Uniunea Europeană îl acuză pe președintele turc că folosește migranții sirieni în scopuri politice
Cu toate că decizia liderului turc, Recep Erdogan, de a elimina controalele la frontiere, permițând astfel intrarea în Europa a sute de mii de refugiați veniți din Siria, a fost una venită pe neașteptate, analiștii politici sunt conștienți că această mutare avea să aibă loc mai devreme sau mai târziu, în contextul în care Ankara a amenințat deseori Uniunea Europeană că va deschide poarta migranților. În ciuda faptului că în 2016, Turcia și liderii europeni au semnat o înțelegere prin care Blocul comunitar s-a angajat să îi plătească Ankarei o sumă considerabilă pentru a face față valului intens de extracomunitari care forțau intrarea spre Europa, în ultima perioadă, Ergodan a folosit migranții ca pe o oportunitate de a amenința Uniunea Europeană de fiecare dată când avea nevoie de ajutorul ei.
Astfel, după ce săptămâna trecută, peste 30 de militari turci au fost uciși într-un raid aerian al forțelor guvernamentale siriene, președintele turc a cerut imediat Rusiei, un aliat al regimului Bashar al-Assad să își înceteze activitatea de pe teritoriul orașului sirian, Idlib. Și pentru a se asigura că Uniunea Europeană va înăspri sancțiunile împotriva lui Vladimir Putin, Recep Erdogan a luat decizia de a arăta Europei, provocarea umanitară cu care se confruntă Turcia la granițele ei. Astfel, președintele turc a dat liber sutelor de mii de refugiați plecați din calea zonelor de conflict în Siria, pentru a porni un exod nemilos către Europa, unde aceste suflete caută o speranță de viitor.
Ajunși în Grecia, autoritățile elene au simțit pe pielea lor cu se manifestă această răzbunare a Turciei pe Uniunea Europeană, făcând-o să înțeleagă că aderarea la Blocul comunitar este iminentă, dacă UE dorește susținerea Ankarei împotriva valurilor de refugiați dinspre Orientul Mijlociu. Obosiți, dar disperați să ajungă în centrul Europei, migranți se luptă cu forțele de ordine ale Greciei, rupând gardurile de sârmă și făcând față „ploii” de gaze lacrimogene. Inspirați de divulgarea interesului Turciei de a folosi panica ca mijloc de constrângere a liderilor europeni, miniștrii de interne a Uniunii Europene au declarat la finalul unei reuniuni de urgență, că „UE respinge cu fermitate utilizarea de către Turcia a presiunii migratorii în scopuri politice”. Mai mult, cei 27, solicită Turciei „să pună în aplicare pe deplin prevederile acordului din 2016 încheiat cu UE în urma crizei migratorii din 2015”.
Miniștrii de interne ai statelor membre sunt de acord că Turcia și-a deschis frontierele pentru migranți, cu scopul de a încerca să obțină sprijinul occidentalilor în conflictul său cu Siria. „Cele 27 de state membre ale UE s-au mobilizat pentru a contracara şantajul Ankarei care a decis să-i lase pe migranţi să treacă, reanimând criza din 2015: de la începutul săptămânii, responsabilii de la Bruxelles au efectuat vizite în Grecia şi în Turcia, iar pentru miercuri a fost programată o reuniune de urgenţă ministerială la Bruxelles”, informa ProTv la sfârșitul săptămânii trecute.
La auzul acuzației de șantaj în problema migranților, Turcia a reacționat prompt. „Nu am considerat niciodată problema refugiaţilor ca un instrument de şantaj politic. Scopul nostru în deschiderea uşilor nu a fost să creăm o criză artificială, să exercităm presiuni politice sau să servim intereselor noastre. Ankara nu vrea să forţeze pe nimeni să rămână în Turcia, care găzduieşte aproape patru milioane de refugiaţi, majoritatea fiind sirieni. Capacitatea de primire a Turciei are o limită, astfel că cerem Bruxelles-ului să îşi respecte promisiunile în termenii acordului încheiat de UE şi Ankara în 2016 de a ţine sub control migraţia din Orientul Mijlociu”, a dat asigurări purtătorul de cuvânt al preşedinţiei turce, Ibrahim Kalin, în cadrul unei conferinţe de presă la Ankara.
Între timp, șeful diplomației UE, Josep Borrell, le-a cerut migranților și refugiaților îndemnați să părăsească Turcia să nu se îndrepte către frontiera cu Grecia întrucât aceasta nu este deschisă, contrar a ceea ce li s-a spus. „Vreau să vă transmit un mesaj clar: nu mergeţi spre frontieră. Frontiera nu este deschisă. Evitaţi să mergeţi către o uşă închisă. Dacă cineva vă spune că puteţi merge acolo pentru că graniţa este deschisă şi că puteţi merge liber în Grecia sau Cipru, să ştiţi nu este adevărat. Evitaţi o situaţie în care aţi putea fi în pericol. Evitaţi o escaladare a crizei. Evitaţi să vă deplasaţi către o uşă închisă şi nu spuneţi oamenilor că pot să meargă, pentru că nu este adevărat”, a insistat Josep Borrell
La reuniune celor 27 de miniștri de interne ai UE, Borrell le-a arătat imagini din satelit relevante pentru actuala situaţie de la graniţa Siriei cu Turcia, în care se putea vedea o mare de corturi, în care refugiaţii încearcă să-şi găsească adăpost în mijlocul iernii. „Un milion de persoane au nevoie de apă, mâncare şi să doarmă în fiecare zi. Vă puteţi imagina dificultăţile logistice pentru transportul hranei, a medicamentelor şi asigurarea adăpostului pentru un milion de oameni între munţi, în plină iarnă, în mijlocul războiului”, a spus Borrell, indicând că nu există nimic la frontieră cu excepţia a ceea ce se livrează prin intermediul a 100 de camioane umanitare care vin din Turcia în fiecare zi.