top of page

Panica produsă de pandemia de coronavirus este folosită pentru a se lansa acuzații, critici și manip


Încă o zi și misteriosul Covid-19 despre care nici specialiștii nu reușesc să afle prea multe detalii, a ridicat bilanțul persoanelor infectate la nivel mondial, la cifra de pesre 200.000. Potrivit datelor furnizate de Organizația Mondială a Sănătății, numărul morților se apropie la 8.000 iar, aproape 80.000 de oameni s-au vindecat.

Conform declarațiilor celor mai multe victime ale pandemiei de coronavirus, povara cea mai mare în timpul infectării nu este reprezentată de simptomele fizice ci mai degrabă de teama și stresul produs la nivel mintal. Ideea necunoscutului îi determină pe cei mai mulți să reacționeze disperat, în timp ce persoanele deja confirmate pozitiv cu Covid-19, devin anxioase. În lume, fiecare alt set de 24 de ore aduce cu sine noi cifre de îmbolnăviri dar și decese. Faptul că trebuie să facă față în același timp atât îngrijirii celor afectați cât și spaimei cu care ceilalți oameni se tem că această pandemie ar putea afecta tot globul, autoritățile sunt puse în situația de a gândi strategii și măsuri care să protejeze fiecare persoană, într-un context în care se cer decizii drastice.

În același timp, haosul creat de spaima necunoscutului, îi determină pe mulți să arunce cu acuzații în stânga și în dreapta, sperând ca într-o perioadă atât de sensibilă pentru omenire, cetățenii vulnerabili în fața coronavirusului vor naște sentimente de ură și repulsie față de anumiți lideri sau chiar țări. În acest sens, în timp ce sute de mii de oameni se luptă cu credința vindecării în urma infectării cu Covid-19, alții sunt comcentrați pe a acuzații și critici.

În timp ce Europa a devenit un focar extraordinar al pandemiei, Uniunea Europeană a publicat un document în care Rusia este acuzată că alimentează dezinformarea pentru a genera panică în țările occidentale. Conform textului, mass media ruse desfășoară o semnificativă campanie de dezinformare împotriva Occidentului pentru a agrava impactul Covid-19, a genera panică și a semăna neîncredere. „Este în curs o semnificativă campanie de dezinformare din partea mass media de stat ruse și furnizorilor de știri pro-Kremlin cu privire la coronavirus. Scopul global al dezinformării desfăşurate de Kremlin este de a agrava criza de sănătate din ţările occidentale... în linie cu strategia mai amplă a Kremlinului de a încerca să submineze societăţile europene”, se spune în documentul elaborat de Serviciul European de Acţiune Externă, care îl asistă pe Înaltul Reprezentant al UE pentru politică externă şi de securitate comună în exercitarea mandatului său.

Dacă acum o săptămână, Statele Unite și China au început un schimb dur de acuzații cu privire la originea Covid-19, astăzi, chinezii sunt nevoiți să îi răspundă scriitorului peruan Mario Vargas Llosa, care a susținut de curând că „pandemia de coronavirus nu ar fi existat dacă în China ar fi fost democrație și nu comunism”. Reacția oficialilor chinezi a fost una scurtă, îndemnându-l pe scriitor „să nu răspândească opinii iresponsabile”.

Laureat al premiului Nobel pentru Literatură, Mario Vargas Llosa a publicat un articol în ziarul spaniol El Pais, precum și în La Republica din Peru, în cadrul căruia se afirmă că situația ar fi fost alta la nivel global dacă în China ar fi fost un alt regim politic. „Nimeni nu pare să remarce faptul că nimic din toate acestee nu s-ar fi întâmplat în lume dacă China ar fi fost o țară liberă și democrată și nu o dictatură. Cel puțin un doctor prestigios, și poate mai mulți, au depistat virusul la timp și, în loc să fie luate măsurile corespunzătoare, guvernul a încercat să ascundă informația și să reducă la tăcere acea voce și au încercat să înăbușe informația, așa cum fac toate dictaturile”, a declarat Llosa.

La auzul acestor afirmații, ambasada Chinei în Peru a reacționat: „Respectăm libertatea de expresie, dar asta nu înseamnă să acceptăm defăimări și stigmatizări arbitrare. Cerem lui Vargas Llosa, ca figură publică, să nu răspândească opinii iresponsabile și prejudecăți care nu servesc niciunui scop. Reamintim că Organizația Mondială a Sănătății nu a putut identifica până acum originea Covid-19”.

Cu toate că se crede că virusul ar fi fost răspândit de un animal din piața orașului chinezesc Wuhan, săptămâna trecută, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez al Afacerilor externe Zhao Lijian, a scris pe Twitter că „s-ar putea ca armata SUA să fi adus epidemia în Wuhan”. China a anunţat prima dată OMS de existenţa unei pneumonii neobişnuite depistate în Wuhan la sfârşitul lui decembrie. De atunci și până acum, China rămâne cea mai afectată țară a efectelor coronavirusului.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page