În timp ce un bărbat de 100 de ani s-a vindecat de coronavirus, Covid-19 atacă personalități publice
Veștile despre coronavirus sunt din ce în ce mai active în jurnalele de știri de peste tot globul, iar numărul mare de morți, la ca și numărul accelerat de cazuri de îmbolnăvire crează panică printre oamenii lumii. Fără să mai aștepte, cetățenii multor țări de pe pământ iau de-a valma magazinele și își fac provizii de frica unei pandemii care i-ar putea izola la domiciliu pe o perioadă nedeterminată. Fiecare minut aduce cu sine noi cazuri de confirmare a coronavirusului, fapt care îi pune în alertă chiar și pe cei care până acum, stăteau liniștiți și își continuau rutina fără nicio schimbare.
Dacă majoritatea morților cauzate de Covid-19 sunt bătrâni și persoane în vârstă care mai suferă și de alte afecțiuni, China a făcut public un caz aparte, unde un bărbat de 100 de ani, s-a vindecat de coronavirus în doar 13 zile. După internare și tratamentul primit aproape două săptămâni, bărbatul chinez a devenit cel mai în vârstă pacient vindecat. Acesta a făcut parte dintr-un grup de peste 80 de pacienți care au fost externați dintr-un spital din Wuhan, caputala provinciei Hubei și epicentru al epidemiei de coronavirus. Potrivit autorităților chineze, bărbatul care tocmai a împlinit 100 de ani în februarie, mai suferă și de alte afecțiuni, precum maladia Alzheimer, hipertensiune și probleme cardiace. Din cauza faptului că acesta prezenta aceste multiple afecțiuni complicate, medicii militari l-au consultat în numeroase rânduri și i-au prescris mai multe tipuri de tratament, de la antivirale la remedii ale medicinii tradiționale chinezești și terapia cu plasmă.
În Iran însă, al doilea focar de epidemie cu coronavirus pe pământ, o deputată infectată a decedat vineri noapte, demonstrând astfel că boala se răspândește în interiorul instituțiilor statului. În vârstă de 55 de ani, deputata Fatemeh Rahbar făcea parte dintre candidații conservatori aleși în februarie la Teheran în timpul unor legislative marcate de cel mai puternic absenteism din istoria țării. Din păcate, Tahbar este al doilea membru al parlamentului care moare din cauza Covid-19. În total, opt politicieni sau înalți iranieni, între care Hossein Sheikholeslam, consilier al ministrului de externe, au murit din cauza bolii în Iran. La începutul lunii martie, Iranul a informat despre decesul lui Mohamed Mirmohammadi, membru al Consiliului de Discernământ, instanţă de arbitraj între instituţiile Republicii Islamice. De altă parte, Ministrul adjunct al sănătăţii din Iran, Iraj Harirchi, şi un alt membru al parlamentului, Mahmoud Sadeghi, au anunţat şi ei că au a contractat virusul.
Victima unei situații medicale fără precedent (circa 5.000 de îmbolnăviri), țara a intensificat măsurile de restricționare a liberei circulații luate pentru a limita răspândirea virusului. La sfârșitul săptămânii trecute, autoritățile au anunțat închiderea școlilor și universităților timp de o lună.
În Italia, cel mai mare focar de epidemie cu coronavirus din Europa, președintele Partidului Democrat (PD), Nicola Zingaretti, aflat la guvernare împreună cu Mișcaea Cinci Stele (M4S), a anunțat în weekend că a fost testat pozitiv cu Covid-19. Astfel, Zingaretti a devenit prima personalitate politică importantă din Europa care a fost diagnosticată cu coronavirus. Într-o postare video pe pagina sa de Facebook, liderul PD a anunțat că se simte bine, că se află în autoizolare la locuința sa și că toți oamenii cu care a intrat în contact în ultimele zile au fost contactați pentru a li se face testul pentru Covid-19. Totodată, acesta a făcut un apel la populație de a nu intra în panică.
Știrile despre cazurile de infectare cu coronavirus au început aduc de la oră la oră numere din ce în ce mai mari, fapt pentru care, în Statele Unite, Banca Centrală Americană (Fed) a luat decizia de a plasa în carantină bacnotele de dolari care ajung în SUA după ce au circulat în Asia. „Aceste bancnote vor rămâne închise pentru o perioadă minimă de 7-10 zile, în loc de 5 zile cum se întâmpla până acum, şi până la maximum 60 de zile. Ca măsură de precauţie, procedurile de tratament a banilor au fost modificate pentru bancnotele trimise din Asia”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Băncii Centrale americane. O măsură similară a fost luată și în China unde, Banca Centrală a Chinei a transmis la jumătatea lunii februarie că bancnotele folosite vor fi dezinfectate şi plasate în carantină pe o perioadă de până la 14 zile înainte de a fi repuse în circulaţie. Totodată, Banca Centrală din Coreea de Sud (BOK) a anunţat vineri că bagă în carantină pentru două săptămâni bancnotele pentru a înlătura orice urmă de coronavirus şi chiar va arde o parte din ele în efortul de a stopa epidemia. Mai mult, BOK se angajează să supună bancomatele unui proces de spălare la temperaturi extrem de ridicate, înainte de a le repune în circulație. „Pentru tot numerarul care vine la Banca Centrală de la băncile locale, Banca Centrală a Coreei de Sud le va păstra în siguranţă timp de două săptămâni, ţinând cont că virusul dispare după nouă zile”, a declarat o oficialitate a BOK sub rezerva anonimatului, adăugând că deja au fost înăsprite procedurile de rutină pentru incinerarea bancnotelor murdare colectate din întreaga ţară, în scopul de a combate extinderea epidemiei.