top of page

Cele mai scumpe boli din România


Dacă a trăi este o provocare, a te îmbolnăvi în România este egal cu a-ți cumpăra sănătatea cu bani mulți. Din păcate nivelul de trai al românilor este scăzut, iar salariile per familie, nu acoperă în totalitate necesarul lună de lună (majoritatea fiind nevoiți să facă împrumut la bancă sau să achiziționeze bunuri de larg consum în leasing). Sistemul medical este o problemă care afectează nu doar pe doctori și asistenți, ci inevitabil și pe pacienți. Spitalele/clinicile private compensează respectul și atenția cu care bolnavii sunt tratați, însă atât privatul cât și statul, furnizează rețete scumpe pacienților. Care sunt bolile care se tratează cel mai scump pe teritoriul României?

Jurnalul european a tratat de-a lungul ultimelor luni subiecte precum situația sistemului sanitar, a bătrânilor români și a diferențelor dintre condițiile oferite de azilele private și cele de stat demonstrând faptul că sănătatea este o problemă pe care România ar fi mai bine să și-o mențină când o are (de cele mai multe ori prevenind bolile) sau să spere la minuni în cazul în care nefericitul se produce. Potrivit surselor medicale, vindecarea bolile rare sunt cele care costă cel mai mult iar din păcate, tratamentul aplicat nu garantează și reușință căci, indiferent de medicament, efectul dorit apare numai atunci când organismul persoanei bolnave răspunde pozitiv. Gastroenterologul Mircea Diculescu ne mărturisește că boala Gaucher (o boală care afectează ficatul, splina, oasele și articulațiile) îl costă pe bolnav 80.000 lei pe lună: „din anul 2002 a fost introdus și la noi tratamentul pentru această boală, constând într-un medicament al cărui preț este destul de ridicat”. Boala Gaucher este o afecțiune de natură genetică (cu care te naști) și a căror simptome se definesc prin menoragie, scăderea poftei de mâncare, senzație permanentă de oboseală, durere abdominală, apariția petelor roșii pe piele și a echimozelor (pe teritoriul României există peste 65 de pacienți diagnosticați; toți provenind din 27 de județe).

Pe de altă parte, cancerul este boala care macină nu doar sănătatea românilor ci și buzunarul acestora („cel mai scump medicament înregistrat în România este un flacon de 40 de mililitri de Yervoy, produs folosit pentru bolnavii de cancer în faze avansate, care atinge 78.853 de lei – aproape 18.000 de euro. Produsul, din portofoliul Bristol-Myers Squibb, nu este compensat de stat și are prețul stabilit de Ministerul Sănătății, le fel ca orice medicament care se eliberează pe bază de prescripție medicală” citează Ziarul Financiar). În România sunt peste 350.000 de bolnavi de cancer, iar din păcate, fondul de asigurări nu poate acoperi decât 75.000 de tratamente. Maladia Pompe (manifestându-se ca insuficiență cardiacă la copii și insuficiență respiratorie la adulți) necesită un tratament de 35.000 lei pe lună. Bolile hepatice de tip A, B și C sunt cele mai răspândite afecțiuni cu care românii se confrunt (10% din români suferă de hepatita C, 16% hepatita B și 19% hepatita de tipul A) iar tratamentul variază între 3.864 și 4.323 lei.

Temutele Parkinson și Alzheimer ocupă următorul loc, medicamentele costând 26.834 lei (în cazul acestor boli, tratamentul poate fi decontat de Casele de Asigurare numai în situația în care evoluția mai poate fi controlată medicamentos). HIV/SIDA nu provoacă doar moartea ci și probleme de supraviețuire; o persoană seropozitivă necesitând un tratament de peste 2.000 de lei pe lună. Cu 1.648 lei un bolnav care are probleme cu auzul sau văzul, își poate ameliora starea de la lună la lună. Transplanturile au devenit în ultimii ani soluția pe care medicii români o aplică din ce în ce mai des pentru o șansă la viață a pacientului. Procesul de vindecare după o operație de transplant costă aproape la fel de mult ca și vindecarea Parkinson-ului și al Alzheimer-ului. 20.000 lei trebuie să deconteze CNAS pentru fiecare pacient care a suferit un transplant.

Boala ereditară a sângelui (talasemie) provoacă pacientul să scoată din buzunar 11.805 lei în fiecare lună. Deși Ministerul Sănătății a anunțat bucuros că cele mai bune medicamente din lume au ajuns și pe teritoriul României acum câteva luni, faptul că bolnavii trebuie să plătească enorm pentru a intra în posesia lor nu este o veste bună („suntem obligați să plătim asigurarea medicală încă de la prima zi de muncă. Fie că mă îmbolnăvesc sau nu, trebuie să plătesc. Când am nevoie de ajutorul lor îmi dă două alternative: aștept în miracole pe banii investiți de mine sau să scot de 10 ori mai mult din buzunar pentru medicamentele inovatoare ale străinilor”, se plânge Maria Constantin, bolnavă de hepatita C).

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page