Ultimele 24 de ore au înregistrat un nou record: peste 9.000 de decese cauzate de Covid-19
O altă zi în care omenirea este îngenuncheată în fața unui virus misterios despre care specialiștii nu știu mai nimic până la această oră, a adus cu sine un bilanț record. Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, la nivel mondial, numărul persoanelor contaminate cu coronavirus trece de 218.000, iar numărul deceselor a depășit 9.000. Încolțiți pe neașteptate și victimă a unei arme biologice care parcă deține controlul, statele lumii caută acum să izoleze întreaga populație la domiciliu, sperând astfel să combată răspândirea pandemiei de Covid-19, timp în care, doctorii ar putea să se ocupe de pacienții deja internați cu coronavirus.
În ultimele 24 de ore, mai multe țări au recurs la decizii și mai drastice în lupta lor cu pandemia care a devenit coșmarul planetei în primul trimestru al anului. India a anunțat astăzi interdicția de aterizare a zborurilor internaționale pe teritoriul său pentru o săptămână, începând de duminică. Astfel, cu câteva ore înainte de un discurs televizat adresat naţiunii al premierului Narendra Modi, guvernul indian a precizat într-un comunicat că “niciun zbor comercial internaţional regulat nu va primi permisiunea să aterizeze în India începând cu 22 martie timp de o săptămână”. Modi cere tuturor indienilor de peste 65 de ani dar și copiilor sub 10 ani să rămână în case și se evite ieșirile.
Spania, al doilea focar al pandemiei în Europa, este depășită de situație, după ce Madridul se confruntă cu un număr extraordinar de cazuri de coronavirus. Astăzi, regiunea capitalei spaniole va lansa o aplicaţie ce permite autoevaluarea stării de sănătate a utilizatorilor şi evitarea contactării sistematice a centralelor telefonice operate de serviciile de urgenţă, suprasolicitate din cauza numărului mare de apeluri primite. Lansat sub forma unui site (www.coronamadrid.com), acest serviciu online va fi transformat într-o aplicaţie pentru dispozitive mobile „în zilele următoare”. „Această aplicaţie doreşte să evite paralizarea liniilor de informaţii din regiunea Madrid. Faceţi această autoevaluare doar dacă simţiţi că prezentaţi simptome. Să fim responsabili: să îi ajutăm pe profesioniştii din sectorul medical şi din cel al sănătăţii publice”, au insistat autorităţile regionale madrilene. De altfel, Spania a înregistrat o creștere de 30% a numărului de morți din cauza coronavirus în ultimele 24 de ore, raportând bilanțul deceselor la 767 de persoane. Potrivit Ministerului spaniol al Sănătății, numărul de cazuri cu infectări a ajuns la 17.147, Spania devenind astfel a patra cea mai afectată țară din lume după China, Italia și Iran. În intenția de a limita răspândirea noului virus, Spania și-a închis la începutul acestei săptămâni toate frontierele terestre.
O altă decizie luată în contextul pandemiei de coronavirus vine din Marea Britanie unde, guvernul a decis să repatrieze o parte din trupele din Irak. „Din cauza epidemiei de COVID-19, nevoile de pregătire ale forţelor de securitate irakiene au fost reduse, iar misiunile de instruire ale coaliţiei internaţionale şi ale NATO au fost prin urmare suspendate. Marea Britanie îşi va menţine totuşi pe teren personalul militar esenţial pentru a asigura că guvernul irakian, coaliţia internaţională şi interesele naţionale britanice primesc sprijin corespunzător. Trupele repatriate vor rămâne disponibile pentru o serie de potenţiale desfăşurări în întreaga lume, având în acelaşi timp ocazia de a-i sprijini pe cei dragi în faţa provocării reprezentate de coronavirus”, a explicat Ministerul Apărării de la Londra într-un comunicat.
Cuplul de chinezi care au fost semnalați drept primele cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19 pe teritoriul Italiei au fost astăzi exteenați dintr-un spital din Roma, unde au fost tratați de pe data de 30 ianuarie. Serbia, unde sunt deja 97 de cazuri confirmate, dintre care 8 înregistrate numai în ultimele 24 de ore, va suspenda de astăzi toate cursele aeriene de pasageri de pe aeroportul din Belgrad, permițând doar zborurile umanitare și cursele aeriene cu statut special. Alte măsuri luate de guvernul sârb sunt interzicerea accesului cetăţenilor străini în ţară, amânarea alegerile legislative din luna aprilie, închiderea instituţiile de învăţământ, ordonarea persoanelor în vârstă să rămână în case şi instituirea de restricţii de circulaţie pe timpul nopţii. Potrivit ProTv, pPreşedintele sârb Aleksandar Vucic a mulţumit marţi Chinei pentru ajutorul său în lupta împotriva noului coronavirus, acuzând Uniunea Europeană că i-a abandonat ţara privând-o de echipamente de protecţie”.
Iranul face în continuare eforturi supra omenești în lupta cu pandemia de coronavirus după ce, numărul deceselor provocate de Covid-19 a ajuns la 1.284, iar cazurile de infectări a urcat la 18.407. „În 24 de ore, bilanţul deceselor provocate de noul coronavirus a ajuns la 1.284. Din păcate am avut 1.046 de noi cazuri de infectare de ieri (miercuri - n.r.)”, a declarat ministrul adjunct al Sănătăţii, Alireza Raisi, în timp ce purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii, Kianush Jahanpur, a recunoscut că „pe baza informaţiilor noastre, la fiecare zece minute o persoană moare de coronavirus şi în jur de 50 devin infectate cu virusul în fiecare oră în Iran”. În lume, situația rămâne critică; astăzi, Germania a depășit pragul de 10.000 de cazuri de Covid-19, „Luaţi toată această situaţie în serios. De la Reunificarea germană, nu, de la al Doilea Război Mondial, nu a mai existat pentru ţara noastră o provocare ce să depindă atât de mult de solidaritatea noastră comună. Germania are un sistem de sănătate excelent, poate unul dintre cele mai bune din lume. Acest lucru ne dă încredere. Dar și spitalele noastre vor fi complet copleșite dacă vor fi internaţi foarte mulți pacienți într-un timp foarte scurt, lucru ce va da o întorsătură gravă infecției cu coronavirus”, a transmis Angela Merkel, cancelarul german. De altă parte, Belgia a înregistrat în 24 de ore un record de 309 cazuri ajungând la un număr de 1.795 de persoane infectate și 21 de decese, Rusia a anunțat primul deces din cauza pandemiei, fiind vorba de o femeie de 79 de ani care suferea de mai multe afecșiuni cronice, Australia a introdus restricții privind cumpărarea de medicamente, Noua Zeelandă și-a închis frontierele pentru cetățenii străini, Franța și țările baltice își repatriază cetățenii blocați în străinătate iar Portugalia a declarat stare de urgență.
Printre persoanele publice cunoscute care au fost contaminate de coronavirus în ultimele 24 de ore se numără Michel Barnier, negociatorul-șef al UE pentru Brexit și doi membri ai Congresului SUA. Totuși, sunt și vești bune. China nu a mai înregistrat niciun caz de origine locală ci doar 34 de cazuri importate.