top of page

Aproximativ 300 de milioane de copii nu merg la școală din cauza Covid-19


Dacă pe alocuri, mulți oameni au fost nevoiți să își amâne vacanțele planificate din cauza epidemiei de coronavirus, în timp ce alții nu s-au lăsat ușor speriați de această „boală invizibilă” și au continuat să dea curs planurilor pe care le aveau dinainte de această criză mondială, autoritățile din multe țări infectate au fost forțate să ia în serios această amenințare și au cerut anularea evenimentelor publice dar și închiderea școlilor, cinematografelor, teatrelor sau stadioanelor. Potrivit UNESCO, aproape 300 de milioane de copii nu merg la școală din cauza coronavirusului.

Conform Organizației, cel puțin 13 țări au fost nevoite să își închidă școlile, o măsură care afectează peste 290 de milioane de elevi în lume. În urmă cu numai două săptămâni, China era unica țară care închidea școli, însă răspândirea accelerată a virusului în mai multe țări din lume, a creat această situație în urma căreia un număr fără precedent de copii nu se mai pot duce la școală. O măsură la fel de îngrijorătoare a fost luată în Cisiordania ocupată, unde locul de naștere al lui Isus în tradiția creștină și anume, Bazilica Nașterii de la Betleem, a fost închisă ca măsură de precauție. Italia, de altă parte, a fost nevoită să își închidă toate școlile și universitățile începând de ieri și până pe data de 15 martie.

Dacă Italia este cel mai mare focar al epidemiei în Europa, cu 100 de morți și peste 3.000 de îmbolnăviri, Coreea de Sud ocupă locul al doilea ca focar la nivel mondial, după China. Cu 6.088 de cazuri confirmate și 35 de decese, vacanța a fost prelungită cu trei săptămâni în școli și creșe. Alte măsuri similare de prevenire a răspândirii epidemiei au fost luate și de Japonia unde, autoritățile au decretat o izolare a tuturor persoanelor care vin din China și Coreea de Sud. De altă parte, Australia interzice total intrarea în țară a străinilor care au fost recent în Coreea de Sud. Din nefericire, în momentul de față sunt 36 de țări care au impus deja o interdicție de intrare pe teritoriul lor a unor persoane care vin din Coreea de Sud, în timp ce 22 de țări au ales doar măsuri de carantină.

În Iran, un alt focar al epidemiei cu coronavirus, instituțiile școlare au fost închise pe o perioadă de o lună. Cele 107 decese și 2.922 de îmbolnăviri le-a determinat pe autorități să ceară și suspendarea evenimentelor culturale și sportive în timp ce orele de muncă au fost reduse în administrații. India, de asemeni, a anunțat în cursul zilei de ieri, că școlile primare de la New Delhi urmează să fie închise până la 31 martie.

Dacă în această situație, copii se bucură că au vacanțe prelungite, adulții se simt frustrați de faptul că nu își mai pot onora planurile pe care și le-au făcut în ceea ce privesc călătoriile în străinătate, mai ales. Spre exemplu, numărul mare de decese în Italia i-a speriat foarte mult pe românii care locuiesc acolo. Ca măsură de prevenire a răspândirii virusului, autoritățile italiene au cerut românilor să nu vină în țară de Paște decât dacă au o urgență. Acestei cerințe s-au conformat și companiile aeriene care au fost astfel nevoie să reducă frecvența curselor spre și dinspre Italia, în timp ce alte zboruri au fost anulate. Pentru românii care vor risca totuși să vină în România de Paște, autoritățile le-a recomandat conaționalilor să ia în considerare faptul că vor sta, cel mai probabil, 14 zile în izolare.

„Gândul nostru nu este la Paște, nu avem nicio dorință să serbăm momentan, pentru că situația aici este destul de gravă. Sunt foarte multe cazuri la Cremona. Nu dorim să îi infectăm pe cei de acasă și aici nu știm cum o să meargă situația înainte”, a declarat Cristina Toader, româncă stabilită în Cremona. De altă parte, sunt și români care își doreau să fie alături de cei dragi în țară, iar recomandarea autorităților italiene vine precum o palmă. „Nu mi se pare corectă, totuși, atitudinea. A obliga persoane să nu vină acasă decât în cazuri excepționale... Mi se pare exagerat și cu perioada de carantină”, a explicat Mircea Chiriac, român stabilit în Lombardia.

Autoritățile române iau însă la fel de în serios recomandarea italienilor și cred că evitarea zborului către și dinspre această țară sunt cea mai bună soluție a momentului. „Sunt mai multe metode de reacție în diferite state. De exemplu, în Danemarca au fost câțiva bolnavi și au închis zborurile aeriene cu nordul Italiei. Eu nu sunt adeptul să închidem acum zborurile cu Italia. Susțin să facem verificări pertinente, științifice, cu celeritate, astfel încât cei care au suspiciuni de a fi bolnavi sau au intrat în contact cu oameni bolnavi să poată fi tratați, triați”, a precizat Marcel Vela, ministrul propus al Internelor.

Pentru că România nu a luat încă o decizie cu privire la întreruperea traficului aerian cu Italia, avioanele continuă să zboare către orașele italiene însă mai mult goale, gradul mediu de ocupare a unei aeronave care vine din Italia fiind în prezent de de sub 25%.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page