top of page

S-au înregistrat primele decese pe nava „Diamond Princess”


După săptămâni bune în care nava de croazieră „Diamond Princess” a fost pusă în carantină într-un port din Japonia din cauză că la bordul acesteia s-au confirmat inițial 11 cazuri de îmbolnăviri cu noul coronavirus, bilanțul victimelor Covid-19 a ajuns la 621 de pasageri testați pozitiv și 2 morți. Tensiunea este atât de mare încât cei care au rămas pe navă abia mai fac față stresului și temerii că oricând pot fi următoarele victime. Văzând cum australienii și americanii își iau pasagerii de pe navă plasându-i în carantină în țările lor natale, șase români (doi pasageri și 4 membri ai echipajului) au cerut să fie repatriați. Moartea a doi japonezi octogenari, soț și soție a crescut alerta cu privire la modul în care oamenii se raportează la situația de pe navă, fapt care i-a determinat pe români să își dorească să plece cât mai repede acasă. „O aeronavă italiană ve asigura, în cursul zilei de joi, transferul unui grup de cetățeni europeni care se află pe vasul de croazieră, către Uniunea Europeană”, a declarat Ministerul român de Externe.

Conform ProTv, „despre trei dintre ei se știa încă de miercuri că vor fi preluați din Japonia cu un avion, pe care autoritățile din Italia îl vor trimite pentru a-i recupera pe italienii de pe vas. Apoi, de la Roma, vor fi aduși în București cu un avion Spartan al Ministerului Apărării. De la aeroport, cu o ambulanță de transport victime multiple vor fi duși direct în spațiul de carantină, unde vor sta 14 zile”.

În ceea ce îi privește pe cei doi japonezi, soț și soție, trecuți de vârsta de 80 de ani, autoritățile au transmis că ei aveau și alte probleme de sănătate. Aceștia au murit în spital unde erau internați de săptămâna trecută, după ce au fost debarcați de pe navă. După 14 zile de carantină, astăzi a început debarcarea pasagerilor care nu sunt infectați, urmând ca mâine alte câteva sute să mai coboare de pe navă. „Tot ce vreau să fac este să fac o baie și să dorm”, a declarat un pasager, în timp ce altul a mărturisit că își dorește să se obișnuiască, treptat, să mănânce un bol de orez și să bea ceai. „Mă temeam de fiecare dată când făceau un anunț despre infectările de la bordul navei și au fost foarte multe. Mă întrebam dacă voi fi eu următorul”, a adăugat acesta.

Din păcate, membrii echipajului dar și cei care au împărțit cabina cu o persoană testată pozitiv pentru Covid-19 sunt nevoiți să rămână în continuare în carantină. Această decizie crește pulsul celor care care rămân, având în vedere că nimeni nu știe pentru cât timp vor trebui să stea în continuare pe navă. Cu toate că la început, Diamond Princess era un paradis plutitor pentru cei care și-au oferit o vacanță prelungită, astăzi, pasagerii rămași pe navă o numesc „închisoare plutitoare” sau „incubator de viruși”, de vreme ce sute de oameni s-au infectat la bord.

Experții spun că îi înțeleg pe pasageri având în vedere că, în opinia lor, carantina pe Diamond Princess nu a fost una eficientă. „Eu sunt foarte îngrijorat. Eu am fost înspăimântat de ce am văzut la bordul lui Diamond Princess, pentru că nu există nicio modalitate de stabilire a locurilor unde se află virusul și nimănui nu părea să-i pese de asta. Nu era pe vas nici măcar un specialist în controlul infecțiilor. Doar birocrați se ocupau de carantină”, a declarat un expert.

În acest sens, Centrul American pentru Prevenirea și Controlul Bolilor confirmă faptul că toți cei aflați la bord prezintă un risc ridicat de infectare și toți americanii care au fost debarcați de pe navă trebuie să între într-o perioadă suplimentară de carantină încă 14 zile. În ciuda criticilor însă, guvernul japonez susține că plasarea în carantină a unui vas pe care se aflau inițial 3.700 de pasageri și membri ai echipajului a fost eficientă. „Referitor la măsurile luate de Guvern pentru prevenirea răspândirii infecției pe nava de croazieră, cum am mai explicat, acestea au fost cele necesare și potrivite”, a explicat Yoshihide Suga, secretal general al Guvernului.

Între timp, planeta pare să respire mai calm, după ce autoritățile din China au raportat o scădere semnificativă, de la zi la zi, în privinșa cazurilor de infectare cu coronavirus. „Bilanțul total pentru China a trecut de 2.100 decese și 75.000 de cazuri confirmate de îmbolnăvire, însă 16.000 de pacienți s-au însănătoșit”, informează ProTv.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page