Vladimir Putin, la un pas să fie președinte pe viață
Acuzat că îi place gustul puterii și al controlului, președintele rus, Vladimir Putin este suspectat că ar face orice pentru a rămâne în cea mai înaltă poziție a Rusiei, pe o perioadă nedeterminată. Întrebat de curând, de către jurnaliști, dacă mai are de gând să candideze pentru un nou mandat prezidențial, în condițiile în care, legal, Putin nu ar mai avea dreptul, liderul de la Kremlin a răspuns că, cea care va trebui să decidă dacă el va putea sau nu să candideze, după adoptarea vastei sale reforme a Constituției, este Curtea Constituțională. În cadrul unui discurs ținut în fața parlamentarilor ruși, președintele rus a estimat ca fiind posibil să fie resetat contorul ce limitează la două mandate prezidențiale, după adoptarea revizuirii Constituției. În acest caz, legea i-ar putea permite să candideze din nou după încheierea mandatului său actual, în 2024.
„În principiu, această opțiune ar fi posibilă, însă cu o condiție: în cazul în care Curtea Constituțională va conchide oficial că un asemenea amendament nu contravine legii fundamentale și doar dacă cetățenii susțin un asemenea amendament în timpul votului național din 22 aprilie. O putere prezidențială puternică este absolut necesară pentru Rusia. Situația economică și securitatea actuală o reamintește încă o dată (…) Rușii trebuie să aibă orice fel de alegeri o alternativă. Cu toate acestea, stabilitatea este poate mai importantă și trebuie să fie prioritară”, a precizat Vladimir Putin care, a re-confirmat că nu este de acord cu organizarea de alegeri legislative anticipate, solicitate de mai mulți deputați pe fondul profundei reforme constituționale. „Nu văd necesitatea de a organiza alegeri legislative anticipate”, a menționat el.
Dorind să rămână la putere peste limita permisă în Constituția actuală, Putin a anunțat pe neașteptate, o primă revizuire a Constutuției de la adoptarea sa în 1993. După multe discuții contradictorii purtate în ultimele luni, deputații ruși au adoptat la începutul acestei săptămâni, amendamentele constituționale dorite de președintele rus. Cu ajutorul partidului lui Vladimir Putin, Rusia Unită, liderul rus a adoptat reforma constituțională propusă de el, în ideea de a-și prelungi posibilitatea de a mai candida după 2024 când i se va încheia mandatul actual. În acest sens, presa străină nu a ratat ocazia de a puncta ironic preocuparea lui Putin pentru adoptarea reformei mai mult decât pentru pandemia coronavirusului care a făcut mii de victime în Europa.
Cu ocazia reușitei în urma votului de marți, președintele rus poate candida din nou după patru ani, anulându-i-se practic toate cele patru mandate anterioare. „Propun fie să înlăturăm restricțiile privind numărul de mandate prezidențiale, fie să stipulăm într-un articol prevederea conform căreia după intrarea în vigoare a Constituției actualizare, președintele în exercițiu, ca orice alt cetățean, are dreptul de a fi ales în funcția de șef al statului”, a declarat Valentina Tereșkova, prima femeie cosmonaut și deputat Rusia Unită, de la tribina Dumei, reunită în sesiune plenară pentru a vota în a doua lectură amendamentele constituționale dorite de Putin. Tereșkova le-a cerut atunci, colegilor săi deputați să îi sprijine inițiativa în substanță și în sens, și să ajute la formarea legală a unui amendament corespunzător.
La auzul acestei cereri, liderul grupului parlamentar al Rusiei Unite în Duma de Stat, Serghei Neverov, a declarat că liderii tuturor grupurilor din Camera inferioară se vor aduna mai târziu în cursul zilei împreună cu preşedintele Dumei şi vor analiza această propunere, lăsând să se înţeleagă că Rusia Unită va sprijini o astfel de iniţiativă, dar a remarcat, între altele, că şi şeful statului ar trebui consultat în această privinţă. Evident, Vladimir Putin a răspuns afirmativ la propunerea Rusiei Unite de a vota un amendament care propune ca un președinte să poată rămâne în funcție pe viață.
În vârstă de 67 de ani, Putin a petrecut deja două decenii pe cel mai înalt fotoliu din Rusia. Potrivit libertatea.ro, „teoretic, cu încă două mandate de șase ani, actualul lider de la Kremlin ar putea rămâne în fruntea țării până în 2036, când ar avea 83 de ani”.
Textul votat în cursul zilei de marți a fost susţinut de 382 de deputaţi din Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, în timp ce 44 s-au abţinut şi nimeni nu a votat împotrivă. De altă parte, decizia Curții este doar o formalitate, rușii considerând că orice s-ar întâmpla, Vladimir Putin va avea câștig de cauză, Totuși, speranța opoziției rămâne în mobilizarea electoratului anti-Putin la urne. „Principala întrebare acum este cât de puternică este reacția societății. Vedem deja lideri ai opoziției care se organizează pentru referendumul național care va fi convocat cel mai probabil în aprilie pentru aprobarea reformei constituționale. Vor încerca să întoarcă acest scrutin împotriva Kremlinului. E important că poate pentru prima oară în cele două decenii de când Putin este la putere, cetățenii din Rusia vor avea o alegere foarte clară, o alegere binară: da sau nu? Sunteți pentru regim sau împotriva lui. Și este important de văzut cum se organizează societatea civilă din Rusia și opoziția pro-democratică pentru a încerca să întoarcă planurile regimului împotriva lui”, a spus Kara-Murza, un politician rus.