top of page

Primul investitor străin face ravagii în Londra, după Brexit


Dorința de a-și recăpăta independența și autonomia înapoi de la Uniunea Europeană i-a costat mult pe britanici. În ciuda facturii uriașe pe care Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord trebuie să o plătească ca despăgubire Blocului comunitar, Regatul Unit a fost avertizat și cu privire la consecințe drastice venite din partea investitorilor străini. Avantajați de regulile Uniunii Europene, multe firme și-au mutat afacerile în Marea Britanie, având parte de un profit inimaginabil. Totuși, odată cu ieșirea Regatului Unit din Blocul comunitar, giganții străini trebuie să își ia gândul de la regulile cu care erau obișnuiți până acum și să se supună cerințelor pe care Marea Britanie le va impune după independență.

Înainte ca perioada de tranziție să ajungă la final (prevăzută pentru data de 31 decembrie 2020), un gigant bancar a decis să facă concedieri la Londra. Astfel, Societe Generale, al treilea grup bancar francez, va reduce peste 100 de locuri de muncă la subsidiara sa britanică, în cadrul unui plan de diminuare a costurilor, care îl extinde pe cel de eficientizare a activității anunțat în 2019. Potrivit website-ului eFinancialCareers, SocGen va renunța la fix 120 de angajați cu funcții de sprijin din Londra. „Platforma Societe Generale din Marea Britanie a propus un plan local de reducere a costurilor care afectează forța de muncă din Regatul Unit, în special pe cei cu funcții de sprijin”. Conform unui purtător de cuvânt al sucursalei băncii din Londra, decizia a venit în urma unei analize pe plan local.

Cu un număr de 3.646 de angajați în Marea Britanie, SocGen anunțase deja de anul trecut că intenționează să reducă costurile cu 500 de milioane de euro și că are de gând să restructureze divizia de investiții. „Grupul de lobby financiar Paris Europlace estima recent că 3.000 de locuri de muncă în domeniul serviciilor financiare vor fi relocate la Paris din Londra în urma Brexitului”, informează incont.stirileprotv.ro.

Potrivit aceleiași surse, și firmele de privat equity funds și de gestionare a activelor iau în calcul mutarea din Marea Britanie. În timp ce unele locuri de muncă vor fi plasate în Paris, alte companii financiare au ales Amsterdam, Dublin, Frankfurt sau Luxemburg. Acestea au ales să își mute sediile în orașe europene pentru a putea beneficia în continuare de avantajele pe care le oferă legislația Blocului comunitar.

Dacă în întreaga lume, Societe Generale este unul dintre cele mai mari grupuri europene de servicii financiare, cu 154.000 de angajați și 32 de milioane de clienți în întreaga lume, în România, BRD-Groupe Societe Generale este cea de-a treia bancă după totalul activelor.

Între timp, Uniunea Europeană și Marea Britanie caută din răsputeri să profite de timpul rămas până la finalul anului pentru a dezbate o relație bilaterală fructuoasă începând cu 1 ianuarie 2021. Cu toate acestea însă, atitudinea premierului Boris Johnson este una extrem de dură și amenință că britanicii nu vor lăsa nimic de la ei în negocierile viitoare. Drept reacție, negocietorul-șef UE al Brexitului, Michel Barnier i-a transmis Marii Britanii să nu își facă „nicio iluzie” cu privire la serviciile sale financiare în viitoarea relație cu Blocul comunitar. Potrivit înțelegerilor anterioare, cele două tabere își vor pierde accesul privilegiat la piețele financiare la sfârșitul perioadei de tranziție după Brexit, la 31 decembrie, după această dată, urmând ca societățile financiare să continue să își servească clienții numai în anumite sectoare și numai acolo unde reglementările sunt considerate drept echivalente.

„Regimurile echivalenţelor, care guvernează relaţiile între parteneri străini în sectoare financiare specifice - precum camerele de compensare sau pieţele de acţiuni - vor continua să fie atent supravegheate de UE iar Regatul Unit nu va beneficia de niciun favor de tratament. Nu va exista o echivalenţă generală, globală, permanentă. UE va fi singura care va autoriza sau retrage echivalenţele. Nu va exista o gestionare în comun cu Londra”, a declarat Michel Barnier într-un discurs susținut în fața membrilor Parlamentului European la Strasbourg.

Potrivit News.ro „în faţa uriaşului rival financiar pe care-l constituie cartierul financiar City de la Londra la uşa sa, UE vrea să poată păstra un control absolut asupra emiterii unor regimuri de echivalenţă şi să poată să le retragă ulilateral şi pe termen foarte scurt”. De cealaltă parte, Marea Britanie caută să obțină un fel de control comun al echivalențelor cu scopul de a asigura o anumită continuitate societăților financiare britanice care servesc clienți în Uniunea Europeană de la baza lor din Londra.

„Dacă UE doreşte ca noi o relaţie durabilă, va trebui să includem măsuri de răspuns direct nevoilor unui proces fiabil de echivalenţă pe termen lung”, a precizat ministrul britanic de Finanțe, Sajid Javid, pledând ca UE și Marea Britanie să construiască o relație durabilă în domeniul financiar în deceniile care urmează.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page