top of page

Coronavirus, semnele Apocalipsei?


Începând de ieri, oficial, epidemia de coronavirus care s-a răspândit în întreaga lume și a făcut sute de mii de victime la nivel global, a devenit pandemie. Dacă inițial, infectarea cu coronavirus era problema chinezilor și apoi a asiaticilor, odată pătruns pe teritoriul Europei, Covid-19 a devenit fulgerător, coșmarul fiecărui om al planetei. Acuzând mass media că a provocat un fel de dramă în jurul acestei „gripe” creând panică la nivel mondial, autoritățile au recunoscut în final, că pandemia de coronavirus nu mai este demult o banală răceală și că efectele infectării cu misteriosul virus pun în dificultate personalul medical care nici la ora actuală nu știe cum să oprească răspândirea acestuia sau cum să îl ucidă. Dacă în cazul gripei sezoniere există vaccin, tratament și multe cunoștințe despre manifestarea acesteia, despre coronavirus, specialiștii știu prea puțin, fapt care alarmează autoritățile. Astfel, în timp ce oamenii de știință caută să producă rapid un vaccin împotriva Covid-19, liderii fiecărei țări sunt puși în situația de a gestiona panica și numărul crescut al victimelor infectate dar și ucise de către coronavirus.

O speranță vine însă din China, acolo unde, la finalul lunii decembrie au fost confirmate primele cazuri de infectare, dar și țara cu cele mai mari pagube până în acest moment. Potrivit unui reputat pneumolog și epidemiolog chinez, Zhong Nanshan, principalul consilier medical al guvernului chinez, „pandemia de coronavirus este probabil să se încheie în iunie”. „Multe dintre cazurile importate în China sunt pacienţi asimptomatici, iar rata de reinfectare în rândul pacienţilor care s-au vindecat este redusă”, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, epidemiologul Zhong Nanshan, în vârstă de 83 de ani, cunoscut pentru contribuţia sa la combaterea epidemiei de Sindrom Acut Respirator Sever (SARS) din 2003.

Tot potrivit previziunilor sale, expertul a declarat acum câteva săptămâni că țara sa este încrezătoare că va ține focarul de coronavirus sub conrol până la sfârșitul lunii aprilie. „Unele prognosticuri ale experţilor din străinătate, potrivit cărora China va înregistra peste 160.000 de contagieri, nu au luat în calcul intervenţia guvernului chinez. Echipa noastră a prognozat aproximativ 70.000 de pacienţi infectaţi cu acest virus. Am prezentat aceste cifre unei publicaţii internaţionale, dar documentul nu a fost acceptat”, a spus el.

Astăzi, China a transmis oficial faptul că pe teritoriul său, s-a depășit vârful epidemiei. „În linii mari, vârful epidemiei a trecut în China. Creșterea numărului de cazuri noi se reduce”, a declarat Mi Feng, purtător de cuvânt al Comisiei Naționale de Sănătate. Conform cifrelor publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), în China au fost confirmate 80.980 de cazuri și 3.173 de decese. La nivel mondial însă, sunt înregistrate 124.518 cazuri de infectare și 4.607 de decese în 118 țări. După China, Iran. Coreea de Sud și Italia sunt următoarele focare cu cele mai mari pagube omenești.

În Europa, răspândirea pandemiei de coronavirus a cerut măsuri extreme. Agenția de știri France Presse a realizat miercuri un sumar al principalelor măsuri luate pe bătrânul continent pentru limitarea infectării cu Covid-19. Italia, cel mai mare focar de pe continent, i-a izolat acasă pe toți cei 60 de milioane de locuitori, până în data de 3 aprilie. Singurele excepții sunt în cazul deplasărilor la serviciu, la spitale sau la cumpărături atunci când este vorba despre achiziziționarea de alimente. România, a închis școlile și grădinițele și împreună cu Albania, Grecia, Spania și Ungaria a suspendat toate zborurile dinspre și către Italia. Autoritățile recomandă celor un milion de cetățeni care lucrează în Italia să nu vină în țară pentru vacanța de Paște. Austria a decis să își repatrieze și plaseze în carantină toți cetățenii aflați în Italia. Ca și Slovenia, Austria a suspendat legăturile feroviare cu Italia.

La Moscova, cei care revin din principalele focare de infecție trebuie să se autoizoleze la domiciliu timp de două săptămâni, iar dacă nu vor respecta această decizie, sunt pasibili de pedepse cu închisoarea până la cinci ani. Polonia, Ucraina și Grecia și-au închis toate instituțiile de învățământ. Spania și Franța au luat aceiași decizie, însă doar la nivel regional. Potrivit ProTv, „adunările de mai mult de 1000 de persoane au fost interzise în Belgia, Danemarca, Elveţia, Franţa, Polonia, România şi în regiunile spaniole Madrid şi Catalonia. Austria şi Ungaria au instituit limita de 100 de persoane pentru adunările în spaţii închise, respectiv 500 în aer liber. Cehia a limitat şi adunările în aer liber la 100 de persoane. Italia şi Ciprul au interzis complet adunările”. Între timp, manifestările culturale și muzeele sunt închise în Austria, Italia și România. Astăzi, țara noastră a luat decizia de a suspenda și liga națională de fotbal, alăturându-se astfel, Italiei.

Liderii Uniunii Europene i-au în considerare crearea unui nou fond special pentru a ajuta din punct de vedere financiar țările care vor înregistra pagube din cauza pandemiei de coronavirus. Organizația Mondială a Comerțului și-a suspendat toate reuniunile până în 20 martie iar șefii de stat și de guvern din UE au participat la o reuniune extraordinară privind Covid, desfășurată sub formă de videoconferință.

„Fac apel la fiecare guvern să își intensifice eforturile – imediat. Pentru că această criză afectează pe toată lumea, avem cu toții un rol de jucat. Declarația Organizației Mondiale a Sănătății privind confirmarea oficială a pandemiei este un apel la a acționa, pentru toată lumea, peste tot. Este de asemenea un apel la responsabilitate și la solidaritate. În timp ce combatem virusul, nu putem lăsa ca teama să se răspândească. Împreună putem încă schimba cursul acestei pandemii”, a transmis mieri, Secretarul general al ONU.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page