top of page

Teoriile conspirației se confirmă: CIA a spionat peste 120 de țări


Avertizările constante pe care Rusia le face cu privire la setea de putere și control a americanilor nu au fost niciodată luate în serios. Potrivit autorităților ruse, Statele Unite ale Americii profită de puterea de influență pe care o au în domenii precum tehnologia și cultura pentru a intra pe sub pielea consumatorilor internaționali și a le domina mintea și inima. Astfel, se confirmă de ce majoritatea populației planetei tânjește după visul american și crede tot ceea ce li se spune de peste Ocean. În acest sens, rușii sunt inamicii, iar americani joacă rolul eroilor.

Totuși, săptămâna aceasta, o știre privind modul în care americanii spionează mai multe țări ale lumii a ieșit la iveală. O companie de telecomunicații elvețiană, Crypto AG, ce a colaborat cu peste 120 de țări, inclusiv România, pentru criptarea mesajelor secrete, ar fi fost deținută de Agenția Centrală de Informații (CIA) din SUA și de Serviciul german de Informații (BND). Conform Monitorului Apărării, „vreme de jumătate de secol, guvernele din întreaga lume au colaborat cu o singură companie pentru a menține secrete comunicațiile agenților de spionaj, militarilor și diplomaților”. Inițial, Crypto AG a primit un contract de construire a unor aparate pentru decodificarea mesajelor, destinate armatei americane, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Ulterior, aceasta a devenit un constructor dominant de aparate pentru transmiterea de mesaje criptate. Conform ProTv, „firma elveţiană a obţinut milioane de dolari din vânzarea de echipamente în 120 de ţări, inclusiv în secolul 21. Printre clienţi se numără Iranul, regimuri militare din America Latină, ţări rivale nucleare precum India şi Pakistanul şi chiar Vaticanul”.

„Niciunul dintre clienţi nu a ştiut că firma a fost deţinută în secret de CIA, printr-un parteneriat ultrasecret cu serviciile de informaţii vest-germane”, informează The Washington Post. Aceiași sursă, a dezvăluit și acordul secret, unul dintre cele mai bine păstrate secete ale Războiului Rece, în cadrul unui documentar realizat alături de postul german ZDF. Conform acestora, „operaţiunea, denumită codificat iniţial Thesaurus şi ulterior Rubicon, este considerată una dintre cele mai îndrăzneţe din istoria CIA”.

„A fost lovitura secolului în materie de colectare de informaţii. Guverne străine plăteau sume considerabile Statelor Unite şi Germaniei de Vest pentru privilegiul de a li se citi cele mai secrete comunicaţii de cel puţin două (posibil cinci ori şase) ţări străine”, se arată în raportul Agenţiei Centrale de Informaţii din SUA.

Conform datelor arătate de documente, cel puțin patru țări știau de operațiunea de spionaj și chiar, primeau informații secrete din partea Statelor Unite sau Germaniei de Vest. Acestea erau: Israel, Suedia, Elveția și Marea Britanie. De altă parte, din motive lesne de înțeles, principalii adversari ai Statelor Unite ale Americii, precum Uniunea Sovietică sau China, nu au fost niciodată clienți ai firmei Crypto. Potrivit unor oficiali, „serviciul german de Informaţii (BND) s-a retras din operaţiune la începutul anilor 1990, de teama riscurilor expunerii. Dar CIA a cumpărat acţiunile BND şi a continuat operaţiunea până în anul 2018, când acţiunile în cadrul Crypto au fost vândute”.

După apariția acestei informații, CIA şi BND au refuzat să facă vreun comentariu referitor la această temă, deşi oficiali din SUA şi Germania nu au contestat autenticitatea documentelor.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page