S-a atins recordul de decese în 24 de ore din cauza Covid-19
La o lună și jumătate de când s-a iscat epidemia cu noul coronavirus, lumea pare extrem de panicată. În timp ce numărul persoanelor infectate a ajuns la peste 60.000, datele oficiale înregistrează 1.350 de morți. Specialiștii nu au încă un răspuns cu privire la tratament, chinezii se simt epuizați în urma eforturilor draconice de a face față numărului crescut de îmbolnăviri, Organizația Mondială a Sănătății recunoaște că această epidemie a devenit mai periculoasă decât terorismul, iar liderii politici mondiali încep să își acuze inamicii de provocarea acestei catastrofe. Printre toate acestea, oamenii sunt speriați și caută cu totdinadinsul să își limiteze călătoriile.
Numai în ultimele 24 de ore, autoritățile chineze au confirmat încă 254 de decese, devenind astfel cel mai negru bilanț de la izbucnirea epidemiei, la finalul lunii decembrie. China a schimbat de curând metoda de înadrare, incluzând în momentul de față în cifrele făcute publice nu doar cazurile confirmate prin teste ci și pe cele diagnosticate clinic, prin prezența simptomelor și tomografiilor pulmonare.
Situația este atât de urgentă în China, încât în anumite orașe din provincia Hubei, oameniilor le este interzis să iasă din case și sunt amenințați cu închisoarea dacă încalcă ordinul. Între timp, 4.000 de doctori militari au fost trimiși în orașul chinez, Wuhan, considerat epicentrul epidemiei. 1.400 dintre aceștia au ajuns deja în cursul zilei de astăzi, fiind transportați cu avioane militare.
Pe de altă parte, autoritățile chineze se luptă și cu campania negativă care s-a creat pe rețelele de socializare și în media cu privire la acese secvențe și decizii de speriat, fapt pentru care acestea fac eforturi considerabile de a scoate în evidență și vindecările depline și dispoziția pacienților recunoscători. În acest sens, în China se difuzează tot mai multe înregistrări cu bolnavi vindecați de Covid-19, așa cum a fost numit coronavirusul. Cu toate că aceștia sunt prezentați la externare, fețele lor sunt mereu acoperite, semn că până și presa oficială recunoaște stigmatul asociat bolii, chiar și după ce oamenii au fost vindecați. „Primul lucru pe care vreau să îl fac e să iau o gură mare de aer curat și să mănânc ceva delicios”, a declarat un pacient vindecat.
„Cred că pentru cei tineri și puternici, coronavirusul e ca o răceală zdravănă, cu deosebirea că este extrem de contagios, ceea ce provoacă panică”, a susținut un alt pacient chinez, vindecat și externat.
Uniunea Europeană și-a arătat și ea îngrijorarea față de această epidemie după ce mai multe state membre ale Blocului Comunitar au confirmat cazuri de îmbolnăvire cu Covid-19. Săptămâna aceasta, epidemia provocată de coronavirus a fost pe agenda miniștrilor Sănătății din UE. Ministrul german, Jens Spahn a avertizat că această epidemie ar putea avea drept consecință o pneurie de medicamente în Europa, în contextul în care multe dintre substanțele chimice folosite în produsele farmaceutice sunt produse în China. Ironia sorții, acestea sunt fabricate chiar în provincia Hubei.
Dacă zi de zi, numărul îmbolnăvirilor dar și a deceselor crește cât vezi cu ochii, în Japonia, tensiunea de pe pachebotul aflat în carantină a devenit de nesuportat. Mai mult, o altă navă de voiaj a fost forțată să navigheze încă două săptămâni din cauza temerii că pasagerii ar putea fi infectați că aceștia ar putea contamina localnicii. Astfel, după ce vasul companiei Holland American Line, cu peste 2.000 de oameni la bord a făcut o escală în Hong Kong, la începutul lunii acesteia, cinci porturi asiatice i-au refuzat acostarea. Cu toate că la bordul navei nu a fost confirmat niciun caz de coronavirus, autoritățile se tem ca pasagerii să nu răspândească temutul virus. Abia după 14 zile, vaporul a fost ancorat într-un port în Cambodgia și după controalele de sănătate, pasagerii au fost detectați negatic cu Covid-19 și vor fi lăsați să plece spre țările lor.
Sufletele umane nu sunt singurul gen de victime ale epidemiei cu coronavirus, Potrivit Hadas Gold, corespondent CNN, „după ce zeci de companii de renume, precum Nokia, Sony, Ericsson, Amazon și Facebook, s-au retras de la eveniment, Congresul Mondial al Telecomunicațiilor din Barcelona a fost anulat cu totul. În mod normal, conferința e unul dintre cele mai mari evenimente din telecomunicații ale anului, atrăgând 100.000 de vizitatori în Barcelona. Pentru jucătorii majori din domeniu era șansa de a-și prezența noile produse. Este o mare lovitură și pentru oraș. Potrivit El Pais, conferința generează 14.000 de slujbe temporare și aduce peste 500 de milioane de dolari Barcelonei”.
În Coreea de Nord, măsurile de protecție împotriva virusului sunt mai drastice. Cu toate că nu a confirmat niciun caz de îmbolnăvire, președintele Kim Jong-Un a impus legea marțială pentru a bloca răspândirea virusului pe teritoriul țării sale. Potrivit unui ziar din Coreea de Sud, un oficial nord-corean, suspectat de infectare ar fi fost executat după ce a părăsit zona de carantină în care a fost izolat. „Decizia de a merge la o baie publică, unde îi putea pune în pericol de infectare pe alții, i-a fost fatală”, citează Protv.