitate maximă, susțin că nu mai fac față cererii uriașe. „Chiar nu pot să-mi explic de ce cumpără toată lumea hârtie igienică. Nu e ca și cum vor folosi brusc mai multă. Iar cererea mare poate bloca lanțul de aprovizionare. Lucrăm deja 24 din 24, 7 zile din 7. Avem deja capacitate maximă. Nu e ca și cum putem să apăsăm pe un buton și să mărim capacitatea. Cred că în momentul asta magazinele se basează pe stocurile din depozite, până când vor primi marfă nouă de la producători”, a declarat Tom Sellars, șeful unei companii care produce hârtie igienică din Wisconsin. De aceiași părere este și Sahil Tak, managerul unei alte companii care produce produse din hârtie. „E fără precedent ce se întâmplă. Dacă muncitorii din fabrică se vor îmbolnăvi? Suntem deja la capacitate maximă și lucrăm non stop. Chiar nu avem cum să mărim producția”. Potrivit CNN, o variantă luată în calcul de producătorii americani este renunțarea la producerea unor alte produse cum sunt prosoapele de bucătărie, în această perioadă.

Dacă inițial, măștile, gelurile și spary-urile dezinfectante au fost primele produse care au dispărut de pe rafturi, hârtia igienică a devenit urnătoarea „victimă” a isteriei provocate de pandemia de coronavirus. Pentru că nimeni nu înțelege de ce s-a adoptat acest tip de comportament, marile lanțuri de magazine din mai multe țări au ajuns în situația în care au trebuit să decidă raționalizarea acestui produs la un bax de persoană. Ironic, un ziar australian a adăugat opt pagini goale pentru a fi folosite pe post de hârtie igienică după ce teama de coronavirus i-a făcut pe oameni să consume stocurile magazinelor.

Totuși, oamenii continuă să fie disperați după achiziționarea de hârtie igienică fapt care a devenit repede subiectul de investigație al psihologilor. „În comparație cu pandemiile din trecut, răspunsul global la noul coronavirus a fost unul de panică. Pe de o parte, comportamentul lor este de înțeles, dar pe de altă parte este excesiv. Coronavirusul îi sperie pe oameni pentru că este un virus nou, despre care nu se cunosc foarte multe lucruri. Atunci când oamenii aud mesaje contradictorii despre riscul pe care îl prezintă și cât de serios ar trebui să se pregătească pentru asta, ei tind să recurgă la un comportament irațional. Când oamenilor li se spune că au de-a face cu ceva periculos, dar tot ce trebuie să facă este să se spele pe mâini, acțiunea nu pare proporțională cu gradul amenințării. Pericolul special are nevoie de precauții speciale”, a declarat Steven Taylor, psiholog clinician și autor al cărții „The Psychology of Pandemics”. De aceiași părere este și Baruch Fischhoff, psiholog și profesor la Departamentul de Inginerie și Politici Publice și la Institutul pentru Politică și Strategie de la Universitatea Carnegie Mellon. „Faptul că nu există promisiuni clare din partea autorităților ar putea crește aceste stări de incertitudine. Fiind creaturi sociale ne uităm unii la alții pentru a vedea ce este sigur și ceea ce este periculos. Și când vedeți pe cineva în magazin, golind rafturile din cauza fricii, poate provoca un efect de contagios. Toate acele fotografii cu rafturile goale pot determina oamenii să creadă că trebuie să se grăbească și să cumpere hârtie igienică cât mai pot”, explică Fischhoff, adăugând că „această pregătire, chiar și prin achiziționarea hârtiei igienice, oferă un sentiment de control la ceea ce pare o situație fără ieșire”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page