România, una dintre țările cel mai puțin afectate de coronavirus, se confruntă cu 6 cazuri confirmat
În timp ce pe restul globului, coronavirus face din ce în ce mai multe pagube, în România, confirmarea prezenței acestuia, nu a durat mult după ce Italia a devenit „peste noapte” unul dintre cele mai mari focare de epidemie globală. Astăzi, pe teritoriul țării noastre sunt 6 cazuri de coronavirus confirmate, în timp ce 38 de persoane se află în carantină și 11.311 în izolare la domiciliu. Departe, în portul japonez, doi români infectați pe nava Diamond Princess aduc vești bune despre vindecarea lor.
În cadrul unei declarații de presă în noul context de răspândire a COVID-19, Nelu Tătaru, secretar de stat și prof. Dr. Alexandru Tafila au transmis că în România sunt 6 centre în care pot fi tratați cei cu coronavirus: București, Cluj, Iași, Contanța și Timișoara. În timp ce Institutul Matei Balș din București are peste 1.000 de kituri de testare pentru coronavirus disponibile, restul centrelor au cel mai probabil în rândul sutelor. Citându-i pe cercetătorii chinezi, există în momentul de față două forme de coronavirus și anume: S și L. Conform lui Tătaru și Tafila ar putea exista de fapt două modele de transmitere a virusului, nu neapărat două forme de coronavirus, fapt pentru care se așteaptă dezvoltări ulterioare în acest sens. Un lucru este cert, spun cei doi: virusul s-a transmis de la animal la om. Potrivit cercetătorilor, virusul provine de la liliac și a ajuns la om printr-o gazdă intermediară, care nu s-a confirmat momentan.
Un lucru extrem de important în strategia de tratare a pacienților români este protejarea personalului medical, acesta reprezentând prioritatea zero. „Dacă personalul medical se infectează, vom avea probleme cu diagnosticul și tratarea acestor pacienți. Recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății pentru medici este folosirea unei măști cu grad de protecție 2 sau 3, ochelari/vizieră, mănuși și halat cu mânecă lungă de unică folosință. În momentul de față, nu avem resurse nelimitate, dar sperăm ca în curând colegii de la Colegiul de Achiziții să procure suficient echipament cât să nu intrăm într-o criză”, a precizat secretarul român de Stat.
Reamintind că transmiterea virusului se face prin aer și prin suprafețe, niciodată prin sânge, cei doi au adus în atenția publicului că 82% dintre cazurile de coronavirus sunt cazuri ușoare, de obicei asimptomatice, rata mortalității fiind „doar” de 3,4%. Întrebați la declarația de presă, ce înseamnă pandemie și cât mai durează până când OMS va declara această stare de alertă, prof. rd. Alexandru Tafila a explicat: „Afectează tot globul. Înseamnă că vom avea transmitere susținută în comunitate pe 3 continente. Avem în Iran, în Coreea de Sud, avem transmitere susținută în Italia. Deci sunt două continente afectate. Când vom avea cazuri concentrate pe 3 continente se va declanșa pandemia. Practic este o decizie de politică de sănătate și vor exista consecințe la nivel global”.
În Japonia, cei doi români confirmați cu coronavirus s-au vindecat după ce au fost internați într-un spital și ținuți sub control. Cei doi urmează să fie externați și se vor întoarce în România. Pe teritoriul țării noastre, dintre cele 6 cazuri de infectare cu Covid-19, un pacient este considerat vindecat după ce două teste au ieșit negative la un interval de 24 de ore, unul după celălalt. Ceilalți cinci pacienți sunt internați la Cluj-Napoca, Timișoara și Iași.
Panica creată de răspândirea epidemiei a determinat în ziua de 4 martie, un număr de 69 de români să efectueze apeluri la 112 și TelVerde pentru conoravirus, linia deschisă special pentru informarea cetățenilor. Cu toate acestea, România române una dintre țările cel mai puțin afectate de coronavirus. Datele oficiale publicate în cursul zilei de ieri au arătat că în prezent au fost raportate 3.351 de cazuri în UE /SSE, Regatul Unit, Monaco, San Marino, Elveția și Andora. La polul opus, cele mai multe cazuri au fost înregistrare în Italia, Franța, Germania, Spania și Regatul Unit.
În Italia, Guvernul a emis ieri, un decret semnat de premierul Giuseppe Conte cu măsurile impuse de autorități în vederea opririi răspândirii coronavirusului. Astfel, școlile şi universităţile din Peninsula vor fi închise până pe 15 martie, campionatul de fotbal va fi întrerupt timp de o lună, până pe 3 aprilie, în timp ce evenimentele sociale, cum ar fi reuniuni, congrese, inclusiv spectacolele de film și teatru, nu vor mai putea avea loc. „Situația este gravă, voi cere la Bruxelles flexibilitate maximă, Ne vom reveni, la fel cum s-a întâmplat după tragedia prăbușirii podului Morandi”, a declarat premierul italian. În timp ce elevii se vor bucura de o vacanță fără precedent, orice eveniment public ce implică aglomerarea de persoane care nu permit respectarea distanței interpersonale de siguranță de cel puțin un metru, sunt suspendate. În aceiași categorie intră și meciurile din Serie A, care se vor juca fără spectatori.
În același decret semnat de premierul Giuseppe Conte, se recomandă tuturor persoanelor în vârstă sau persoanelor care suferă de boli cronice sau cu multiple comorbidități să evite părăsirea domiciliului și să locurile aglomerate. Până în prezent, coronavirus a ucis 79 de persoane de oameni în Italia, fiind depășită de Iran, care a raportat 92 de morți.
Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, rata mortalității cu Covid-19 este îngrijorător mai mare decât cea a gripei sezoniere care, ucide în toată lumea 0,1% dintre cei infectați.