top of page

În numai câteva zile, Italia a „exportat” coronavirusul în mai multe state europene


Starea de alertă creată de epidemia cu coronavirus rămâne încă activă în Italia, după ce bilanțul persoanelor decedate a ajuns la 12. Ultima victimă a fost confirmată chiar astăzi, fiind vorba despre un bărbat în vârstă de 69 de ani, din Lodi, care suferea de boli respiratorii. De altă parte, numărul cazurilor testate pozitiv cu Covid-19 a trecut de 370, majoritatea îmbolnăvirilor fiind încă, în nordul Peninsulei, acolo unde a început totul, weekendul trecut.

Fiind extrem de conectată cu restul statelor europene, Italia resimte izolarea pe care celelalte țări caută să și-o atribuie în relațiile cu Peninsula. După China, care are până în momentul de față, cel mai mare număr de decese, numai Iranul (16 decese) și Coreea de Sud (12 decese) mai sunt în aceiași situație ca Italia. Cu toate că în cazul Chinei, multe țări și-au suspendat imediat zborurile din și spre țara unde epidemia cu coronavirus a început la finalul lunii decembrie, conform unei declarații comune semnate ieri la Roma de miniștrii sănătății a statelor vecine ale Italiei, s-a decis ca acestea să nu își închidă frontierele cu Peninsula. „Dorim să fim foarte clari asupra faptului că nu se pune problema închiderii frontierelor între ţările noastre. Ar fi (o măsură) disproporţionată şi ineficientă”, se arată în declaraţia semnată de Italia, Franţa, Elveţia, Austria, Croaţia, plus Germania şi Comisia Europeană. Mai mult, miniștrii reuniți la Roma au hotărât „să evalueze de la caz la caz” eventuala anulare a unor evenimente majore.

În acest sens, Ministrul italian al Sănătății, Roberto Speranza a asigurat că nu există nicio modificare a condițiilor de călătorie pentru italieni. „Vorbim despre un virus care nu recunoaște frontierele. Pentru a-l combate trebuie să cooperăm, nicio țară nu poate acționa singură”, a menționat acesta.

Această decizie nu este însă una extrem de ușoară având în vedere că trei dintre statele semnatare, Franța, Austria și Croația, au confirmat zilele trecute primele cazuri de infectare cu noul coronavirus. În schimb însă, miniștrii semnatari sunt de acord să sporească schimburile de informații medicale și epidemiologice între țările lor, precum măsurile adoptate pentru a face față epidemiei. Conform purtătoarei de cuvânt a Comisiei Europene, Dana Spinanț, Executivul european va aborba cu statele membre modalitățile de acțiune coordonată în eventualitatea unor măsuri la frontierele din interiorul Uniunii Europene din cauza coronavirusului, dar orice decizie de acest fel a unui stat membru va trebui notificată cu cel puțin patru săptămâni înainte. O decizie majoră ca spațiul de liberă circulație Schengen să aibă din nou controale la frontiere din cauza epidemiei, trebuie să se bazeze pe „dovezi științifice, să fie proporționată și luată în coordonare” cu celelalte state membre.

Epidemia din Italia s-a agravat atât de mult încât s-a răspândit în Spania, Franța, Austria, Elveția și Grecia. În cursul zilei de astăzi, Parisul a anunțat primul deces al unui cetățean al său, un bărbat de 60 de ani. Vinovată că a exportat epidemia în mai multe state din Europa, Italia este văzută cu ochi precauți. În Tenerife, un bărbat italian a transformat vacanța însorită a 1.000 de turiști cazați într-un hotel plasat în carantină, după ce acesta a fost testat cu Covid-19. Turiștii primesc înștiințări prin bilete, pe care angajații hotelului le strecoară pe ușă. „În bilet scria că nu avem voie să părăsim camerele din motive medicale. Medicul italian care a fost cazat aici timp de șase zile săptămâna trecută a prezentat simptome de coronavirus. După ce a petrecut șase zile aici la hotel, acum a fost pus în carantină și dus la spital”, a declarat un turist din hotel.

Potrivit Protv, „ulterior clienții hotelului au primit permisiunea să coboare la recepție sau să iasă în curte, dacă poartă măști sanitare. În fața recepției au fost aduse corturi, iar echipele medicale în combinezoane de protecție sunt pregătite să intervină”. „La început ne-am panicat, dar angajaţii hotelului ne-au asigurat că totul va fi bine. Sper să fie aşa, deşi am senzaţia că vom stă închişi aici timp de 14 zile”, a precizat un alt turist.

Viteza de răspândire a virusului a devenit cu atât mai accelerată încât și Statele Unite a confirmat 60 de cazuri de îmbolnăviri. „Situaţia la nivel global sugerează că o pandemie provocată de acest virus este posibilă. Întrebarea care se pune nu este dacă acest lucru se va întâmpla, ci mai degrabă când se va întâmpla şi câţi oameni din această ţară vor fi infectaţi”, explică Dr. Anne Schuchat, Centrul pentru Controlul Bolilor. Oficialii instituției insistă pentru purtarea măștilor sanitare și îi îndeamnă pe bărbați să renunțe la bărbi, pentru că astfel, împiedică respirația potrivită prin vâlva măștii.

De altfel, oficialii americanu au cerut școlilor, întreprinderilor și administrațiilor locale să aibă în vedere măsuri de precauție cum ar fi anularea evenimentelor publice.

La nivel global, epidemia cu Covid-19 a contaminat deja peste 80.000 de oameni, din care aproape 2.600 au murit. În China, totuși, numărul cazurilor noi este în scodere, la fel ca și cel al deceselor.






Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page