top of page

China se confruntă cu piața neagră a măștilor medicale contrafăcute


Panica creată de coronavirus după înregistrarea a 12 decese în Italia dar și răspândirea epidemiei în mai multe state europene, a determinat Uniunea Europeană să ceară țărilor membre să își coordoneze răspunsurile la răspândirea coronavirusului și să evite abordările divergente. „Toate statele membre trebuie să ne informeze despre planurile lor de pregătire. Ea a mai afirmat că răspândirea coronavirusului în Italia şi în Europa constituie un motiv de îngrijorare, dar nu ar trebui să cedăm panicii. Uniunea Europeană va emite informaţii pentru călători legate de coronavirus (…) trebuie evitate abordările divergente, executivul comunitar fiind pregătit să coordoneze răspunsurile ţărilor membre. Europa încă este în faza de izolare”, a spus comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, vorbind într-o conferinţă de presă la Roma alături de ministrul italian de resort, Roberto Speranza. Kyriakides le-a cerut de asemeni, tuturor statelor membre să-şi revizuiască procedurile contra pandemiilor, să informeze şi să se coordoneze cu Bruxellesul în legătură cu planurile lor de acţiune.

În legătură cu o misiune ştiinţifică comună a UE şi a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care a sosit luni în Italia, Kyriakides a precizat că „studiul de caz italian va contribui major la înţelegerea modului de propagare a virusului, la ţinerea sub control a expansiunii sale şi la furnizarea unui sprijin mai bun întregii Europe. Trebuie să facem faţă unei situaţii în care persistă numeroase întrebări (privind virusul) - originea sa şi modul de răspândire. Avem nevoie de vigilenţă în faţa riscurilor informării eronate, dezinformării şi declaraţiilor xenofobe, care nu ajută deloc şi pun sub semnul întrebării activitatea autorităţilor publice.

Comisarul european a salutat și decizia statelor vecine ale Italiei de a nu își închide frontierele cu aceasta. În opinia sa ar fi fost o măsură disproporționată și ineficientă. Între timp, Italia a confirmat astăzi al 12-lea deces, în timp ce state precum Spania, Austria, Croația, Franța și Grecia, au confirmat răspândirea coronavirusului. Cea mai recentă țară afectată de Covid-19 a „primit” virusul după ce o femeia în vârstă de 38 de ani s-a întors recent în Grecia, după o călătorie într-o zonă din nordul Italiei. „Este în stare bună de sănătate şi este monitorizată de o echipă de colegi excepţionali din Salonic”, a declarat declarat Sotiris Tsiodras, reprezentant al Ministerului Sănătăţii elen, confirmând că autorităţile sunt în plin proces de identificare a persoanelor cu care a intrat în contact femeia, iar cei aflaţi în imediata ei proximitate vor fi izolaţi.

După China și Italia, Iranul și Coreea de Sud sunt alte două focare ale epidemiei unde se înregistrează un număr mare de decese. În cursul zilei de astăzi, sud-coreeni au raportat alte 169 de cazuri de infectare cu Covid-19, inclusiv la un soldat american, iar autoritățile vor să testeze peste 200.000 de adepți ai unei biserici. În momentul de față, numărul oficial al îmbolnăvirilor în Coreea de Sud s-a ridicat la 1.146. Ultimele 134 de cazuri au fost detectate în orașul Daegu, unde se află o biserică de care este legată izbucnirea epidemiei în această țară – Schincheonji Church of Jesus. De altă parte, militarul american, în vârstă de 23 de ani, se află în Camp Carroll, la aproximativ 20 de kilometri de Daegu. Tabăra militară a acestuia se află aproape de un centru pentru persoane cu dizabilități unde a fost înregistrată epidemia.

Tot astăzi, Coreea de Sud a raportat un nou deces, ridicând bilanțul morților la 12. În prezent, sunt înregistrate peste 80.000 de cazuri de infectare în lume, Covid-19 răspândindu-se în aproape două luni, în 35 de țări. Potrivit specialiștilor, „nu poate fi vorba despre un virus înfricoşător precum Ebola, ci despre un tip de gripă care poate fi tratat la marea majoritate a oamenilor infectaţi. Este o gripă nouă, care îi afectează în special pe cei care au un sistem imunitar scăzut”. Tot conform datelor acestora, singura categorie de persoane care a făcut față cu brio coronavirusului din China sunt copii. Potrivit Worldometers, un site web unde sunt adunate statisticile legate de coronavirus din toată lumea, virusul nu a ucis nicun copil cu vârsta sub nouă ani.

Această epidemie a schimbat lumea în ultimele două lunii, afectând nu doar viețile oamenilor, ci și afacerile Chinei. Mai mult, profitând de disperarea și nevoia oamenilor de a se proteja de virus, comercianții au născut o piață neagră a măștilor medicinale. Potrivit AFP, „o piaţă neagră a măştilor medicinale contrafăcute prosperă în China, spre nemulţumirea autorităţilor, care au înăsprit măsurile de represiune împotriva comercianţilor de articole considerate periculoase. În condiţiile în care există o îngrijorare crescută cu privire la stocurile de măşti medicinale şi dezinfectanţi, numeroşi comercianţi neautorizaţi oferă spre vânzare produse contrafăcute, deseori de proastă calitate şi uneori ilegale”. Până acum, poliția a reușit să confiște 31 de milioane de măști medicinale contrafăcute și alte produse falsificate cu o valoare de 174 de milioane de yuani. „Pedeapsa maximă este închisoarea pe viaţă”, au avertizat autorităţile din Sichuan (sud-vest), menţionând şi alte fapte precum revânzarea pe sub mână de măşti folosite.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page