top of page

Pandemia de coronavirus se răspândește din ce în ce mai mult cu fiecare 24 de ore care trec


Pandemia de coronavirus a ajuns la un bilanț de aproape 200.000 de cazuri de persoane infectate și în jur de 8.000 de decese. Cu toate că numărul de vindecări este unul extrem de încurajator (aproximativ 80.000), autoritățile se luptă din greu cu luarea unor decizii care nu sunt de multe ori pe placul oamenilor dar care, în opinia specialiștilor va ajuta drastic oprirea răspândirii pandemiei de coronavirus.

În lume, în ultimele 24 de ore, mai multe țări au hotărât să crească nivelul de protecție a cetățenilor prin decizii care înăspresc măsurile de prevenire. Ungaria spre exemplu, o țară cu 58 de cazuri de contaminare și un deces, a hotărât să suspende traficul feroviar internațional de pasageri. Compania feroviară MAV va înlocui serviciile suspendate cu trenuri care vor circula pe sectoare interne între frontiere și stațiile de domiciliu. Afganistan (22 de cazuri confirmate) a decis să închidă restaurantele, piscinele, băile publice și complexele sportive. Mai mult, autoritățile afgane interzic adunările publice pe o perioadă nedeterminată iar cetățenii care sunt martori ai încălcării acestei prevederi sunt rugați să sune și să reporteze.

Polonia a primit teste și echipament de protecție din China. În intenția de a combate epidemia de coronavirus, China a trimis peste 10.000 de teste pentru Covid-19 și zeci de alte articole de echipament pentru combaterea epidemiei de coronavirus. „Deși lupta cu coronavirus continuă în China, au decis să dea dovadă de solidaritate cu Polonia și să ne ajute țara”, au transmis autoritățile poloneze. China mai ia în vedere și ajutorarea Italiei și Coreei de Sud, promițând deja exporturi de echipament medical, cum ar fi măștile și respiratoarele. În Israel, numărul cazurilor confirmate din Israel a crescut cu 40% în ultimele 24 de ore, ajungând la 427. Potrivit Ministerului Sănătății se preconizează o accelerare a numărului de infectări pe măsură ce testarea în masă este implementată. „După ce le-a cerut israelienilor să rămână la domiciliu şi a aprobat monitorizarea cibernetică a cazurilor de COVID-19 pentru a reduce riscurile de infecţie, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că cel puţin 3.000 teste pentru depistarea noului coronavirus vor fi efectuate zilnic, inclusiv la noile puncte de tipul drive in”, informează ProTv. Cisiordania, de altă parte, a confirmat 44 de cazuri, în timp ce Fâșia Gaza nu a înregistrat niciun caz.

Brazilia, o țară cu 210 milioane de locuitori a înregistrat deja 291 de confirmate. Din păcate, Brazilia a anunțat ieri și primul deces, fapt care a determinat autoritățile să declare stare de urgență. Printre măsurile luate se numără restricții care afectează restaurantele și transportul în comun. „Economia mergea bine, dar acest virus a provocat o anumită isterie. Unii guvernatori, după părerea mea, chiar dacă poate greșesc, au luat măsuri care vor dăuna economiei noastre”, a declarat președintele brazilian, Jair Bolsonaro.

Tot în cursul zilei de astăzi, Republica Moldova a anunțat primul deces din cauza maladiei Covid-19. În China, țara cu cele mai multe victime și decese de când a apărut această pandemie, au început să apară veștile bune. Pentru a doua zi consecutiv, chinezii au înregistrat un singur caz de contaminare locală și 12 cazuri de „import”. Unicul caz raportat ca fiind contagiat local, a fost înregistrat, ca și în ziua precedentă, în orașul Wuhan (centrul țării). Cu toate că până în momentul de față au fost raporte 80.900 de cazuri, propagarea coronavirusului a încetinit considerabil pe teritoriul Chinei în ultimele săptămâni în comparație cu jumătatea lunii februarie, când numărul cazurilor noi era în fiecare zi de ordinul miilor. În Statele Unite, numărul deceselor provocate de Covid-19 a ajuns la 100. Conform opiniei specialiștilor, situația ar putea ajuge la fel de gravă ca și în Italia. Pentru a limita daunele asupra economiei, administrația Donald Trump plănuiește să le ofere cetățenilor americani cecuri nominale în valoare de o mie de dolari fiecare.

Preocupat de faptul că pandemia i-ar putea afecta poziția numărul 1 în topul liderilor economici la nivel mondial, liderul de la Casa Albă pregătește un plan de măsuri în valoare de 850 de miliarde de dolari. „Vrem să facem asta în stil mare. Țara e foarte puternică, nu am fost niciodată atât de puternici. Și asta e ceea ce o să facem. Nu vrem, cu acest dușman invizibil, să dea faliment companiile aeriene. Nu vrem ca oamenii să-și piardă locurile de muncă sau să nu mai aibă bani, când o duceau foarte bine în urmă cu o lună”, a transmis Donald Trump. Din păcate, situația arată că americanii nu își cheluie banii doar pe alimente ci,de spaima unei pandemii sociale, mulți își cumpără arme și muniție. „În astfel de momente oamenii o pot lua un pic razna, iar eu sunt unul dintre acei oameni care consideră că armele de foc sunt necesare, pentru a fi protejați în situații ca aceasta sau în cazul în care oricare alt virus și-ar face apariția”, a explicat un american.

În fața răspândirii pandemiei de coronavirus, statele membre ale Uniunii Europene au decis aseară, în unanimitate, să închidă granițele și să permită doar călătoriile esențiale. „Am fost de acord să întărim granițele exterioare aplicând restricții temporare pentru călătoriile non-esențiale în interiorul Uniunii Europene, pentru o perioadă de 30 de zile, așa cum a propus inițial Comisia Europeană. Vom stabili de comun acord cum vor fi repatriați cetățenii UE care vor avea absolută nevoie, utilizând în acest sens mecanismul de Protecție Civilă al UE. Încurajăm, totodată, eforturile făcute pentru a sprijini cercetările legate de virusul COVID-19 și insistăm asupra nevoii de a trasmite toate informațiile și de a dezvolta un vaccin care să fie cât mai repede disponibil celor care au nevoie de el”, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European.

Între timp, șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a recunoscut că responsabilii politici au subestimat cu totul amploarea și efectele pandemiei. „Cred că noi toţi, care nu suntem experţi, am subestimat la început coronavirusul. Dar între timp a devenit clar că este vorba despre un virus care ne va lua mult timp. Am înţeles că toate aceste măsuri, care păreau drastice în urmă cu două sau trei săptămâni, trebuie luate acum”, a adăugat şefa executivului european, amintind că Europa este „în acest moment epicentrul crizei”.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page