Inevitabilul s-a produs! Organizația Mondială a Sănătății a declarat pandemie de coronavirus
Planeta a uitat de sărăcie, terorism, atacuri cibernetice, conflictele militare, testele nucleare sau bolile cardiovasculare, concentrându-și toată atenția către știrile care aduc din oră în oră date actualizate cu privire la amenințarea numărul 1 a omenirii, și anume, noul coronavirus. Cu un bilanț terifiant de aproape 120.000 de îmbolnăviri la nivel mondial, dintre care 4.300 de decese, Covid-19 a preluat controlul lumii mai mult decât a reușit să o facă orice alt factor de amenințare în trecut. Dacă în lume, China, Iranul, Correa de Sud și Italia sunt țările care nu vor uita niciodată începutul anului 2020, din ce în ce mai multe țări de pe pământ, descoperă treptat, cum este fiorul provocat de panica infectării cu coronavirus.
Aflată într-o situație critică, Organizația Mondială a Sănătății a pus capul jos și a declarat oficial în cursul zilei de astăzi că epidemia de coronavirus s-a transformat în pandemie, în urma creșterii cazurrilor de infectare și decese în mai multe țări ale lumii. Declarația oficială a directorului genaral al Organizației Mondiale a Sănătății, Tedros Adhanom Ghebreyesus, adeverește cele mai rele previziuni cu privire la Covid-19. „Am făcut o evaluare, iar situația generată de Covid-19 poate fi caracterizată drept pandemie. Aceasta este prima pandemie cauzată de un coronavirus”, a declarat directorul OMS.
Dacă în China, cazurile de infectare cu coronavirus au început să scadă datorită eforturilor supraomenești ale specialiștilor chinezi, în restul lumii, cazurile confirmate pozitiv cu Covid-19, sunt în creștere.
În Europa, autoritățile sunt în alertă maximă după ce Italia, Spania și Franța, au înregistrat peste 30 de decese fiecare, și mii de îmbolnăviri. Cu toate că sarcina cea mai grea revine personalului medical, Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dat asigurări că se va ocupa de starea economică și impactul pe care pandemia de coronavirus îl are asupra țărilor Uniunii Europene. „Comisia Europeană va utiliza toate instrumentele disponibile pentru a susține economia țărilor afectate de noul coronavirus”, a declarat aceasta la încheierea unui summit de urgență al UE, prin videoconferință. Printre măsurile pregătire, Ursula von der Leyen ia în considerare ajutoarele de stat acordate companiilor aflate în dificultate, flexibilitatea în aplicarea pactului de creștere și stabilitate sau chiar un fond special ca răspuns la pandemie.
De altă parte, Cancelarul german, Angela Merkel, este de părere că până la 70% din populație cel mai probabil va fi infestată cu coronavirusul care se extinde în prezent în lume. „Când virusul circulă, populaţia nu are imunitate şi nu există terapie, atunci 60-70% din populaţie va fi infestată. Procesul trebuie să se concentreze pe a nu suprasolicita sistemul de sănătate prin încetinirea răspândirii virusului. Solidaritatea, judecata şi inimile ne sunt puse la încercare. Sper că vom trece acest test”, a afirmat Merkel într-o conferinţă de presă la Berlin, invocând predicţii ale oamenilor de ştiinţă. Aceasta le-a mulțumit angajaților din domeniul sănătății și autorităților locale pentru eforturile lor în ținerea sub control a coronavirusului, exprimând în mod deosebit compasiunea Germaniei față de poporul italian, care este izolat începând de ieri, la ordinul premierului Giuseppe Conte.
Pe teritoriul Germaniei, s-au înregistrat 3 decese provocate de Covid-19.
Președintele Parlamentului European, italianul David Sassoli, s-a plasat voluntar în carantină la domiciliul său din Bruxelles, ca măsură de precauție în contextul răspândirii pandemiei. „Noul dispozitiv introdus de guvernul italian extinde zona protejată la întregul teritoriu naţional. Acest lucru are consecinţe importante asupra activităţilor eurodeputaţilor italieni. Din acest motiv, după ce am fost în Italia în weekend, am decis ca măsură de precauţie să urmez măsurile indicate şi să îmi exercit funcţia de preşedinte de la locuinţa mea din Bruxelles, respectând cele 14 zile (de carantină - n.r.) prevăzute de protocolul de sănătate. COVID-19 ne obligă pe toţi să fim responsabili şi precauţi. Este un moment delicat pentru toţi. Parlamentul European va continua să îşi exercite îndatoririle. Niciun virus nu poate bloca democraţia”, a precizat el într-un comunicat de presă al Parlamentului European.
De peste ocean, cel mai puternic om al planetei, președintele Statelor Unite ale Americii, a afirmat că autoritățile americane sunt pregătite. „Ne facem treaba foarte bine. Va trece și asta. Fiți calmi! Toți trebuie să fim vigilenți, dar să ne păstrăm calmul”, a transmis Donald Trump după ce a afirmat că el însuși nu a fost testat pentru coronavirus deoarece nu are simptomele bolii și în plus, a fost examinat de către medicul de la Casa Albă.