Pandemia de coronavirus se răspândește din ce în ce mai mult cu fiecare 24 de ore care trec


Pandemia de coronavirus a ajuns la un bilanț de aproape 200.000 de cazuri de persoane infectate și în jur de 8.000 de decese. Cu toate că numărul de vindecări este unul extrem de încurajator (aproximativ 80.000), autoritățile se luptă din greu cu luarea unor decizii care nu sunt de multe ori pe placul oamenilor dar care, în opinia specialiștilor va ajuta drastic oprirea răspândirii pandemiei de coronavirus.

În lume, în ultimele 24 de ore, mai multe țări au hotărât să crească nivelul de protecție a cetățenilor prin decizii care înăspresc măsurile de prevenire. Ungaria spre exemplu, o țară cu 58 de cazuri de contaminare și un deces, a hotărât să suspende traficul feroviar internațional de pasageri. Compania feroviară MAV va înlocui serviciile suspendate cu trenuri care vor circula pe sectoare interne între frontiere și stațiile de domiciliu. Afganistan (22 de cazuri confirmate) a decis să închidă restaurantele, piscinele, băile publice și complexele sportive. Mai mult, autoritățile afgane interzic adunările publice pe o perioadă nedeterminată iar cetățenii care sunt martori ai încălcării acestei prevederi sunt rugați să sune și să reporteze.

Polonia a primit teste și echipament de protecție din China. În intenția de a combate epidemia de coronavirus, China a trimis peste 10.000 de teste pentru Covid-19 și zeci de alte articole de echipament pentru combaterea epidemiei de coronavirus. „Deși lupta cu coronavirus continuă în China, au decis să dea dovadă de solidaritate cu Polonia și să ne ajute țara”, au transmis autoritățile poloneze. China mai ia în vedere și ajutorarea Italiei și Coreei de Sud, promițând deja exporturi de echipament medical, cum ar fi măștile și respiratoarele. În Israel, numărul cazurilor confirmate din Israel a crescut cu 40% în ultimele 24 de ore, ajungând la 427. Potrivit Ministerului Sănătății se preconizează o accelerare a numărului de infectări pe măsură ce testarea în masă este implementată. „După ce le-a cerut israelienilor să rămână la domiciliu şi a aprobat monitorizarea cibernetică a cazurilor de COVID-19 pentru a reduce riscurile de infecţie, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că cel puţin 3.000 teste pentru depistarea noului coronavirus vor fi efectuate zilnic, inclusiv la noile puncte de tipul drive in”, informează ProTv. Cisiordania, de altă parte, a confirmat 44 de cazuri, în timp ce Fâșia Gaza nu a înregistrat niciun caz.

Brazilia, o țară cu 210 milioane de locuitori a înregistrat deja 291 de confirmate. Din păcate, Brazilia a anunțat ieri și primul deces, fapt care a determinat autoritățile să declare stare de urgență. Printre măsurile luate se numără restricții care afectează restaurantele și transportul în comun. „Economia mergea bine, dar acest virus a provocat o anumită isterie. Unii guvernatori, după părerea mea, chiar dacă poate greșesc, au luat măsuri care vor dăuna economiei noastre”, a declarat președintele brazilian, Jair Bolsonaro.

Tot în cursul zilei de astăzi, Republica Moldova a anunțat primul deces din cauza maladiei Covid-19. În China, țara cu cele mai multe victime și decese de când a apărut această pandemie, au început să apară veștile bune. Pentru a doua zi consecutiv, chinezii au înregistrat un singur caz de contaminare locală și 12 cazuri de „import”. Unicul caz raportat ca fiind contagiat local, a fost înregistrat, ca și în ziua precedentă, în orașul Wuhan (centrul țării). Cu toate că până în momentul de față au fost raporte 80.900 de cazuri, propagarea coronavirusului a încetinit considerabil pe teritoriul Chinei în ultimele săptămâni în comparație cu jumătatea lunii februarie, când numărul cazurilor noi era în fiecare zi de ordinul miilor. În Statele Unite, numărul deceselor provocate de Covid-19 a ajuns la 100. Conform opiniei specialiștilor, situația ar putea ajuge la fel de gravă ca și în Italia. Pentru a limita daunele asupra economiei, administrația Donald Trump plănuiește să le ofere cetățenilor americani cecuri nominale în valoare de o mie de dolari fiecare.

Preocupat de faptul că pandemia i-ar putea afecta poziția numărul 1 în topul liderilor economici la nivel mondial, liderul de la Casa Albă pregătește un plan de măsuri în valoare de 850 de miliarde de dolari. „Vrem să facem asta în stil mar