top of page

Știrile false alimentează panica cu privire la coronavirus


În ciuda faptului că omenirea se confruntă într-adevăr cu o serie largă de amenințări, cel mai mare pericol pe care îl întâlnesc oamenii și care le perturbă siguranța și starea de bine este însuși sentimentul de panică. Astfel, frica a reușit să facă mai multe victime acolo unde pericolul nu a ajuns încă fizic.

Epidemia cu noul coronavirus a fost văzută inițial ca pe o problemă a asiaticilor, atitudinea europenilor schimbându-se total când Italia a confirmat 7 decese și peste 220 de cazuri de testări pozitive cu Covid-19. Acum, toate statele europene se pregătesc intens de situația în care și pe teritoriile lor se vor confirma cazuri de coronavirus, devenind în același timp, extrem de precaute cu relațiile pe care le au cu Italia.

În momentul de față, la nivel mondial, numărul deceselor înregistrate din cauza epidemiei a ajuns la 2.626, dintr-un număr de aproape 80.000 de cazuri confirmate. Astfel, potrivit specialiștilor, rata mortalității este de 3%.

Cu toate că în România nu a fost încă, înregistrat niciun caz de îmbolnăvire cu coronavirus, autoritățile vorbesc de o nouă „epidemie” în rândul oamenilor și anume, epidemia informațiilor false care circulă în mediul online. Această observație a fost făcută publică după ce, o notificare falsă făcută în numele ministerului Sănătății s-a viralizat pe internet. În mesaj, se menționa o notificare de urgență emisă de ministrul Sănătății, cum că „focarul de gripă Coronavirus este foarte grav și fatal și că în perioada următoare e posibil să ajungă și în România”.

„Notificarea de urgență a Ministerului Sănătății cu ordin al Ministrului nr.198/22.02.2020 către public privat și către toți cetățenii României în REGIM DE URGENȚĂ care de această dată arată că focarul de gripă Coronavirus este foarte grav și fatal și precizează că în perioada imediat următoare posibil să ajungă și în România! Nu mai există leacuri odată ce sunteți infectat. Răspândirea sa din China în diferite țări este foarte rapidă, generală și de masă!!! Metoda de prevenire este să vă mențineți gâtul umed, nu lăsați gâtul să se usuce nici o clipă. Astfel, nu vă țineți setea, deoarece odată ce membrana din gât vă va fi uscată, virusul vă va invada în corp în decurs de 10 minute. Bea 50-80cc apă caldă sau ceaiuri antigripale, 30-50cc pentru copii, în funcție de vârstă. De fiecare dată când simți că gâtul este uscat, nu așteptați, țineți apa în mână. Nu bea mult odată, deoarece nu ajută, ci continuă să mențineți gâtul umed. Până la sfârșitul lunii martie 2020, nu mergeți în locuri aglomerate, este bine ca să nu vă deplasați nici din localitatea dumneavoastră în altă localitate, evitați orice locuri aglomerate ( magazine , baruri , spitale, biserici, orice loc public), autobuze etc. Purtați măști, după cum este necesar, în special în tren sau în transportul public. Evitați mâncarea prăjită sau picantă și consumați multă vitamina C și alte multiviamine cu multiminerale pentru întărirea sistemului imunitar! Consultați lămîi, usturoi și multe ceaiuri fierbinți! Simptomele (descrierea) sunt: 1. febră mare repetată; 2. tuse prelungită după febră; 3. Copiii și persoanele peste 60 de ani sunt predispuși !!! 4. Adulții se simt de obicei neliniștiti, agitați , nervoși, dureri frcvente de cap și în principal probleme legate de căi respiratorii; 5. Dureri musculare, abdominale, epuizare fizică exagerată, senzația tot timpul de frig chiar dacă în cameră este cald. Somnolență. Este extrem de contagios dar simptomele adevărate apar după 7 sau chiar 21 de zile de la contagiune (când este de fapt foarte târziu pentru că după contagiune bolnavul contaminat, ne simțind niciun simptom al bolii, circulă și mai contaminează și alte persoane)”, preciza mesajul publicat în numele Ministerului Sănătății.

Pus în fața acestui mesaj, Ministrul Sănătății, Victor Costache a declarat că informațiile transmise în această notificare sunt false.

La începutul acestei săptămâni, pe mai multe site-uri din România, unele dintre ele cu un număr important de cititori, a circulat informația conform căreia pe teritoriul țării noastre a fost confirmat primul caz de coronavirus la o tânără corporatistă, iar compania și-ar fi trimis acasă toți angajații. La scurt timp, informația a fost infirmată de managerul Institutului de Boli Infecțioase „Matei Balș”, Adrian Streniu-Cercel. „E adevărat că la Matei Balș am făcut o serie de teste și că toate au ieșit negative. Deci știrea este falsă (...) În acest moment nu e niciun test în lucru, pentru că nu e cazul să facem o serie de teste. Au fost făcute teste. Au fost toate negative. În momentul de față nu există un caz pe teritoriul României cu virusul cel nou”, a spus Streinu Cercel, luni seara.

O altă știre falsă a fost propagată de însuși președintele SUA, Donald Trump care, în urmă cu două săptămâni, a declarat că epidemia de coronavirus va dispărea probabil în aprilie, datorită căldurii. În realitate, însă, cercetătorii nu știu dacă încălzirea vremii va ucide coronaviruslui. „Pur și simplu, nu știm asta. Așa că, atunci când oamenii spun că vremea se va încălzi, iar virusul pur și simplu va dispărea, este o generalizare foarte păguboasă”, a declarat Trudie Lang, cercetător în cadrul Universității Oxford.

Alte fake news au luat în calcul supoziții precum că șerpii au dus la răspândirea virusului, apoi că supa de liliac ar fi fost cauza. Au existat și teorii ale conspirației care au precizat că virusul a fost răspândit intenționat dar și faptul că în țara unde a pornit epidemia se sapă gropi comune pentru morții de coronavirus.

Îngrijorat de potențial pe care mass media îl are în a crea panică, Consiliul Naţional al Audiovizualului reaminteşte radiodifuzorilor că au obligaţia de a trata cu rigoare şi responsabilitate ştirile şi dezbaterile care au legătură cu coronavirusul. Astfel, într-un comunicat transmis marţi Agerpres, CNA subliniază că, în acest sens, trebuie să aibă prioritate poziţiile oficiale comunicate de autorităţile române care gestionează această situaţie, scopul tuturor celor implicaţi fiind acela de a minimiza răspândirea virusului. „În urma apariţiilor la unele posturi de televiziune a unor informaţii alarmiste şi insuficient verificate în legătură cu epidemia de coronavirus, Consiliul Naţional al Audiovizualului, întrunit în şedinţa publică din data de 25.02.2020, reaminteşte radiodifuzorilor că au obligaţia de a trata cu rigoare şi responsabilitate ştirile şi dezbaterile ce au legătură cu acest subiect. În acest sens, trebuie să aibă prioritate poziţiile oficiale comunicate de autorităţile române care gestionează această situaţie, scopul tuturor celor implicaţi fiind acela de a minimiza răspândirea acestui virus. Menţionăm că CNA, în calitatea sa de garant al interesului public, va monitoriza programele audiovizuale pentru modul în care vor fi transmise informaţiile pe această temă, abordarea bazată pe comunicări oficiale fiind singura în măsură să ajute cu adevărat populaţia în astfel de cazuri”, se precizează în comunicatul citat.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page