top of page

Covid-19 nu este nici pe departe cauza numărul 1 a deceselor pe plan mondial în 2020


În timp ce Orientul Mijlociu, America și Europa se zbat din toate puterile să oprească răspândirea epidemiei cu coronavirus, bilanțul deceselor în China continentală a depășit 3.000 de morți, cu 31 de noi decese în această dimineață. Conform autorităților chineze, cel puțin 3.012 dintre persoanele decedate erau din China. Astăzi, cu toate că epidemia s-a răspândit în mai multe continente, China a început să înregistreze o scădere ușoară a cazurilor de îmbolnăvire, fapt care îi determină pe liderii țării să creadă că limitarea călătoriilor în țară și carantina impusă în orașul Wuhan par să dea roade. Cu toate că de curând s-au înregistrat 139 de cazuri noi de contaminare, ridicând numărul mondial de îmbolnăviri la 80.409, China își exprimă îngrijorarea față de restul lumii, unde virusul a reușit să pătrundă în alte 80 de țări. Potrivit surselor oficiale, ieri, la ora 17:00 GMT, în afara Chinei continentale, coronavirusul a infectat 14.539 de persoane, dintre care 254 au decedat.

Dacă pe locul doi în ceea ce privește focarul de epidemie se află Iranul, urmate de Italia (locul trei) și Coreea de Sud (locul 4), în Statele Unite ale Americii, Guvernatorul Californiei Gavin Newsom, a declarat ieri stare de urgență ca urmare a situației provocate de epidemia de coronavirus în acest stat, unde sunt deja 53 de cazuri de contaminare. Ulterior, autoritățile anunțaseră primul deces la o persoană în vîrstă, care mai perzenta și alte probleme de sănătate. Acesta a fost primul caz de deces cauzat de noul coronavirus în SUA în afara statului Washington, unde până acum au murit 10 persoane.

Preocupați de viteza de răspândire a coronavirusului, specialiștii au realizat un studiu pentru a afla pe ce loc se află Covid-19, ca și cauză de deces în 2020. Cu toate că peste 80.000 de persoane din întreaga lume au contractat noua tulpină de coronavirus, dintre care, la nivel mondial, 3.221 au și murit, misterioasa epidemie nu este nici pe departe principala cauză a deceselor la nivel global în 2020. Conform statisticilor furnizate în timp real de Worldmeter, peste zece milioane de oameni au murit din diverse cauze în primele două luni ale lui 2020. Și anume: 2.271.760 decese au fost cauzate de boli transmisibile, 1.437.203 decese cauzate de cancer, 874.804 decese cauzate de HIV, 874.798 decese cauzate de fumat, 437.698 decese cauzate de alcool, 236.224 decese cauzate de accidente în trafic, 171.650 decese cauzate de malarie, 86.012 decese cauzate de răceală de sezon, 54.094 decese în timpul nașterii și 3.221 decese cauzate de coronavirus.

Astfel spus, specialiștii atrag atenția asupra faptului că factorii de risc comportamentali sunt larg răspândiţi şi constituie o ameninţare mai gravă la adresa sănătăţii populaţiei, fiind urmate de alimentaţia deficitară şi lipsa activităţii fizice. Mai mult, peste 30% dintre bărbaţi (şi numai 8% dintre femei) fumează, iar fumatul regulat în rândul adolescenţilor este, de asemenea, la un nivel ridicat. Şi consumul de alcool este ridicat: 50% dintre bărbaţi consumă excesiv alcool în mod regulat. În România, de exemplu, un raport publicat de Comisia Europeană arată că „mortalitatea evitabilă rămâne ridicată, cheltuielile în ceea ce priveşte sănătatea atingând un nivel minim istoric şi sunt mult sub nivelul celor din oricare altă ţară din UE, iar deficitul de forţă de muncă în domeniul sănătăţii rămâne critic”.

Între timp, cu ajutorul mass mediei dar și a intensității cu care este dezbătut pe rețelele de socializare, coronavirusul s-a transformat în cea mai mare amenințare a lumii de la finalul lunii decembrie. Această panică și isterie provocată de coronavirus a adus nu doar pagube omenești ci și materiale, multor țări și companii. Spre exemplu, operatorul aerian regional Flybe din Marea Britanie a anunțat azi de dimineață că a fost plasat sub administrare specială, fiind afectat de scăderea numărului de clienți din cazua epidemiei de coronavirus. „Toate zborurile sunt anulate, iar afacerea din Marea Britanie și-a încetat activitatea, cu efect imediat”, a declarat Flybe. Între timp, firma de consultanță EY a fost chemată pentru a se ocupa de procedura de administrare, o formă de protejare față de creditori. Acest faliment nu doar pune în pericol 2.000 de locuri de muncă, dar reprezintă și o problemă majoră pentru premierul britanic, Boris Johnson și planul său de extindere a transportului regional. Cu toate că Flybe este primul caz al unei companii aeriene care iese din schemă de la debutul epidemiei, și alți operatori aerieni importanți au anunțat măsuri de reducere a costurilor pentru a face față scăderii semnificative a rezervărilor. Printre acestea se numără British Airways, easyJet, Lufthansa și United Airlines. „Ne ajustăm dinamic planurile pentru a reflecta circumstanţele extraordinare”, a declarat purtătorul de cuvânt al Lufthansa.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page