top of page

IT, inginerie, medicina și vânzările sunt cele mai active oferte pe platformele de căutare a unui jo


Românii sunt în căutarea unui loc de muncă iar această realitate beneficiază de ajutorul unor oameni care s-au gândit să sară în ajutorul acestora, creând portaluri speciale în cadrul cărora oricine își poate crea un cont, completa un CV, adăuga o poză recentă, a compune o scrisoare de motivație și a bifa care sunt domeniile de interes. Zilnic, abonatul va primi notificări prin e-mail de la site, fiind anunțat de faptul că un anumit număr de oferte de serviciu este disponibil conform criteriilor selectate de către client. Ejobs, hipo.ro, trafic.ro și myjob sunt unele dintre cele mai cunoscute. Cum piața românească nu duce lipsă de cerere de muncă, nici ofertele companilor nu stagnează. Care sunt cele mai căutate poziții pe care companiie le caută de la potențialii candidați, prin intermediul acestor portaluri?

Dacă înainte se căutau ștrungari, profesori, tehnicieni, croitori, bucătari sau patiseri, astăzi marile companii deja vorbesc despre Media Analyst, PR Specialist, Marketing Manager, Contabil, Payment Officer etc. În urma ultimelor date confirmate de către organizatorii celor mai mari târguri de joburi din România, domeniile cele mai căutate sunt în momentul de față: IT, ingineria și medicina. Reprezentanta Ejobs, Ana Maria Cetățean susține referitor la situația ofertelor de muncă, că România a început să semene cât mai mult cu Occidentul iar asta înseamnă nu doar o dezvoltare a angajatorilor ci și o metodă modernă de pregătire a celor angajați; „Spre deosebire de piețele mai mature din vestul Europei sau din Statele Unite ale Americii, unde angajatorii oferă informații complete – inclusiv cele legate de partea financiară – în România, majoritatea angajatorilor preferă să transmită oferta financiară doar candidaților care ajung la interviu. În mod subiectiv și având în vedere cererea mare de personal specializat de pe piață, putem aprecia că joburile din IT beneficiază și de salariile mai mari decât media pieței.

Mai mult, din ce în ce mai multe femei se specializează în domenii tehnice, precum IT, sau chiar de nișă precum cele din domeniul aeronautic, naval sau al construcțiilor, așa cum mulți bărbați aleg joburi în call-center sa în domenii creative precum marketing și relații publice. Vorbim, așadar, de o piață dinamică și versatilă, în care accentul se pune, mai degrabă, pe perspectivele oferite de job, decât pe o potrivire bazată pe niște canoane”. Astfel, cea mai mare ofertă de muncă se înregistrează în domeniul IT-ului tocmai datorită faptului că trăim apogeul industriei tehnologice iar cel mai nou instrument de comunicare (internetul) se dovedește a fi inevitabil și primordial. Web designerii, programatorii, tehnicienii IT etc. sunt angajații de care cele mai mari companii au nevoie pentru a reuși performanța de a oferi planetei o participare cât mai activă și eficientă, prin intermediul comunicării online.

Pe locul doi se află domeniul vânzărilor (ofertă datorată expansiunii rețelelor de supermarket și hipermarket). În top urmează, domeniul relațiilor cu clienții, business-urile care prevăd o comunicare continuă cu o piață străină (astăzi, cunoașterea limbii engleze nu mai este un atuu ci o normalitate; în schimb, angajatori cer deja o doua limbă străină pe care, de preferat este să fie una dintre limbile mai exotice, greu de dobândit sau cele care fac parte din țări cu un puternic nivel de dezvoltare). Conform datelor furnizate de Ejobs și postate de România Liberă, „concurența foarte mare se constată și în cazul consilierilor de vânzări din cadrul magazinelor de electronice și electrocasnice, reprezentanților medicali, operatorilor de pariuri, managerilor regionali de vânzări precum și în cazul job-urilor care vizează activitățile de secretariat, cele destinate personalului necesar vaselor de croazieră, dar și cele care se adresează personalului medical specializat sau farmaciștilor și asistenților de farmacie”.

Pentru a oferi o perspectivă reală acestui subiect, Jurnalul european a accesat pentru dvs. unul dintre portalurile de căutare a unui loc de muncă cu intenția de a sublinia domeniile care sunt în căutare de angajați și care sunt pozițiile pe care oferta companiilor o face publică; astfel, în prezent se caută șoferi de aprovizionare, specialiști BTL, Sales Enablement Trainer, Director General Ceo, Director departament Brokeraj Credite, Redactor, Customer Service Representative, Inginer Agronom, Inginer Zotehnist, Medic Veterinar, Contabil, Lucrător Comercial, Consilier vânzări produse, Asistent Manager, Agent de vânzări, Profesor colaborator chitară, Payment Officer, Cosmeticiană, Manichiuristă, Digital & Consumer Coordinator etc.


Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page