top of page

Autoritățile vânează toate site-urile și persoanele care transmit știri false cu privire la Covid-19


Dacă inițial, coronavirusul era doar o știre de la finalul buletinelor informative, arătând suferința și provocările cu care se confruntă China de la sfârșitul lunii decembrie, astăzi, toată planeta este cu ochii pe mass media care vuiește numai știri despre Covid-19 și ravagiile pe care acesta le face în toate colțurile pământului. Viteza de răspândire a pandemiei este una îngrijorătoare având în vedere că deși multe țări au declarat stare de urgență, iar autoritățile i-au trimis pe cetățeni în izolare la domiciliu, bilanțul persoanelor infectate dar și a celor care mor din cauza Coronavirusului este în creștere. Dacă ieri, Organizația Mondială a Sănătății publica un număr de 200.000 de contaminări și 8.000 de decese la nivel global, astăzi, o actualizare a acestor date, raportează peste 218.000 de infectări și mai mult de 9.000 de morți.

Între timp, tot mai multe state ale lumii iau decizii drastice care conduc la o izolare completă a tuturor orașelor, permițând oamenilor să iasă din case numai în situații extreme. Astfel, se crede că timpul de izolare a întregii planete îi va ajuta pe medici să facă față pacienților internați la terapie intensivă din cauza Covid-19. De altă parte, poliția și armata vor fi convocate pentru a patrula pe străzi și a se asigura că deciziile luate de guverne vor fi respectate.

Pentru că omenirea se confruntă cu o situație unică și critică, în care oamenii sunt controlați de panică și anxietate, autoritățile vor să se asigure că cetățenii vor avea parte de infirmațiile corecte cu privire la situația provocată de pandemia Covid-19. În acest sens, în multe părți ale lumii se închid forțat siteuri care transmit informații false. În Maroc (țara cu 61 de cazuri și 2 decese), sper exemplu, poliția a arestat cel puțin 12 persoane pentru răspândirea de informații false despre corronavirus. Printre aceștia se numără și o femeie care s-a folosit de canalul ei de YouTube pentru a spune că boala nu există. „Știrile false reprezintă principalul motiv al panicii în rândul cetățenilor”, a declarat premierul Saad Eddine El-Otmai. Conform acestuia, alte persoane au fost arestate pentru că în loc să se supună decretelor luate de guvern, aceștia criticau hotărârile și îndemnau oamenii să le ignore. Printre măsurile luate de Maroc pentru a preveni răspândirea pandemiei cu coronavirus, se numără închiderea moscheelor, școlilor, cafenelelor, restaurantelor, sălilor de sport și divertisment, dar și interzicerea tuturor zborurilor internaționale de pasageri.

O situație similară în care autoritățile intervin în cazul știrilor false care crează panică dar și dezinformare printre oameni a avut loc și în România când, în cursul zilei de ieri, Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a anunțat că a propus dezactivarea siteului de știri „stiridemoment.ro”. „Ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, a transmis către ANCOM, astăzi (n.r. ieri), 18 martie 2020, propunerea Grupului de Comunicare Strategică de dezactivare a site-ului https://stiridemoment.ro. Propunerea este întemeiată în baza articolului 54 din Decretul Prezidențial numărul 195/2020”. În urma unei investigații, Grupul de Comunicare Strategică a constatat că site-ul respectiv selectează și preia trunchiat declarații și informații, pe care le titrează în formulări și exprimări alarmiste, menite să genereze panică. Conform acestora, titlurile erau complet false și nici nu aveau legătură cu restul conținutului de știre. „Site-ul stiridemoment.ro nu are identitate și nu au fost identificate persoane de contact”, a precizat Grupul de Comunicare Strategică. Un exemplu concret făcut public de GCS este situația unui articol din data de 15 martie cu titlul „Se închid de luni Kaufland, Auchan, Metro, Carrefour și Lidl”. „Pe lângă faptul că reprezentanții companiilor în cauză au infirmat această informație, titlul materialului nu are legătură cu ceea ce se prezintă în articol – și anume declarația lui Dan Șucu, proprietar al unui grup din industria mobilei”, informează GCS.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page