top of page

Coreea de Sud a găsit o metodă pentru a opri răspândirea epidemiei cu coronavirus


Planeta este „în foc” după ce, noaptea trecută, Italia, cel mai mare focar al epidemiei cu coronavirus din Europa, a decis să își plaseze toți cetățenii în carantină, extinzând astfel „zona roșie” a nordului Peninsulei, până în sud. Numărul mare de morți înregistrați în ultimele 24 de ore, a crecsut cu 56%, determinând guvernul de la Roma să nu mai stea la nicio discuție, ci să ia cea mai drastică decizie în lupta contra răspândirii coronavirusului. Ajungând la 463 de morți și aproape 9.100 de îmbolnăviri, Italia este acum supusă unui test extrem de răbdare și credință.

Cu puțin înainte de decizia premierului italian, Giuseppe Conte, Directorul general al Organizației Mondiale a Sănății (OMS) a avertizat că „amenințarea pandemii cu noul coronavirus a devenit foarte reală”. „Acum că virusul a ajuns în atât de multe ţări, ameninţarea unei pandemii a devenit foarte reală. Dar ar fi prima pandemie din istorie care ar putea fi ţinută sub control. Regula jocului este să nu renunţi niciodată. Suntem încurajaţi de faptul că Italia ia măsuri agresive pentru a ţine sub control epidemia şi sperăm că aceste măsuri se vor dovedi eficiente în zilele următoare”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva, adăugând că peste 70% dintre persoanele infectate cu Covid-19 în China s-au vindecat.

În lume, situația este la fel de îngrijorătoare ca în Italia. Cu toate acestea, știrile care vin din diferite colțuri ale lumii sunt diverse. În Coreea de Sud, spre exemplu, s-a depășit pragul critic al epidemiei care a infectat mii de cetățeni (peste 7.300) și a ucis câteva zeci (peste 50). „Noi sperăm că am trecut de perioada de vârf, ținând cont de cifrele pe care le avem și sperăm, cu precauție, că am depășit pragul critic”, a declarat ministrul sud-coreean al Sănătății, Park Neunghoo. În prezent, numărul de noi cazuri de infectări scade în Coreea de Sud, de la zi la zi. Succesul Guvernului sud-coreean împotriva coronavirus a constat în oferirea oamenilor posibilitatea de a se testa gratuit pentru Covid-19. „Detectarea pacienților într-o fază incipientă a bolii este foarte importantă și am învățat această lecție simplă obișnuindu-ne cu faptul că virusul este foarte contagios, și odată ce a pornit, se răspândește foarte rapid și pe arii largi. Crescând capacitatea de testare este foarte important, pentru că, odată ce detectezi pe cineva care duce acest virus, poți opri răspândirea acestuia”, a explicat ministrul Park.

Conform acestuia, doar 10% din pacienții cu coronavirus necesită spitalizare, în timp ce restul au un sistem imunitar suficient de puternic pentru a lupta singuri împotriva coronavirusului.

În Israel, premierul Benjamin Netanyahu a transmis că orice persoană care va intra în țara sfântă, va fi plasată în carantină pentru două săptămâni. „După o zi de discuţii dificile, am luat o decizie: toţi cei care vin în Israel din străinătate vor fi plasaţi în izolare timp de 14 zile. Această decizie va fi în vigoare timp de două săptămâni. Pentru susţinerea economiei israeliene, vor fi luate o serie de decizii”, a declarat Benjamin Netanyahu într-o înregistrare video difuzată pe contul său de Twitter.

În Portugalia, președintele Marcelo Rebelo de Sousa a anunțat că va intra de bunăvoie în carantină, ca măsură de precauție. Oficialul și-a suspendat orice activiate publică în țară și în străinătate pe o perioadă de două săptămâni. Conform Agerpres, președintele portughez a motivat această fdecizie neobișnuită explicând că „a fost în contact săptămâna trecută cu elevi ai unei şcoli din nordul Portugaliei, închisă între timp după descoperirea unui caz de coronavirus”. Şeful statului nu prezintă niciun simptom însă şi îşi va continua activităţile din palatul preşedinţiei. Portugalia se confruntă și ea, de sâmbătă cu o creştere a numărului de cazuri de infecţie cu COVID-19, în special în nordul ţării. Ţara a depăşit sâmbătă pragul de 20 de cazuri confirmate, faţă de 13 câte erau înregistrate vineri seara.

În România, numărul persoanelor infectate cu coronavirus a ajuns la 17, fapt pentru care. Comitetul pentru Situații de Urgență a decis ca toate școlile și grădinițele să se închidă începând de astăzi. În plus, vor fi suspendate cursele aeriene, rutiere și feroviare din și spre Italia. În timp ce spitalele românești sunt în carantină, spectacolele și evenimentele publice au fost anulate, iar mijloacele de transport în comun și spațiile alimentare sunt dezinfectate. „Decizia de suspendare a cursurilor în învățământul preuniversitar pe o perioada limitată, cu posibilitate de prelungire în funcție de evoluțiile care apar. Este vorba de perioada 11 martie - 22 martie inclusiv. Această măsură este o măsură cu caracter preventiv”, a transmis Ludovic Orban. Și primarul Bucureștiului, Gabriela Firea a cerut Comitetului pentru Situații Speciale suspendarea orelor în grădinițele și școlile din Capitală, ca să nu ajungem la o situație „mai delicată”. „Sunt alături de părinții care, într-adevăr, nu sunt înțeleși de șefii lor și nu înțeleg că în această criză trebuie să fim solidari, dar este mult mai grav să lăsăm virusul să se răspândească”, a declarat aceasta.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page