top of page

Efectele Covid-19 înregistrate în ultimele 24 de ore


Numărul țărilor afectate de pandemia cu coronavirus crește de la o zi la alta, timp în care știrile cu privire la Covid-19 și efectele pe care le are asupra omenirii, ating detalii sensibile. Dacă inițial, coronavirusul era coșmarul chinezilor, odată cu primele cazuri înregistrate în afara Chinei, autoritățile au transformat modul de raportare la acest subiect, într-o situație de gradul 1. Cu toate că în mediul online, panica dospește și mai mult, liderii statelor lovite de pandemie recunosc că numărul morților cauzate de coronavirus arată cât de gravă este situația.

Cu o prezență în 122 de țări și peste 138.000 de oameni infectați, Covid-19 a ucis mai mult de 5.080 de suflete. Mai grav este că virusul nu mai poate fi comparat cu o banală gripă în condițiile în care nu se cunoaște nimic despre cum funcționează acesta, de unde a plecat totul sau cum poate fi oprit. Alerta a devenit din ce în ce mai mare, după ce săptămâna aceasta mai multe personalități publice au fost confirmate și ele cu coronavirus.

În Portugalia, țara unde s-au raportat 637 de cazuri suspecte și 78 de îmbolnăviri confirmate, guvernul a decretat astăzi stare de alertă pentru a mobiliza protecția civilă, poliția și armata în vederea controlului epidemiei. Conform cabinetului socialist de la Lisabona, decizia a fost luată de miniștrii sănătății și internelor și se aplică pe tot teritoriul țării. Până în prezent, guvernul portughez a apelat la starea de urgență numai în stingerea incendiilor de vegentație sau pentru evitarea penuriei de carburanți în timpul unei greve a șoferilor de cisterne auto. În momentul de față, școlile, grădinițele și universitățile sunt închise în Portugalia, în timp ce în capitala Lisabona, a început să se resimtă în unele supermarketuri lipsa fructelor, legumelor, a conservelor și a hârtiei igienice.

În cealaltă parte a Europei, Republica Moldova a suspendat astăzi pentru o perioadă de două săptămâni, toate zborurile către destinațiile europene. Cu șase cazuri confirmate de Covid-19, Republica Moldova nu a înregistrat niciun deces.

Îngrijorată de panica creată în rândul oamenilor dar și modul în care autoritățile suspendă legăturile cu celelalte state europene de teama de a nu răspândi și mai mult pandemia, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a declarat împotriva închiderii frontierelor. „Interdicţiile generale de călătorie nu sunt considerate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii ca fiind foarte eficiente. Mai mult, ele au consecinţe sociale şi economice importante, ele perturbă viaţa populaţiei şi a companiilor (...) Orice măsură luată trebuie să fie proporţională. Putem opta însă pentru pentru controale sanitare care pot avea loc la frontierele externe (ale UE) sau interne, sau pe teritoriul statelor membre”, a invocat şefa executivului comunitar la o conferinţă de presă.

Iranul a publicat cu tristețe faptul că în cursul zilei de astăzi, alte 85 de decese cauzate de coronavirus au fost înregistrate pe teritoriul său. Îngrijorător este faptul că acesta este cel mai ridicat bilanț zilnic de la începutul epidemiei în această țară, una dintre cele mai afectate din lume. „Din păcate, 85 de persoane infectate cu Covid-19 și-au pierdut viața în ultimele 24 de ore aducând numărul de decese provocate de această boală în Iran la 514. În toată țara au fost infectate cel puțin 1.289 de persoane noi, numărul total de cazuri de Covid-19 a ajuns în prezent la 11.364”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului sănătății, Kianouche Jahanpour, în cadrul unei conferințe de presă televizate.

Fiind pe locul trei după China și Italia, Iranul depune eforturi uriașe pentru a combate răspândirea pandemiei mai ales că printre cei contaminați se numără și deputați, oficiali guvernamentali sau foști responsabili. În următoarele 24 de ore, forțele de securitate iraniene sunt gata să golească orașele, patrulând pentru a se asigura că toți cetățenii rămân în casă.

Ucraina a anunțat în această dimineață, primul deces dar și decizia de a își închide frontierele pentru străini, pe o perioadă de două săptămâni. „În 48 de ore, ţara noastră îşi va închide frontierele pentru cetăţenii străini”, a declarat secretarul Consiliului de securitate naţională şi de apărare, Oleksii Danilov care a explicat că cetăţenii ucraineni care au fost într-o ţară cu o răspândire acută a coronavirusului vor primi permisiunea de a intra în Ucraina, dar trebuie să respecte procedurile legale de monitorizare.

La rândul său, Estonia a declarat și ea stare de urgență până la data de 1 mai.

Potrivit datelor oficiale, China rămâne țara cu cele mai multe persoane infectate (81.000), urmată de Italia (cu peste 15.000 de cazuri), Japonia (13.000 cazuri), Iran (peste 10.000 cazuri), Coreea de Sud (peste 7.800 de cazuri) și Spania (peste 3.100 de cazuri). „Viteza cu care se răspândeşte boala a făcut ca numeroase ţări să îşi închidă frontierele, mai întâi cu China şi Iran, apoi şi cu Italia şi Spania, între altele, dar şi ca unele state să declare stare de urgenţă”, informează ProTv.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page