top of page

Criticat pentru atitudinea sa prea relaxată în fața pandemiei de coronavirus, Boris Johnson „se gând


Veștile despre pandemia de coronavirus și victimele pe care le face în întreaga lume, par de necontenit în zilele acestea. După coșmarul suferit de China, Europa pare înghenunchiată în fața acestui virus care a stricat buna dispoziție și vacanțele a milioane de oameni. Italia, rămâne în continuare cel mai mare focar al pandemiei pe bătrânul continent, în timp ce Spania se zbate din răsputeri să nu o prindă din urmă. Pregătită să le sară în ajutor statelor membre, Uniunea Europeană încurajează pe europeni să nu își închidă granițele și să depună toate eforturile necesare pentru a educa populația în legătură cu prevenirea infectării cu Covid-19. Până în momentul de față, Europa este un continent per total confirmat pozitiv cu coronavirus, excepție făcând Muntenegru, țara unde nu s-a înregistrat niciun caz de infectare.

Dacă Franța și Germania vin „cu viteză” în urma Italiei și Spaniei, prea puțin se vorbește despre situația Marii Britanii. Aici, bilanțul morților a urcat la 35, în timp ce numărul de îmbolnăviri este raportat la 1.372 de cazuri. Conform autorităților sanitare din Regat, numărul de cazuri noi este în creștere cu 20%. În timp ce în restul statelor europene, șefii de guverne au luat deja măsuri drastice împotriva răspândirii pandemiei, prim ministrul britanic, Boris Johnson a adoptat o atitudine mai degrabă degajată. Potrivit jurnaliștilor, situația lui Boris Johnson este cu atât mai delicată cu cât, după Brexit, Marea Britanie nu doar că nu mai primește fonduri de la UE, dar datorează Uniunii Europene o sumă colosală de bani pentru cheltuielile de despărțire. Astfel, Johnson nu își permite încă să închidă companiile sau instituțiile publice pentru că ele sunt singurele surse de venit pentru a menține Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord, pe linia de plutire.

Presat însă de tensiunea internațională dar și a „forfotei” create în Europa, premierul britanic a anunțat de curând că își va intensifica măsurile de combatere a pandemiei, urmând ca „săptămânile viitoare” să recurgă inclusiv la izolarea persoanelor vârstnice. Cu un aer mai lejer decât celelalte țări europene, Marea Britanie ia în considerare modificarea legislației astfel încât un nou decret să forțeze legal intrarea oamenilor în carantină dacă sunt diagnosticați cu virusul dar și interzicearea adunărilor în masă.

Astăzi însă, Boris Johnson a declarat public că a decis deja o măsură importantă în ceea ce privește combaterea răspândirii pandemiei de coronavirus. Astfel, șeful statului le cere tuturor persoanelor de peste 70 de ani să rămână în izolare strictă acasă sau în casele de îngrijire timp de patru luni. Cu eforturi ca „în timp de război”, guvernul de la Londra a mai decis să rechiziționeze forțat hoteluri, spitale private și alte clădiri pentru a putea fi folosite ca spitale temporare. Boris Johnson ia în calcul și închiderea pub-urilor, restaurantelor, barurilor și instituțiilor de învățământ, însă până la pronunțarea asupra stării acestora, ele pot continua să funcționeze. Pentru protejarea vieții britanicilor, premierul se sfătuiește cu ministrul sănătății Matt Hancock, ofițerul medical Chris Whitty și consilierul științific principal Sir Patrick Vallance.

De altă parte, pentru această atitudine extrem de relaxată, Boris Johnson a fost aspru criticat. Mai mulți experți l-au acuzat pe liderul de la Londra considerând că Johnosn nu a mers suficient de departe pentru a opri răspândirea virusului.

Totuși, la finalul săptămânii trecute, premierul britanic a cerut amânarea alegerilor locale și primare în Marea Britanie, mutându-le în luna mai a anului viitor. Recunoscând că „pandemia de coronavirus este cea mai gravă criză din sănătatea publică din ultima generație” iar numărul cazurilor „ar putea fi mult mai mare”, Boris Johnson a menționat că trebuie să fie sincer cu publicul și a avertizat că mai multe familii îi vor pierde prematur pe cei dragi.

Cotidianul „The Guardian” a obținut de curând un document al Sănătății Publice din Anglia pe care l-a și făcut public astăzi. Conform textului, pandemia de coronavirus va dura până în prmăvara anului viitor și ar duce la spitalizarea a peste 7,9 milioane de oameni. Mai mult, Serviciul de Sănătate britanic nu va putea testa toate persoanele care prezintă simptome.

În acest sens, este pentru prima dată când autoritățile au recunoscut că se alșteaptă ca pandemia să dureze încă un an și că estimează că 80% dintre britanici vor fi infectați cu Covid-19. Profesorul Chris Whitty, principalul consilier medical al guvernului, a descris inițial această posibilitate ca fiind cea mai rea situație în care se poate ajunge și că numărul real ar fi mai mic de atât. Potrivit The Guardian, „documentul a fost elaborat de către echipa de pregătire și reacție în caz de urgență a Serviciului de Sănătate Publică din Anglia(PHE) și aprobat de doctorul Susan Hopkins, responsabilul principal al PHE care se ocupă de coronavirus”.








Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page