top of page

London Eye, pe locul I în lista atracțiilor turistice din Londra


Cunoscută ca cea mai populară atracție turistică pentru care peste 3,5 milioane de vizitatori plătesc anual, celebra roată aflată în Grădinile Jubilee de pe malul sudic al râului Tamisa concurează de aproape cu faima pe care Turnul Eiffel din Paris o manifestă datorită structurii sale înalte și a atmosferei romantice pe care priveliștea orașului iubirii ți-o oferă în orice moment al zilei. Văzută ca o roată gigant (având o înălțime de 135 de metri și un diametru de 120 metri) Ochiul Londrei (London Eye) îți oferă posibilitatea de a observa tot ceea ce se întinde în fața ochilor, tresărind cu emoțiile adrenalinei pe care gândul înaltului ți le fac cadou. Construit în 1999, London Eye a fost catalogată ca fiind ”cea mai înaltă roată de observație consolă din lume”.

Dorind să celebreze cu mare fast intrarea în noul mileniu, britanicii s-au decis să construiască o macara menită să devină în scurt timp atracția numărul 1 a Londrei, oferind posibilitatea tuturor celor care își doresc să arunce un ochi asupra capitalei britanice. Inaugurat de premierul (la acea vreme) Tony Blair, la data de 31 decembrie 1999, London Eye a fost deschisă publicului larg abia în 2002 (din cauza unor probleme tehnice). Chiar dacă la început oamenii obișnuiau să îi spună Roata Mileniului, aceasta a fost înregistrată ca British Airways London Eye; mărimea, importanța pe care o dă locului și celebritatea se care se bucură a născut dorințe multor alte state de a construi o roată asemănătoare, preluând ideea britanicilor părinți ai celei mai pline de trăiri posibilități de a pune turiștii în fața unei priveliști care-ți taie răsuflarea.

Azi, deși înălțimea roatei London Eye a fost depășită de Nanchang (160 metri), Singapore Flyer (165 metri), High Roller (Las Vegas, 167.6 metri), aceasta este susținută de un cadru în formă de A doar pe o singură parte (comparativ cu celelalte). Chiar dacă la prima vedere ai intenția de a admite că îți este teamă să urci, London Eye garantează o siguranță dovedită de-a lungul a mai bine de 16 ani, neexistând nicio situație neplăcută în ceea ce privește vreo rută a sa. Pasionați, arhitecții Frank Anatole, Nic Bailey, Steve Chilton, Malcom Cook, Julia Barfield, David Marks, inginerii de consultanță Tony Gee & Partners, Nathaniel Lichfield responsabil pentru obținerea consimțământului pentru planificare și construire s-au decis să dea viață unei roate imense care să arate precum o roată de bicicletă cu spițe.

Dacă până în 2006 iluminarea se realiza manual, înlocuind gelurile din tuburile fluorescente, în luna decembrie, acestea au fost înlocuite cu LED-uri de la Kinetics oferind posibilitatea unui control digital al luminilor. Deși mulți au auzit de London Eye și cunosc câteva detalii despre acesta, puțini știu că pentru a lua viață, în proiectarea acestui mastodont a fost nevoie de „participarea” a sașe țări: oțelul Marii Britanii a fost dat unei companii din Olanda (Hollandia) pentru a construi componentele majore, cablurile au ajuns din Italia, rulmenții au fost cumpărați din Germania (FAG/Scaeffler Group), axul și hubul din Republica Cehă, capsulele din Franța și componentele electrice din Marea Britanie. Plimbarea în înălțimea Londrei se realizează în interiorul a 32 de capsule (fiecare cântărind 10 tone) unde maxim 25 de pasageri (pe bucată) pot beneficia de o experiență unică. Echipate cu aer conționat și geamuri pentru a permite o vizualizare din mai multe unghiuri, capsulele oferă posibilitatea turiștilor pentru a se plimba liberi în interiorul lor. Aceștia pot beneficia de un tur extraordinar care durează 30 de minute (durata roatei de a atinge o cursă completă);

Curios este faptul că roata nu se oprește niciodată ca să ia pasageri, ritmul ei de deplasare fiind atât de lent încât aceștia se pot urca din mers în capsulă (excepție face atunci când administratorul ei este anunțat că există pasageri cu handicap sau prea în vârstă ca să poată realiza astfel urcarea).

Celebrând posibilitatea ca oricine (nu doar cei bogați) să dea o tură, London Eye este publică, accesibilă și într-o poziție centrală a capitalei Marii Britanii. Pentru experiența primului celui mai înalt punct de observație din lume, doritorii au la dispoziție și opțiunea de realiza un tur într-o capsulă privată, capsula lui Cupidon sau capsula unde se testează ciocolata. Deschisă zilnic între 10.00 – 20.00 iarna și 10.00 – 21.00/21.30 (vara), roata este în apropierea stațiilor de metrou Waterloo și Westminster. Prețul se ridică la suma de 19.95 lire pentru adulți, 14.00 lire copii (4-15 ani), 16.50 lire seniori; copiii sub 4 ani având gratuitate. Dacă cei care ajung în Paris nu trebuie să rateze Turnul Eiffel, în Roma – Fontana di Trevi, în Berlin – poarta Brandenburg, în Barcelona – catedrala Sangrada Familia etc., indiferent că lucrați, studiați, locuiți sau sunteți doar în trecere, nimic nu vă poate aminti mai mult de Londra decât o experiență în London Eye.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page