Liderii mondiali sporesc măsurile de combatere a pandemiei de coronavirus
La aproape trei luni de când pandemia de coronavirus a debutat din neant, într-un oraș din China, misteriosul virus despre care specialiștii încă nu reușesc să afle cum a apărut, cum se transmite și cum poate fi oprit, s-a răspândit în toate colțurile lumii, făcând peste 180.000 de victime. Dacă 80.000 s-au vindecat, un număr mai mare de 7.000 de oameni au fost răpuși de coronavirus. Astăzi, China începe să se pună din nou pe picioare după ce Covid-19 i-a adus pagube extraordinare, însă în restul lumii, Europa, Asia și America se luptă din greu cu bilanțul persoanelor confirmate pozitiv cu coronavirus. Italia, rămâne în continuare zona cu cele mai grave probleme, iar numărul celor infectați pare să nu se oprească nici măcar după ce premierul italian a decis să plaseze toată țara în carantină. „Din punct de vedere economic, oamenii resimt deja consecințele: stau mult în casă, având voie să iasă doar pentru lucruri esențiale. Cei care lucreaz de acasă sunt mai norocoși, dar mulți sunt îngrijorați de cum își vor plăti creditele ipotecare și facturile luna viitoare. Premierul italian, Giuseppe Conte, a anunțat un fond de 25 de miliarde de euro pentru a veni în sprijinul familiilor și afacerilor în această criză, dar momentan nimeni nu știe exact cum vor fi gestionați acești bani”, infomează Sally Lockwood, corespondent SKY News. În timp ce stau în casă întrebându-se când se va încheia acest coșmar biologic, italienii privesc înfiorați la buletinele de știri descoperind că de la zi la zi, numărul de morți crește în teritoriul lor. „Trebuie să înțelegeți că nu este un joc. Petrec nopțile cu un aparat respirator, nu pot dormi, viața mea este întoarsă pe dos. Aș dori ca nimeni să nu trăiască suferința pe care o trăiesc eu, pentru că acesta pare un film de groază, dar, din păcate, nu este. Nu ieșiți din casă. Nu mai așa vă puteți recupera vieție, așa cum erau înainte”, este apelul dramatic făcut de Gianni Zampino, un bărbat de 40 de ani din Torino, chinuit de boală. „Acest virus a intrat în corpul meu și a ucis cea mai dragă persoană din viața mea, tatăl meu. Toată lumea spunea că acest virus provoacă doar un fel de gripă. Pot să vă spun că nu este așa. Intră în corpul tău, pune stăpânire pe tine, pentru că atacă plămânii și tractul respirator. Cel mai rău este necunoscutul. Cum poți învinge un adversar pe care nu-l cunoști?”, declară un alt italian.
Forțați să nu își părăsească domiciliile decât dacă trebuie să meargă la farmacie, la serviciu sau la cumpărături de alimente și cele necesare, italienilor le vine foarte greu să se adapteze acestui stil nou de viață în condițiile în care ei sunt un popor de oameni prietenoși cărora le place să socializeze. „Am început să văd disciplină, solidaritate, colaborare. Toată lumea înțelege acum că primul care se îmbolnăvește îi trage și pe alții după el”, a explicat un italian, făcând referire la faptul că oamenii stau răbdători la cozi la magazinele alimentare, purtând măști sanitare și păstrând distanța de siguranță.
În ciuda faptului că italienii se confruntă cu o spaimă și o durere de nedescris, oficialii fac totuși cunoscută și o veste bună în contextul pandemiei de coronavirus. Faptul că oamenii stau cât mai mult în casă, a redus considerabil poluarea. În Veneția, de exemplu, s-a redus considerabil traficul maritim, iar apa din canalele orașului s-a limpezit considerabil.
În lume, autoritățile sunt depășite de situație și iau măsuri drastice pentru a-i proteja pe oamenii. Filipine (unde s-a raportat 12 decese și 187 de infectări) este în stare de calamitate pentru următoarele șase luni, dând astfel timp autorităților să deblocheze fonduri și să trimită mai rapid resurse pentru a se asigura „ajutor critic, urgent și adecvat în caz de dezastre și măsuri în timp util pentru a reduce și a elimina amenințarea Covid-19”. Grecia (4 decese și 332 cazuri confirmate), care de curând se zbate și cu un val de refugiați și imigranți veniți dinspre Turcia, ia măsuri pentru a preveni răspândirea bolii în taberele de migranți.
În Statele Unite, teama de efectele sociale ale pandemiei, îi determină pe americani să stea la coadă la magazinele de arme și muniție. „Aceste cumpărături frenetice de armament sunt o expresie a panicii, însă noi suntem disponibili și vizibili în toate comunitățile. Nu avem nevoie de ajutorul nimănui. Suntem pregătiți să apărăm populația, nu avem nevoie de ajutor. Toți trebuie să dăm dovadă de responsabilitate pentru ca armele să nu ajungă pe mâinile oamenilor care nu ar trebui să le dețină”, a declarat șeful comitatului Los Angeles, Alex Villanueva, maximă autoritate în domeniul securității din regiune. Iran se confruntă însă cu o creștere absurdă a numărului de cazuri de coronavirus în numai 24 de ore. „Numărul deceselor a ajuns la 988... cu 1.178 noi infectări în ultimele 24 de ore, numărul total de cazuri ajungând la 16.169 pe teritoriul ţării”, a declarat Kianush Jahanpur, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian al Sănătății, adăugând că 5.389 de persoane infectate cu coronavirus s-au recuperat. De teama răspândirii pandemiei, autoritățile iraniene au decis eliberarea a peste 85.000 de deținuți, inclusiv politici.
Spania și-a închis frontierele terestre după ce numărul cazurilor confirmate a ajuns la 11.178, iar cel al deceselor la 491. Singurii care mai potr trece granița terestră sunt cetățenii spanioli, persoanelor care au rezidență în Spania, personalului diplomatic acredidat și persoanelor care justifică o cauză de forță majoră”. Israelul a luat o măsură de urgență aparte, autorizând serviciul de securitate internă Shin Bet să monitorizeze cibernetic cazurile de Covid-19. Cu toate că Administrația Netanyahu a refuzat să specifice ce tehnici de supraveghere vor fi utilizate, Shin Beth a precizat că nu va salva datele ci acestea vor fi transmise Ministerului Sănătăţii. În America Latină, Chile desfășoară armata, Chile închide granițele iar Brazilia nu are legislația necesară. Polonia, o țară cu 38 de milioane de locuitori, a ajuns la 177 de cazuri, între care patru decese. Astăzi, toți miniștrii din guvernul polonez au fost testați pentru coronavirus, după ce la începutul acestei săptămâni, ministrul polonez al mediului, Michal Wos a anunțat că a fost testat pozitiv.
În Marea Britanie, premierul Boris Johnson a făcut astăzi o declarație publică cerând locuitorilor Angliei, Scoției, Țării Galilor și Irlandei de Nord să evite călătoriile. „Trebuie să vă rog să vă asigurați că, dacă dumneavoastră sau cineva din casa dummeavoastră are unul dintre simptomele virusului, ar trebui să rămâneți acasă timp de 14 zile. Asta înseamnă că, dacă este posibil, nu ar trebui să ieșiți nici măcar să cumpărați mâncare sau lucruri esențiale, altele decât de ce aveți absolută nevoie, iar dacă ieșiți, trebuie să păstrați o distanță sigură fără de ceilalți”, a transmis acesta. Cu toate că bilanțul a ajuns la peste 1.500 de infectări și 35 de decese, Boris Johnson amână să închidă școlile.