top of page

China și Statele Unite dau vina una pe alta pentru originea coronavirusului


În timp ce planeta se luptă din zor cu pandemia de coronavirus, americanii și chinezii își ascut ghearele și pornesc un conflict dureros, în contextul în care China acuză Statele Unite că ar fi folosit armata americană pentru a răspândi virusul Covid-19 în Wuhan la sfârșitul lunii decembrie, iar președintele american se referă la coronavirus ca fiind „virusul chinezesc”. Dinainte ca omenirea să se confrunte cu acest coșmar din jurul unui virus necunoscut, Statele Unite ale Americii și China erau deja într-un război comercial, bazat pe ascensiunea chinezilor în poziția mondială a liderului economic. Pentru a se asigura că Beijingul nu va amenința poziția americanilor în timpul mandatului său de președinte, liderul de la Casa Albă a impus taxe suplimentare chinezilor pentru bunurile pe care aveau să le vândă în SUA. Astfel, Donald Trump a vrut să pună obstacole chinezilor în drumul lor spre un succes global.

La finalul lunii decembrie a anului trecut, acest război comercial a sistat după ce China a devenit prima țintă a unei arme biologice cum numai în filme s-a văzut. Victima unui virus despre care nu se știe cum a fost luat, cum se transmite sau care este metoda de a-i opri răspândirea, China a îngenunchiat în fața coronavirus, în timp ce zeci de mii de oameni erau contaminați iar numărul deceselor creștea de la o zi la alta. Relațiile chinezilor cu restul lumii au avut de suferit după liderii mai multor țări au suspendat zborurile către și din China. Economia chinezilor a început de asemeni să scadă după ce, fabricile și restul companiilor au fost nevoite să se închidă pentru a preveni astfel răspândirea epidemiei. Suferința chinezilor a fost cu atât mai mare cu cât evenimentele publice de celebrare a Noul An chinezesc au fost anulate din același motiv.

Odată ce coronavirusul a ajuns în restul lumii, chinezii și-au arătat empatia și solidaritatea față de alte naționalități care aveau acum să înțeleagă greul prin care a trecut mai bine de două luni, doar China. În timp ce specialiștii chinezi caută neîncetat o soluție pentru a opri Covid-19, americanii aruncă cu acuzații la adresa Chinei, criticând-o pentru faptul că nu a fost suficient de transparentă în oferirea de informații despre coronavirus, fapt care ar fi putut să ajute și alte state să se pregătească preventiv pentru pandemie. La auzul acestei acuzații, oficialii chinezi i-au reproșat Administrației Trump că ea este cea care nu dă dovadă de transparență, acuzând la rândul Armata americani, că ar fi răspândit virusul în China. „Este posibil ca Armata americană să fi adus epidemia în Wuhan. Fiți transparenți! Faceți publice datele pe care le aveți! Statele Unite ne datorează o explicație”, a declarat Zhao Lijian, un purtător de cuvânt al Ministerului chinez de Externe.

Astăzi, în timp ce planeta suferă de panică și îngrijorare cu privire la viteza de răspândire a coronavirusului dar și a forței sale de a face noi decese la nivel mondial, China și SUA continuă să își reproșeze cuvinte dure, crescând astfel tensiunea cu privire la suspiciunile modului în care Covid-19 nu ar fi fost o simplă reacție a naturii ci o armă biologică implantată intenționat. Dând vina una pe alta despre originea virusului, „un oficial chinez a promovat de curând, teorii ale conspirației care susțin că virusul a fost adus în China de armata americană, în timp ce Washingtonul nu se mai oprește din a folosi termeni care irită Beijingul”, informează Agenția France Press.

„Statele Unite vor sprijini cu putere principalele sectoare economice, cum ar fi companiile aeriene și altele, care sunt afectate în mod deosebit de virusul chinez”, a scris Trump pe Twitter luni seara. Numind Covid-19, ca fiind „virusul chinezesc”, Trump scoate în evidență credința americanilor potrivit cărora, coronavirusul aparține chinezilor și din vina lor, întreaga planetă are acum de suferit. După cum era de așteptat, termenii folosiți de liderul de la Casa Albă nu sunt pe planul chinezilor care au reacționat imediat. „Suntem puternic indignați. Statele Unite ar trebui să își oprească imediat acuzațiile nejustificate împotriva Chinei”, a declarat ieri, Geng Shuang, purtătorul de cuvânt al Ministerului Chinez al Afacerilor Externe, considerând că este o „stigmatizare” a țării sale.

Potrivit agenției oficiale de știri a Chinei, Xinhua, trebuie interzisă folosirea unor expresii rasiste și xenofobe pentru a face alte țări responsabile de epidemie. Fără nicio probă concretă asupra originii virusului, Beijingul îndeamnă să nu fie arătată cu degetul China, doar pentru că acesta a fost detectat pentru prima dată în Wuhan, un oraș din centrul Chinei.

Între timp însă, preocupați de soarta lumii, specialiștii chinezi din domeniul sănătății avertizează că medicii europeni și americani repetă erorile făcute în Wuhan, făcând referire la măsurile de protecție inadecvate care duc la o rată mare de infecție în rândul medicilor și asistentelor medicale. „În Wuhan, lipsa de înțelegere a bolii și deficitul de echipamente de protecție în primele săptămâni ale focarului din ianuarie au determinat ca mii de cadre medicale să fie infectate în timpul tratamentului pacienților, iar cel puțin 46 au murit”, informează ProTv. „Trebuie să ne protejăm personalul medical”, a declarat Wu Dong, profesor de gastro-enterologie la Spitalul Medical Peking Union.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page