top of page

Europa, îngenunchiată de răspândirea epidemiei de coronavirus


În timp ce numărul îmbolnăvirilor cu noul coronavirus a început să scadă în China, acolo unde, la finalul lunii decembrie a apărut primul caz de infectare cu Covid-19, pe restul planetei, numărul persoanelor care sunt confirmate pozitiv dar și a deceselor din cauza acestui virus, crește alarmant. Dacă inițial, Italia era doar un subiect de știre pentru a se evalua nivelul la care a ajuns coronavirusul să aibă impact asupra europenilor, astăzi, mai multe țări de pe bătrânul continent au intrat în alertă maximă, după ce Covid-19 s-a răspândit pe teritoriile lor, făcând din ce în ce mai multe victime.

De altă parte, Iranul și Coreea de Sud, rămân în continuare două dintre cele mai importante focare ale epidemiei, unde autoritățile au luat măsuri ieșite din comun pentru a împiedica răspândirea virusului.

În Europa însă, după ce mai multe țări și-au suspendat zborurile dinspre și către Italia, situația a început să fie mai critică. Ungaria a declarat ieri, stare de urgență din cauza coronavirusului, închizându-și frontierele pentru persoanele venite din Italia, China, Coreea de Sud și Iran. Conform șefului de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, pentru aplicarea acestor măsuri, se vor reintroduce controalele la frontierele Schenghen cu Austria și Slovenia. Mai mult, guvernul de la Budapesta a decis interzicerea evenimentelor cu mai mult de 100 de persoane în spații închise și cu mai mult de 500 de persoane în spații deschise. Cu toate că până în prezent au fost confirmate 13 cazuri de infectare cu Covid-19, în Ungaria, școlile rămân deocamdată deschise.

Spania însă, și-a închis parlamentul și a interzis și ea la rândul, zborurile din Italia. „Realizarea de zboruri directe între orice aeroport situat în Italia și orice aeroport situat în Spania este interzis de pe 11 martie, la miezul nopții, și până pe 25”, se menționează în ordonanța guvernului lui Pedro Sanchez. Textul prevede însă câteva excepții în ceea ce privesc avioanele cargo, zborurile umanitare sau medicale. Decizia luată de Spania a venit în urma bilanțului îngrijorător din weekendul trecut când, numărul persoanelor contaminate de virus a crescut de la 1.204 la 1.622 și numărul deceselor a crescut de la 28 la 35. Orașul Madrid, cel mai afectat din Spania, a decis să închidă toate școlile și universitățile începând de miercuri, timp de două săptămâni. Astăzi, țara a trecut de pragul de 2.000 de persoane infectate, dintre care mai mult de jumătate în capitala Madrid (1.024), în timp ce numărul morților a ajuns la 47. De teama unui decren privind carantina totală, locuitorii Madridului au golit în timp record rafturile magazinelor, de teama că vor rămâne fără alimente și alte produce necesare.

În cursul zilei de astăzi, Marea Britanie a anunțat că Nadine Dorries, subsecretar parlamentar de stat pentru sănătate și îngrijire socială în Regatul Unit a fost diagnosticată cu coronavirus după ce s-a simțit rău vineri. În prezent, aceasta se află în izolare la domiciliu și se recuperează. Din nefericire, aceasta s-a întâlnit cu sute de persiane în Parlament săptămâna trecută și a participat la o recepție alături de premierul britanic Boris Johnson, fapt care crează o anumită tensiune în Marea Britanie. Până acum, în Regat s-au înregistrat șase decese și 400 de cazuri de infectare. „Ca măsură de urgență, Banca Angliei a redus dobânda de politică monetară, cu o jumătate de punct procentual, până la 0,25 la sută. Este cel mai scăzut nivel de dobânda din istorie”, informează ProTv.

Tot astăzi, Turcia a făcut public anunțul primului caz de coronavirus, în timp ce Belgia a înregistrat primul deces. Cu toate că numărul cazurilor de infectare cu Covid-19, la nivel global, se apropie de 120.000, iar cel al deceselor a ajuns la 4.300, potrivit datelor oficiale, peste 55% dintre cei care au contractat virusul s-au vindecat între timp.

Austria nu vrea să mai primească pe teritoriul ei, străini care vin din Italia, fără ca aceștia să prezinte un certificat medical care să ateste că nu sunt infectați cu coronavirus. În timp ce Bulgaria se confruntă cu zece cazuri de coronavirus, România a atins pragul de 37, dintre care 17 cazuri sunt în București. Dacă Italia și Spania au cele mai multe probleme legate de coronavirus, Franța se află pe locul trei, cu 33 de decese și peste 1.700 de îmbolnăviri.

În Italia, cel mai mare focar de epidemie al Europei, bilanțul deceselor a ajuns la 631 de persoane, în ciuda deciziei premierului Giuseppe Conte de a plasa întreaga Peninsulă în carantină. Îngrijorător este faptul că numărul deceselor a crescut cu 168 în numai 24 de ore. În ceea ce privește numărul persoanelor infectate, acesta a ajuns la 10.149, comparativ cu ziua de luni când erau înregistrate 9.172. O veste bună din Italia se referă la faptul că 1.004 persoane s-au vindecat în ultimele 24 de ore, comparativ cu 724, luni.

Slovenia își menține frontiera cu Italia închisă, după ce premierul demisionar Marjan Sarec a decis că numărul celor 31 de cazuri de coronavirus, raportat la numărul de două milioane de locuitori cât are țara, este alarmant.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page